Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας. Ο καιρός… της σταφίδας! – Θετικές οι προοπτικές και για την τιμή αν και εφόσον..

Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2020

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΛΕΝΗΣ ΧΤΥΠΟΥΝ… ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ! – ΠΟΛΎ ΚΑΛΉ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΌΤΕΡΗ ΠΟΣΌΤΗΤΑ – ΘΕΤΙΚΈΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΉ ΤΟΥ ΠΆΛΑΙ ΠΟΤΈ «ΜΑΎΡΟΥ ΧΡΥΣΟΎ»..

Ελπιδοφόρα εξελίσσεται η καλλιέργεια της σταφίδας τη φετινή χρονιά. Στα σταφιδοχώρια της περιοχής της Ωλένης του δήμου Πύργου ο «μαύρος χρυσός» -όπως κάποτε ονομαζόταν η σταφίδα- γεμίζει τ’ αμπέλια, με τους σταφιδοκαλλιεργητές να μιλούν για πολύ καλής ποιότητας καρπό –έστω κι αν η ποσότητα δεν θα είναι η ίδια όπως τα προηγούμενα χρόνια- ενώ και οι πληροφορίες για την τιμή πώλησης είναι θετικές.
Κι ενώ η καλλιέργεια έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία αφού σε λίγες ημέρες αναμένεται σιγά – σιγά να ξεκινήσει ο τρύγος, οι καλλιεργητές εύχονται να πάνε όλα καλά και –με σύμμαχο τον καιρό- να δρέψουν τον καρπό και να αποζημιωθούν για τον κόπο τους…
Παράλληλα εκφράζουν τον προβληματισμό τους πως αν δεν γίνει αναμπέλωση σύντομα, τα επόμενα χρόνια η καλλιέργεια της σταφίδας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα…
Θανάσης Βομπίρης -Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας – Σταφιδοκαλλιεργητής, Σόπι
«Εκτός των προβλημάτων που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την καχεκτική βλάστηση σε σημαντικό μέρος των σταφιδοκαλλιεργειών, όσα είναι γερά έχουν εξελιχθεί καλά με εξαιρετική ποιότητα σταφίδας, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η ποσότητα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι μειωμένη κατά 30% περίπου. Αν δεν αλλάξει ο καιρός, με έντονα φαινόμενα, πιστεύουμε ότι η σοδειά θα πάει καλά. Για την τιμή δεν θέλω να διακινδυνεύσω καθώς περιμένω να τρυγήσουμε πρώτα. Μέχρι στιγμής πάντως η τιμή βρίσκεται σε καλή πορεία, καλύπτοντας τα έξοδα και δίνοντας περιθώρια να βγάλει κάτι και ο παραγωγός.
Γενικότερα πάντως αν δεν υπάρξει εγγυημένη στήριξη του Κράτους για την καχεκτική βλάστηση, ώστε να γίνει αναμπέλωση, έτσι όπως πάει κάθε δεκαπέντε χρόνια θα πρέπει να φυτεύουμε καινούργιες σταφίδες».
Λευτέρης Σταυρόπουλος -Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σοπίου, σταφιδοκαλλιεργητής
«Φέτος είναι μια ικανοποιητική χρονιά για τη σταφίδα. Φυσικά, τα τελευταία 3- 4 χρόνια, υπάρχουν προβλήματα με μέρος από τα φυτά μας που δεν αναπτύσσουν ομοιόμορφη βλάστηση με τα υπόλοιπα. Μέχρι ώρας το σταφύλι μας είναι μια χαρά και καλής ποιότητας. Ο τρύγος λόγω καιρού, όπως εξελίχθηκε θα ξεκινήσει πιο νωρίς, αρχές Αυγούστου, με τα κομμάτια που είναι πιο ξερικά.
Όσον αφορά το μέλλον η αναμπέλωση είναι απαραίτητη διότι σε αμπέλια που είχαμε φυτέψει πριν 20 χρόνια έχουν αρχίσει και χάνονται στρέμματα. Ελπίζουμε και στη βοήθεια του Κράτους με κάποιο πρόγραμμα, αφού η περιοχή μας από γενιά σε γενιά καλλιεργεί σταφίδα στηρίζοντας την οικονομία του νομού.
Θέλω να προσθέσω ότι τώρα με τον Covid 19 είναι ευκαιρία η Ελλάδα να αναδείξει περισσότερο την ποιοτική ανωτερότητα των αγροτικών προϊόντων της, ανάμεσα στα οποία είναι και η σταφίδα».
Κώστας Παρασκευόπουλος
Σταφιδοκαλλιεργητής Λάνθι
«H φετινή καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας ξεκίνησε δύσκολα μιας και μέχρι τέλος Απριλίου είχαμε άστατο καιρό, μια ζέστη, μια κρύο. Ο Μάιος μπήκε πολύ καλά, όσον αφορά τις θερμοκρασίες, όμως μας τα χάλασε στο τέλος με τον καύσωνα που κράτησε περίπου μια εβδομάδα. Εκεί, πραγματικά, φοβήθηκα όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί πως θα χαθεί η χρονιά. Όσοι, όμως, καλλιεργούν σωστά σταφίδες στο τέλος ανταμείβονται οι κόποι τους…».
Με το πέρασμα των ημερών το φρούτο άρχιζε και ωρίμαζε όπως έπρεπε και σήμερα, έναν μήνα σχεδόν πριν τη συγκομιδή του, η ποιότητα της είναι… τρία Άλφα! Στην περιοχή μας υπάρχει και ποσότητα και ποιότητα. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος μετά τις 15 Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή».
Γιάννης Διαμαντόπουλος -Συνταξιούχος αγρότης, Χειμαδιό
«Είμαι 90 ετών και πλέον με την καλλιέργεια της σταφίδας ασχολείται ο γιος μου. Φέτος η σταφίδα πάει καλά ποιοτικά, σε ποσότητα μιλάμε για μεσαία παραγωγή. Αν όμως από δω και πέρα πιάσουν τίποτα βροχές θα πάθουμε μεγάλη ζημιά…
Η αντιμετώπιση που έχουμε από το Κράτος τα τελευταία χρόνια είναι πολύ άσχημη διότι θεωρούμαστε επαγγελματίες και πληρώνουμε πολλά σε πολλούς και το εισόδημα μειώνεται. Η σύνταξη μου είναι μόλις 335 ευρώ… οι αδικίες είναι πολλές για τους σταφιδοκαλλιεργητές κι αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Μας καλούν μόνο για να πληρώνουμε φόρους… τους λέω μόνο ότι τα παιδιά των αγροτών θα πάνε να πολεμήσουν που είναι δυνατά κι όχι αυτά που είναι στα γραφεία».
Γιώργος Βλαχαναστάσης -Σταφιδοκαλλιεργητής, Χειμαδιό
«Ποιοτικώς οι σταφίδες είναι πολύ καλές, παίρνεις το σταφύλι και το τρως όπως είναι, ποσοτικά όμως υπάρχει μείωση πάνω από 20% και σε κάποια αμπέλια έως και 40%. Είχαμε προβλήματα στον καύσωνα του Μαΐου αλλά μετά πήγε καλά. Για την τιμή ακούμε θετικά πράγματα όμως θα πρέπει να πούμε ότι η σταφίδα από δω και πέρα αρχίζει να κινδυνεύει. Ο Αύγουστος είναι για μας ο πιο κρίσιμος μήνας».
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου