Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η απόσυρση τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο


Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2020



Αssociated Press
Υπό την επίβλεψη τουρκικών φρεγατών, το Oruc Reis έξω από την ακτή της Αττάλειας, Δευτέρα, 27 Ιουλίου. (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Το Ελληνικό Ναυτικό διατηρεί τις θέσεις του χωρίς να αλλάξει τη διάταξή του και παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, και αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, είπε ότι «η τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν ταχύτατη και αποτελεσματικότατη, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος».
Ο Υπουργός, που προσήλθε στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης και κατασκευής Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων, κλήθηκε από την αντιπολίτευση να ενημερώσει για την προχθεσινή ματαιωθείσα NAVTEX που είχε ζητήσει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ανοιχτά από το Καστελόριζο.
«Το Λιμενικό αιτήθηκε άσκηση περιορισμένης εμβέλειας με πραγματικά πυρά στην περιοχή εκείνη. Αυτό εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβανόταν ως αμφιλεγόμενο μήνυμα. Η NAVTEX εξεδόθη μετά από συνεννόηση σε χαμηλότατο επίπεδο, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα ούτε οι ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας ούτε του Λιμενικού -έτσι γίνεται συνήθως- ούτε φυσικά η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εμείς. Εγινε η σχετική διόρθωση και η αποκλιμάκωση, η οποία είχε αρχίσει να εξελίσσεται, ολοκληρώθηκε», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας.
«Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε νέου τύπου κλιμακώσεις», επέμεινε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόσθεσε: «Επειδή όμως κανένας δεν ξέρει, με τον απρόβλεπτο γείτονα, γι’ αυτό το λόγο το Πολεμικό Ναυτικό, οι Ενοπλες Δυνάμεις, παραμένουν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, όπως πάντα».
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, αφού για μία φορά ακόμη καταδίκασε την πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας για την Αγία Σοφία για το θέμα του ερευνητικού σκάφους, υπογράμμισε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».
Ωστόσο τη Δευτέρα, και ενώ το «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, απέπλευσε προς άγνωστη κατεύθυνση το άλλο ερευνητικό των Τούρκων, το «Barbaros».
Σύμφωνα με το στίγμα του, στο «marinetraffic», το «Barbaros» απέπλευσε από το Tasucu, ένα λιμάνι που βρίσκεται απέναντι από το Ριζοκάρπασο.
Το «Barbaros» δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από τις τουρκικές ακτές και κινείται με ταχύτητα 8 κόμβων.
Μέχρι στιγμής το πλοίο έχει πορεία προς την Κύπρο, αλλά παρακολουθείται από τα ελληνικά Επιτελεία, καθώς κανείς δεν αποκλείει μία αιφνιδιαστική κίνηση των Τούρκων, αφού ο τελικός προορισμός του πλοίου δεν είναι γνωστός.
Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «DHA», «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο ‘Oruc Reis’, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».
Μεσολάβηση Μέρκελ
Η αποκλιμάκωση πάντως οφείλεται εν μέρει και στη μεσολάβηση της Μέρκελ, η οποία έχει και την προεδρία της ΕΕ. Και μάλιστα φαίνεται ότι το παρασκήνιο ήταν πλούσιο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες έχουν υιοθετήσει πολλά ΜΜΕ σε Γερμανία και Ελλάδα.
Συμπτωματικά, την Τρίτη 21 Ιουλίου ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια. Ο Χάικο Μάας συνειδητοποιεί από τις επαφές του στην Αθήνα ότι η NAVTEX 0979/20 του παράκτιου σταθμού της Αττάλειας έφερνε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Λίγες ώρες μετά, η καγκελάριος της Γερμανίας Aγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε πρώτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια στον Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλία διαμεσολάβησης προτού η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου.
Το μήνυμα από το Βερολίνο προς τη Αγκυρα ήταν ότι σε περίπτωση που οι τουρκικές σεισμικές έρευνες πυροδοτήσουν στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, τότε οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένες να συνδράμουν την Ελλάδα και παραλλήλως να ενεργοποιήσουν κυρώσεις οι οποίες θα τσακίσουν την τουρκική οικονομία.
Πηγές: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Πρώτο Θέμα», Εθνικός Κήρυξ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου