Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Εφυγε από τη ζωή η θρυλική ηθοποιός του «Οσα παίρνει ο άνεμος» Ολίβια ντε Χάβιλαντ


Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2020


Πλήρης ημερών, σε ηλικία 104 ετών, έφυγε από τη ζωή η θρυλική Βρετανίδα ηθοποιός Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η οποία έγραψε ιστορία ως η γλυκιά, ήρεμη αλλά με μεγαλείο ψυχής «Μέλανι» στο αριστούργημα των Οσκαρ «Όσα παίρνει ο άνεμος». 
Η τελευταία εν ζωή ηθοποιός της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, πέθανε την Κυριακή από φυσικά αίτια στο σπίτι της στο Παρίσι, όπου έζησε για περισσότερα από 60 χρόνια, σύμφωνα με τo Reuters. 
Η Ντε Χάβιλαντ ήταν βραβευμένη με δύο Όσκαρ για τις ταινίες «Δώσ' μου πίσω το παιδί μου» το 1946 και «Η κληρονόμος» του 1949.
Για τον ρόλο της Μέλανι στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» το 1939, προτάθηκε για όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάτι ΜακΝτάνιελ -  γνωστή για το ρόλο της ως «Μάμι» - η γκουβερναντα της κακομαθημένης «Σκάρλετ ο' Χάρα» στην ταινία - και πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Βραβείο Όσκαρ.
Η αντιπαλότητα με την αδελφή της και επίσης πασίγνωστη ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο χώρο του Χόλιγουντ για χρόνια.Οι δυο αδελφές είχαν κακές σχέσεις από μικρές κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από το 1975.
Η Ολίβια Μαίρη Ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ Ντε Χάβιλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ. Οι γονείς της χώρισαν όταν αυτή ήταν τριών ετών και μεταφέρθηκε με τη μητέρα της και την αδελφή της Τζόαν στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνια. 
Στα 18 της η Ντε Χάβιλαντ, ακόμη φοιτήτρια στη δραματική σχολή επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Έρμια στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ που ανέβαινε εκείνη την περίοδο σ' ένα θέατρο της Καλιφόρνια. Την ίδια χρονιά η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά το ρόλο της Χέρνια, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη.
Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Warner Bros. και μια σειρά ταινιών στις οποίες υποδύονταν το έτερον ήμισυ του Έρολ Φλιν. Η αναγνώριση για τη Ντε Χάβιλαντ ήρθε όμως μετά τη συμμετοχή της στην επική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος». 
 Η Ντε Χάβιλαντ όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με τον τρόπο που χρησιμοποιόταν από τη Warner Bros., όπως η φίλη της η Μπέτι Ντέιβις, που είχε προσπαθήσει να σπάσει χωρίς επιτυχία το συμβόλαιό της το 1937. Το 1943 η Ντε Χάβιλαντ πήγε τη Warner Bros. στα δικαστήρια και κατάφερε να αποδεσμευτεί του συμβολαίου της κι αυτό ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών και δύο Όσκαρ ερμηνείας.
Η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ έχει αποσυρθεί από την υποκριτική κι εδώ και χρόνια κατοικούσε στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου