Μια κινέζα ερευνήτρια, η οποία βρήκε καταφύγιο στο προξενείο της χώρας της στο Σαν Φρανσίσκο, πρωταγωνιστεί στο νέο επεισόδιο των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Η ερευνήτρια αναζητείται από την ομοσπονδιακή αστυνομία καθώς φέρεται ότι απέκρυψε από τις αμερικανικές Αρχές πως συνδέεται με τον κινεζικό στρατό προκειμένου να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα ωστόσο με το FBI, η Τανγκ Τζουάν είχε προσληφθεί ως ερευνήτρια στο Τέταρτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο, ενώ εικονίζεται σε φωτογραφία με πολιτικό στελέχος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Το επεισόδιο αυτό έρχεται μία ημέρα αφού η Ουάσιγκτον έδωσε διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε χθες πως το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον διατάχθηκε να κλείσει προκειμένου «να προστατευτεί η αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών». Στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά» είπε ο Τραμπ. «Υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό» πρόσθεσε. Στην κινεζική αποστολή μετέβησαν πυροσβέστες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως είχαν πληροφορίες πως διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντίθετα ανέφερε ότι το προξενείο εργαζόταν κανονικά. Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι με την απροσδόκητη απαίτησή της να κλείσει η εγκατάσταση αυτή, προχώρησε σε «κλιμάκωση άνευ προηγουμένου». Η κινεζική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα δέχεται «απειλές» για «τοποθέτηση βομβών» αλλά και κατά της ζωής του προσωπικού της εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση, είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ, προτρέποντας την Ουάσιγκτον να «ανακαλέσει αυτή τη λαθεμένη απόφασή της» και διαμηνύοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σθεναρά» αντίποινα.
Την ίδια ώρα ωστόσο το Πεκίνο φέρεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Ουχάν, ενώ δεν αποκλείεται να βάλει στο στόχαστρο ακόμη πιο σημαντικά προξενεία - στο Χονγκ Κονγκ, στη Σαγκάη, στην Γκουανγκτζού - πλήττοντας δυνητικά τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι, θα μπορούσαν να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως είπε ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην υπηρεσιακός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.