Η επιτυχημένη σειρά του HBO, Τσέρνομπιλ, μετέτρεψε σε «πόλο έλξης» το ομώνυμο ουκρανικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.
Για ακόμη μία φορά, τα βλέμματα αιχμαλωτίστηκαν από την εξαιρετικά βίαιη και αόρατη απειλή της ακτινοβολίας και την χειρότερη καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην ιστορία του κόσμου.
Ο σκοτεινός τουρισμός ενισχύθηκε, με τουρ ή επισκέψεις ομάδων στις εγκαταστάσεις και την ερειπωμένη περιοχή.

Το χρονικό του Τσέρνομπιλ

Την μοιραία ημέρα της 26ης Απριλίου του 1986, ο αντιδραστήρας 4 του ουκρανικού πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ εξερράγη. Η καταστροφή άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές, που η ανθρωπότητα ως τότε δεν είχε ποτέ ξανά κληθεί να αντιμετωπίσει.
Πολύνεκρη τραγωδία ενώ ακόμα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν ενώ βρίσκονται εν ζωή τα επόμενα χρόνια.
Την καταστροφή του Τσέρνομπιλ ακόμα και σήμερα περιβάλλει ένα μυστήριο, με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί πολλές συνωμοσίες, από εξωγήινους, κυνήγι για την πολυπόθητη αθανασία έως και μυστικά ραντάρ.

Οι επιζήσαντες στην Γαύδο αναζητούν την αθανασία

Μία αρκετά διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας αποτελεί εκείνη που θέλει τους επιζήσαντες να βρίσκονται στο νησί της Γαύδου στην Ελλάδα και να έχουν διαμορφώσει μία κοινότητα που απαρτίζεται από Ρώσους επιστήμονες όπως και επιζήσαντες της έκρηξης.
Απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, η ομάδα προσπαθεί ακόμα να βρει το ελιξίριο για την πολυπόθητη αθανασία, με μεθόδους άγνωστες.
Οι ντόπιοι όμως, θορυβήθηκαν από τις παράξενες κατασκευές και τα μυστικά πειράματα της ομάδας. Η δράση της τράβηξε και την προσοχή των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, που φέρονται να έστειλαν πράκτορες, οι οποίοι κατέληξαν ότι αν και η ασυνήθιστη η εν λόγω κοινότητα δεν αποτελούσε απειλή.

Παρέμβαση της KGB

Την παρέμβαση της KGB υποστηρίζει μία εξίσου δημοφιλής θεωρία.
Συγκεκριμένα με στόχο το μονοπώλιο της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης, λέγεται ότι η KGB έκανε σαμποτάζ στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ, με στόχο την αποτροπή άλλων χωρών από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Εξωγήινοι

Από το hit-list των θεωριών συνωμοσίας δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι εξωγήινοι και μάλιστα, η συμμετοχή τους στην καταστροφή του Τσέρνομπιλ.
Στις ημέρες που προηγήθηκαν του φονικού ατυχήματος υπήρξαν αρκετές αναφορές αυτόπτων μαρτύρων για την εμφάνιση UFO στην περιοχή.

Μυστικά ραντάρ

Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ο Σοβιετικός σταθμός Duga-3, ή αλλιώς «Ρώσικο Τρυποκάρυδο», αποτέλεσε μία τεράστια δομή ρυμουλκού μυστικού ραντάρ, που ήταν εγκατεστημένο μερικά μέτρα μακρυά από το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.
Στόχος του να «πιάνει» κινήσεις πυραύλων που κατευθύνονταν τότε προς την ΕΣΣΔ. Πριν το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ η τοποθεσία της στρατιωτικής εγκατάστασης ήταν μυστική και φαινόταν στους χάρτες ως παιδική κατασκήνωση.
Το μυστικό ραντάρ εγκαταλείφθηκε στην Ζώνη Αποκλεισμού ενώ περιέργεια προκαλεί το γεγονός ότι ο χαρακτηριστικός του ήχος συνέχισε να εκπέμπει για συνολικά τρία χρόνια μετά την έκρηξη, όταν ξαφνικά το έτος του 1989 ξαφνικά σταμάτησε.

Αμερικανική κατασκοπεία

Θεωρία συνωμοσίας με πληθώρα υποστηρικτών θέλει την καταστροφή του Τσέρνομπιλ να οφείλεται σε αμερικανικό δάκτυλο και μάλιστα, στην CIA.
Συγκεκριμένα πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές εξελιγμένες δυνατότητες της ΕΣΣΔ, έβαλαν την CIA να σαμποτάρει τον εργοστασιακό εξοπλισμό, προκαλώντας τελικά την έκρηξη.Αυτή η θεωρία δεν θα είχε «βάση», όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές της, αν δεν γνωρίζαμε για το παρελθόν της CIA. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στην Αρκτική για να ερευνήσουν μια εγκαταλελειμμένη σοβιετική βάση, με την ονομασία Project Coldfeet ή τον «δανεισμό» ενός σοβιετικού διαστημικού σκάφους. 
TA NEA