Ετοιμάζει αντίποινα στις κυρώσεις των ΗΠΑ o Ερντογάν | tanea.gr
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στις ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επέμβαση ενάντια στις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).Ωστόσο, οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου τόνισαν πως τα μέτρα, μεταξύ άλλων η αύξηση στους δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα από την Τουρκία και η παύση στις εμπορικές συνομιλίες, δεν ήταν τόσο ισχυρές για να επηρεάσουν.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Καλίν ανέφερε πως ειπώθηκε ξεκάθαρα σε αμερικανούς αξιωματούχους πως η Τουρκία δεν θα κηρύξει εκεχειρία στην βόρεια Συρία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με Κούρδους μαχητές.
Νομοσχέδιο για κυρώσεις από Αμερικανούς βουλευτές
Στο μεταξύ, Αμερικανοί βουλευτές παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων που δεν αφορά μόνο στον Ερντογάν, αλλά είναι και κατά των ξένων επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.
Από την άλλη, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σταματήσουν την επίθεση στη Συρία και να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.