Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Από το ΒΗΜΑτοδότης Οριο 50 καλεσμένων σε γάμους και σε βαφτίσια

Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών στο στόχαστρο της Επιτροπής των Ειδικών και των Λοιμωξιολόγων εισέρχονται οι… γάμοι.

Οριο 50 καλεσμένων σε γάμους και σε βαφτίσια | tovima.grΜετά την απαγόρευση των πανηγυριών στο στόχαστρο της Επιτροπής των Ειδικών και των Λοιμωξιολόγων εισέρχονται οι… γάμοι. Προτείνουν τον περιορισμό των προσκεκλημένων, αφού γνωμάτευσαν ότι στα γαμήλια γλέντια μπορεί, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, να υπάρξει διασπορά του ιού. Την απόφαση θα τη λάβει λίαν συντόμως η κυβέρνηση.
Η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων θέτει όριο 50 καλεσμένων σε γάμο, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Μαζί με τους γάμους (και τα βαφτίσια), για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοιού, θα ελέγχονται και οι συγκεντρώσεις. Κάθε είδους συγκεντρώσεις οι οποίες εφ΄εξής δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 άτομα (και με αποστάσεις προστασίας). Εκείνο που ζήτησαν οι Λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αναχαιτιστεί (πιθανό) δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι αυστηρότερους ελέγχους από την πλευρά της Αστυνομίας. Ελέγχους σε παραλίες, σε μπαράκια, σε μπιτσόμπαρα, σε εστιατόρια, σε καφετέριες, σε πλατείες κτλ. Την ίδια ώρα που αποφασίζονταν αυτά ο Πρωθυπουργός συγκαλούσε για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου…
***
Ο προβληματισμός του Μητσοτάκη για τα τεστ
Ηταν η δεύτερη σύσκεψη των Ειδικών Επιστημόνων υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε ημέρων στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό πράγμα που αποδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος. Οντως το θέμα είναι σοβαρό διότι τελευταίως αυξήθηκαν τα κρούσματα στη χώρα μας, διότι η διασπορά του ιού είναι εμφανής και το σημαντικότερο επειδή εντοπίζονται καθημερινώς στην περιφερειακή ενότητα Αττικής «ορφανά» κρούσματα. Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αυτή τη φορά και προβληματισμένος και εκνευρισμένος; 
***
Πρώτα απ΄όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, όπως με πληροφορούν, να μάθει πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ. Θέμα το οποίο ετέθη και στην προηγούμενη σύσκεψη, με την υπόσχεση των ειδικών της επιτροπής ότι το ζήτημα θα βελτιωθεί. Γιατί, θα πρέπει να ξέρετε, ότι οι καθυστερήσεις αυτές μπορούν να φθάσουν ακόμα και τις πέντε ημέρες, πράγμα που δικαίως προκαλεί εκνευρισμό στον Πρωθυπουργό, αφού δεν έχει καθαρή εικόνα προκειμένου να λάβει και τις κατάλληλες αποφάσεις. Και μη νομίζετε ότι οι καθυστερήσεις των τεστ ήταν σε μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες περιπτώσεις, αλλά μιλάμε, ότι υπήρξαν περιπτώσεις για 5.000 έως 6.000 που είχαν καθυστερήσει.
***
Είχε μπλοκάρει το σύστημα
Υπήρξαν ορισμένες εξηγήσεις του τύπου ότι δεν είχαν καταχωρηθεί όλες οι περιπτώσεις στο σύστημα, ότι τα εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να κάνουν όλους τους ελέγχους (έως τώρα, ειπώθηκε, έχουν γίνει πάνω από 70.000) πλην όμως ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των ελέγχων, προκειμένου να έχει μια καθαρή εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει με τη διασπορά του ιού. Μου λένε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους ειδικούς ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και ότι από εδώ και πέρα οι έλεγχοι των τεστ θα ολοκληρώνονται σε λογικό χρονικό διάστημα. Ιδωμεν….
***
Μόσιαλος: Τα δημόσια πρόσωπα να φορούν μάσκα
Θα πρέπει να ξέρετε ότι παρέμβαση στον περιορισμό της διασποράς του ιού έκανε και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Κάνει πρώτα απ΄όλα έκκληση στους πάντες και κυρίως στα δημόσια πρόσωπα να δώσουν το καλό παράδειγμα φορώντας μάσκες: «Εδώ φόρεσε μάσκα ο Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον που διαφήμιζαν ότι δεν θα φορέσουν ποτέ», είπε, για να προσθέσει με έμφαση: «Μπορούμε να αναχαιτίσουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, μπορούμε να το κάνουμε, έχουμε περιθώρια να το πράξουμε, φτάνει να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, ξέρουμε τι θα κάνουμε, είναι η μόνη λύση έως ότου βρεθεί το εμβόλιο».
***
Από πού προέρχονται τα ορφανά κρούσματα
Ρώτησα τον κ. Μόσιαλο γιατί εμφανίζονται τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα στην Αττική ή ακόμα για να απαντήσει ότι «δεν είχαμε εξαλείψει εντελώς τον ιό όταν χαλαρώσαμε τα μέτρα, δεν είχαμε μηδενίσει τη διασπορά, τη μειώσαμε, την φέραμε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά δεν την εξαφανίσαμε τελείως, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν ορφανά κρούσματα από συμπτωματικούς τη στιγμή που ο ιός είναι ακόμα εδώ».
***
Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές (από ειδικούς πάλι) που εξηγούν πού οφείλονται τα ορφανά κρούσματα. Αυτό που ειπώθηκε στη σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων είναι ότι τα ορφανά κρούσματα στην Αττική είναι πολύ πιθανόν να προήλθαν από Βορειοηπειρώτες που ταξίδευσαν στην Αλβανία, ή άλλους ντόπιους που ταξίδευσαν στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία και έφεραν τον ιό στην Αττική. Ειπώθηκε όμως και μια άλλη εκδοχή. Οτι ορισμένοι που έχουν μολυνθεί δεν λένε (για διάφορους λόγους) την αλήθεια από πού κόλλησαν τον ιό. Ετσι καθυστερεί η ιχνηλάτησή του. Εδώ όμως παρεμβαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος και ζητεί να διωχθούν ποινικά όσοι αποκρύβουν στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
***
Η Ιερά Σύνοδος για την Αγιά Σοφιά
Με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει για την Αγιά Σοφιά: «Η εργαλειοποίηση ενός δημιουργήματος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο υπήρξε σύμβολο ενότητος και ειρηνικής συνυπάρξεως, σε τόπο μεμονωμένης λειτουργικότητος μιας Θρησκείας και μάλιστα με σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητος και εσωτερικών επιδιώξεων, αποτελεί έμπρακτη φανέρωση πολιτισμικού ελλείμματος εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος Χώρας και συνιστά σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού στην ετερότητα.
Ο σεβασμός στον χαρακτήρα και στα διδάγματα που διαμηνύει ανά τους αιώνες το Χριστιανικό αυτό Μνημείο επιβάλλει την αφύπνιση και την εγρήγορση ολόκληρου του πνευματικού κόσμου, των Χριστιανικών Ομολογιών και λοιπών Εκκλησιών, των Κυβερνήσεων και των Διεθνών Οργανισμών που υπερασπίζονται την ειρήνη, την συνύπαρξη και την συνεργασία μεταξύ των Λαών, των Πολιτισμών και των Θρησκειών με σκοπό να ανακληθεί μια τοιούτου είδους μετατροπή. Προς τον σκοπό αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την αποκατάσταση του Μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του».
***
Ο Τσίπρας, η λάντζα και τα τσίπουρα
Για όσους ρωτούν πού βρισκόταν ο Αλεξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο, τους πληροφορώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στα Κουφονήσια και συγκεκριμένα στο Πορί. 
Το φανερώνει ανάρτηση του Mak Bal (Μάκης Μπαλαούρας) στα σόσιαλ μίντια με μια φωτογραφία του κ. Τσίπρα (με T-shirt και ελαφρά αξύριστο) σε ταβέρνα του νησιού και να γράφει ανάμεσα στα άλλα: «χαλαρές- χαρούμενες συζητήσεις συνοδεία τσίπουρου…» Μας πληροφορεί μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετά την περιοδεία του στη Νάξο «έκλεψε» λίγες ώρες μαζί με την οικογένειά του και με τη λάντζα, το καΐκι της γραμμής του συντρόφου Γ. Μαύρου από τον Βόλακα της Νάξου» βρέθηκε στα Κουφονήσια». Και εγώ τι να πω; Last year στο σκάφος της εφοπλίστριας (όταν ήταν πρωθυπουργός σκάφος) εφέτος λάντζα και καΐκι της γραμμής.
***
Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
Σήμερα θα γυρίσω λίγο πίσω το ρολόι του χρόνου και θα σας πάω στον περασμένο Απρίλιο, τότε που υπήρχε αυστηρό lockdown και η μετακίνηση γινόταν μόνον για εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν μηνύματος. Τότε που για άσκοπη μετακίνηση επιβαλλόταν πρόστιμο. Στις 9 Απριλίου λοιπόν το πλοίο «Αχαιός» (Ν.Π. 11228) καταφθάνει στις 5.50 το απόγευμα (δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η καθιερωμένη τηλεοπτική ενημέρωση των Τσιόδρα- Χαρδαλιά) στο λιμάνι της Αίγινας. Και στο λιμάνι αυτό συμβαίνουν ορισμένα παράξενα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση ανδρών του Λιμενικού γιατί ένας βουλευτής- αρχηγός κόμματος αρνήθηκε τον έλεγχο. Το πόρισμα της ΕΔΕ ολοκληρώθηκε μόλις προχθές και ο λιμενικός που εξετάσθηκε ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
***
«Στα πλαίσια του ελέγχου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έκανα σήμα σε ένα κόκκινο ΙΧ με αριθμό κυκλοφορίας (τάδε) και μάρκας Mini Cooper το οποίο αποβιβάστηκε από το πλοίο να σταματήσει. Βρισκόμουν σε πολύ μικρή απόσταση και ήμουν σε θέση να αναγνωρίσω ότι ο οδηγός του ανωτέρου οχήματος ήταν ο βουλευτής/ αρχηγός της παράταξης ΜΕΡΑ25 κος Βαρουφάκης Ιωάννης. Ζήτησα από τον κ. Βαρουφάκη να επιδείξει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά έγγραφα του. Επειδή βρισκόμουν αρκετά κοντά στον κ. Βαρουφάκη τον άκουσα να λέει «Εγώ είμαι βουλευτής». Τον ενημέρωσα ότι αυτή είναι τυπική διαδικασία και ότι πρέπει να ελέγξω τα έγγραφά του. Εκείνη την ώρα ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στα λιμενικά όργανα μας είπε: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» όπου με ολοκλήρωση της φράσης του, ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε με κατεύθυνση την έξοδο του λιμένα. Επίσης παρών στο εν λόγω συμβάν ευρισκόταν ο δήμαρχος Αίγινας κ. Ζορμπάς Ιωάννης ο οποίος προσπάθησε και αυτός να μιλήσει, προκειμένου να διενεργηθεί ομαλά ο έλεγχος από τα λιμενικά όργανα του Λιμεναρχείου Αίγινας, χωρίς αποτέλεσμα».
***
Με ελάχιστες κρατήσεις ανοίγει το Μεγάλη Βρετανία
Παρά το γεγονός ότι οι έως τώρα κρατήσεις είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστες είναι σε όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία, ανοίγει την Τετάρτη (15 Ιουλίου) το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με μειωμένο προσωπικό. 
Μαζί του ανοίγουν: 1. Το εστιατόριο Roof Garden αλλά με λιγότερα τραπέζια (και αντισηπτικά) λόγω αποστάσεων που πρέπει να τηρηθούν. 2. Το Winter Garden σημείο συνάντησης δικηγόρων και πολιτικών και το 3. Το GB’Corner για δώρα και γλυκά. Οι κυριότεροι πελάτες βλέπετε των πεντάστερων ξενοδοχείων όπως είναι οι αμερικανοί ή επιβάτες της κρουαζιέρας, ή υπάλληλοι πολυεθνικών εταιρικών και άνθρωποι του City του Λονδίνου δεν έρχονται στηνχώρα μας και ουδείς γνωρίζει εάν θα έρθουν εφέτος το καλοκαίρι. Ετσι η Μεγάλη Βρετανία θα ανοίξει με κρατήσεις μόνον πέντε ή έξι ατόμων (κυρίως Ιταλών) και η διεύθυνση του ξενοδοχείου ευελπιστεί ότι τον Αύγουστο, ίσως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Το διπλανό από τη Μεγάλη Βρετανία ξενοδοχείο το King George (ίδιας ιδιοκτησίας) θα ανοίξει και αυτό στις 15 Ιουλίου και θα λειτουργήσει όμως ανάλογα με τις κρατήσεις που θα έχει. Θα είναι μεν ανοικτό, αλλά με πελάτες εξυπακούεται.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου