Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Βυθίστηκε κατά 33% η Οικονομία των ΗΠΑ – Στα ύψη και οι απολύσεις


Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 2020




«Προς ενοικίαση», γράφει η πινακίδα κλειστού καταστήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριδας. (AP Photo/Lynne Sladky)   
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ζοφερή ήταν η σημερινή ημέρα για την Οικονομία των ΗΠΑ, η οποία υποχώρησε κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση, αριθμός που αποτελεί μακράν ιστορικό ρεκόρ, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και στις απολύσεις εργαζομένων, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται πλέον στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση την περασμένη εβδομάδα για να λάβουν τα επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή που η νέα εξάπλωση του ιού συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα και έχει οδηγήσει πολλές πολιτείες στην αναβολή των σχεδίων τους για το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Η εκτίμηση από το υπουργείο Εμπορίου για την υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδοτεί την ιστορικά χειρότερη τέτοια πτώση, καθώς η προηγούμενη μεγάλη πτώση, κατά 10%, χρονολογείται το 1958 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Αϊζενχάουερ, όπως αναφέρει το «Associated Press».
Η πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος) κυμάνθηκε στο 5%, περίοδο κατά την οποία η Οικονομία εισήλθε επισήμως σε ύφεση βάζοντας τέλος σε 11ετή ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.
Την άνοιξη, οι δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αντανακλούν περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητα, κατέρρευσαν με ποσοστό 34,6%, καθώς μαζί με το κλείσιμο των επιχειρήσεων πάγωσαν και τα ταξίδια.
Η κατάρρευση του ΑΕΠ «υπογραμμίζει το πρωτοφανές χτύπημα στην οικονομία από την πανδημία», ανέφερε ο Αντριου Χάντερ, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics. «Περιμένουμε πως θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουμε πλήρως από τη ζημιά», τόνισε.
Πέραν των δαπανών των καταναλωτών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η αγορά ακινήτων επίσης σημείωσαν τεράστια υποχώρηση, με 27% και 38.7% αντίστοιχα.
Οι πολιτειακές και οι δαπάνες των τοπικών διοικήσεων, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την απώλεια σε φορολογικά έσοδα, γεγονός που οδήγησε στην απόλυση εργαζομένων, υποχώρησαν κατά 5,6% με αναγωγή σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι συνολικές κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενισχυμένες από την αύξηση κατά 17,4% στις ομοσπονδιακές δαπάνες, ποσοστό που αντανακλά το πακέτο ενίσχυσης 2 και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο και είχε ως αποτέλεσμα την παροχή 1.200 δολαρίων ανά άτομο για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και των ανέργων.
Η αγορά εργασίας, ο πιο σημαντικός πυλώνας της Οικονομίας, υπέστη πολύ σοβαρή ζημιά. Δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν κατά την ύφεση, ενώ για 19η συνεχή εβδομάδα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για την λήψη των επιδομάτων ανεργίας.
Μέχρι στιγμής, έχει αποκατασταθεί μόλις το ένα τρίτο των χαμένων θέσεων εργασίας, με την αναζωπύρωση, ωστόσο, του ιού να προκαλεί μεγάλες ανησυχίες.
Ο αριθμός των αιτούντων επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, η δεύτερη συνεχής αύξηση.
Συνολικά, 17 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, δείγμα πως τα πακέτα ενίσχυσης είναι αυτά που δίνουν μια σχετική ευρωστία στις οικογένειες στην περίοδο της μεγάλης αυτής οικονομικής αβεβαιότητας.
 Εθνικός Κήρυξ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου