Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Έτσι στήθηκε η κομπίνα με την εταιρεία «φάντασμα» της Βουλγαρίας -Τι να προσέχετε



Το θέμα της εταιρείας «φάντασμα» από τη Βουλγαρία φαίνεται ότι θα απασχολεί τις Τελωνειακές Αρχές για πολύ καιρό ακόμη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το κύκλωμα είχε διαθέσει αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Όπως μάλιστα επεσήμανε στο Newsauto.gr ο διευθυντής του Τελωνείου Βόλου κ. Δεμίρης: «Η εταιρεία «φάντασμα» από την Βουλγαρία διαπιστώθηκε από έναν τυχαίο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ένα όχημα που είχε εισαχθεί από τη γειτονική χώρα και είχαν προσκομιστεί στο Τελωνείο τιμολόγια από την συγκεκριμένη εταιρεία. Κατόπιν ενημερώθηκαν οι Αρχές στη Βουλγαρία για να μας βεβαιώσουν ότι έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ εκεί αλλά η απάντηση ήταν πως η εταιρεία έχει κλείσει από το 2016! Όπως είναι εύκολο να αντιληφθείτε αμέσως σήμανε συναγερμός στις Τελωνειακές Αρχές και δόθηκε εντολή να αναζητηθούν όλα τα τιμολόγια των αυτοκινήτων που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και προέρχονται από την συγκεκριμένη εταιρεία της Βουλγαρίας.»
Ήδη έχουν ανευρεθεί αυτοκίνητα από την εταιρεία «φάντασμα» στην Αθήνα, στην Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Πάτρα αλλά και στην Κρήτη ενώ είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει περαιτέρω η λίστα καθώς αναμένεται να προστεθούν επιπλέον τελωνεία.
Το κόλπο των επιτήδειων φαίνεται ότι ήταν καλοστημένο καθώς τα αυτοκίνητα με τα πλαστά τιμολόγια φαίνεται ότι τα έχουν εισάγει οι ίδιοι οι κάτοχοι των οχημάτων και όχι κάποιος έμπορος ή άλλος διαμεσολαβητής.
Οι πελάτες αναζητούνταν μέσω άλλων πελατών δηλαδή το κύκλωμα λειτουργούσε με την μορφή της «πυραμίδας» από στόμα σε στόμα και έφερναν το αυτοκίνητο στους Έλληνες καταναλωτές μέχρι τα σύνορα και κατόπιν αναλάμβαναν οι εκτελωνιστές να προχωρήσουν τις διαδικασίες όλες με νόμιμο εισαγωγέα να φαίνεται πως είναι ο Έλληνας αγοραστής.
Αυτό ακριβώς είναι και το δύσκολο των περιπτώσεων καθώς οι Εισαγγελείς από την μία μεριά αναγνωρίζουν πως οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που είχαν αποκτηθεί μέσω της εταιρείας «φάντασμα» της Βουλγαρίας δεν γνώριζαν πως δεν είχε αποδοθεί ο ΦΠΑ ωστόσο από την άλλη μεριά εκείνοι φαίνεται ότι έχουν εξαπατήσει το Δημόσιο και πρέπει να τιμωρηθούν!
Πάντως σε πρώτη φάση αν οι ιδιοκτήτες δεν πληρώσουν τον ΦΠΑ ή ακόμη και τα πρόστιμα που θα τους επιβάλλει ο Εισαγγελέας τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και πολύ βαρύτερες ποινές που έχουν και ποινικές προεκτάσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με στελέχη των Τελωνείων σε αυτές τις περιπτώσεις οι Εισαγγελείς είναι πιο ήπιοι καθώς αναγνωρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες έχουν πέσει και εκείνοι θύματα απάτης αλλά δυστυχώς ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι ή εκείνοι που φαίνονται ως υπαίτιοι της κομπίνας.
Πως μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φαίνονται εκείνοι ότι εισάγουν το αυτοκίνητο καθώς οποιαδήποτε φορολογική παράβαση έχει πραγματοποιηθεί κατά τον εκτελωνισμό του οχήματος θα επιβαρύνει τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Επίσης ενόψει της διασύνδεσης των ΚΤΕΟ όλης της ΕΕ εκείνος που έχει εισάγει το μεταχειρισμένο όχημα θα φαίνεται ότι έχει γυρίσει και τα χιλιόμετρα σε περίπτωση ελέγχου από τα εγχώρια ΚΤΕΟ και διαπίστωσης ανακολουθίας των χιλιομέτρων που αναγράφει το κοντέρ.
Οπότε για να μην βρεθούν μπλεγμένοι οι αγοραστές των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καλό θα είναι να φαίνονται ότι αγόρασαν το όχημα εκείνοι από κάποιον Έλληνα έμπορο ή Έλληνα ιδιώτη ώστε να μην τους κυνηγήσει κανείς για κάποια φορολογική παράβαση που πιθανόν να διαπιστωθεί στο μέλλον.
Παράλληλα οι Αρχές θα μπορούν να «κυνηγήσουν» κάποιον Έλληνα επιτήδειο έμπορο ή ιδιώτη σε αντίθεση με κάποιον έμπορο της Βουλγαρίας ή άλλου κράτους – μέλους εξαιτίας της ισχύς του Ελληνικού Δίκαιου και βέβαια της επιβολής των ποινών σε Έλληνες πολίτες.
Αν πάλι ο έμπορος ή ο ιδιώτης δεν δέχεται να φαίνεται στη διαδικασία εισαγωγής κάποιου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου τότε καλύτερα να αρχίσετε να ψάχνετε κάποιο άλλο για να αγοράσετε ώστε να κοιμάστε πιο ήσυχοι τα βράδια και σε καμία περίπτωση να μην σας αναζητήσουν οι Τελωνειακές Αρχές για μη απόδοση ΦΠΑ ή άλλες τελωνειακές παραβάσεις οι οποίες πολλαπλασιάζονται με τα χρόνια και είναι πολύ πιθανό να σας κοστίσουν μια περιουσία!
Επίσης αν ο επιτήδειος έμπορος ή ο ιδιώτης υποστηρίξει ότι η εισαγωγή θα γίνει στο όνομά σας για να μην χρεωθείτε με επιπλέον χρήματα επίσης καλό θα ήταν να αναζητήσετε κάποιο άλλο όχημα γιατί τότε οι πωλητές μάλλον πάνε να «σκεπάσουν» τα ίχνη τους από κάποια κομπίνα…

Πηγή: Newsauto.gr – Γιώργος Ανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου