Την επέκταση του μέτρου της χρήσης μάσκας και σε άλλους χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατόπιν εισήγησης των ειδικών, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία, όπως είπε είναι «πλήρως διαχειρίσιμα».
Κοροναϊός : Υποχρεωτική η μάσκα σε κρεοπωλεία, κομμωτήρια, φούρνους, ΔΕΚΟ | tanea.grΤο νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ από αύριο Τρίτη.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, σε
  • ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α)
  • Καταστήματα λιανικής
  • Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
«Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας», είπε χαρακτηριστικά.
Υποχρεωτική είναι επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Ισχυρή σύσταση απευθύνεται για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο.
Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι έως τώρα είναι υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας  που αφορούσε αποκλειστικά τους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα κέντρα αισθητικής, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ.
Τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Εχουμε πλήρη εικόνα για όλη τη χώρα, είπε και πρόσθεσε ότι «κάνουμε συχνές ιχνηλατήσεις σε κάθε επίπεδο, ώστε κανένα κρούσμα να μη λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τον ιό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση μάσκας στους Ιερούς Ναούς είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. «Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας θα δούμε αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο».
Σε καλύτερη κατάσταση η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.
Στόχος, να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες, είπε.
Σύμφωνα με την υποδείξεις του EVA  διεξήχθησαν 171.138 έλεγχοι, 344 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 70 ενεργά. Διευκρίνισε ότι ο αλγόριθμος EVA που χρησιμοποιούν αξιολογεί το προφίλ ρίσκου κάθε επισκέπτη. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία και έχουμε διπλασιάσει τα τεστ. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι τις πρώτες θέσεις εισαγόμενων κρουσμάτων εξακολουθούν να καταλαμβανουν χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.
Όπως είπε κάθε βδομάδα γίνονται και .1000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Για μια ακόμη αφορά επανέλαβε  ότι δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός.
Διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Προανήγγειλε νέους ελέγχους τις επόμενες μέρες και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, τόνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο βήμα.
Κάθε Τετάρτη καταγράφουμε τα δεδομένα σε κάθε περιοχή. Γίνονται και στοχευμένοι έλεγχοι και κυρίως στους εργαζόμενους.
145 ενεργά Κρούσματα
Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην πρωτεύουσα.
Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Τρέφεται από κάθε λάθος μας» επεσήμανε.

Πανηγύρια και τοπικά lockdown

Στο τέλος της εβδομάδας όπως είπε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι των πανηγυριών τον Αύγουστο.
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε και να απέχουμε από τα κάθε είδους πανηγύρια. Και ο καθένας μας πρέπει να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν γίνεται σε κάθε ηλιοβασίλεμα να υπάρχει ένα περιπολικό για να διαλύει τον κόσμο» πρόσθεσε.
Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη αφορά ότι δεν πρόκειται να πάμε  σε γενικό lockdown, είπε και πρόσθεσε, παράλληλα, ότι είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown. «Τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές».