Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγο της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

Αγωνία στην Κύπρο για το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
:

25s20pl Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2019
Με κομμένη την ανάσα αναμένει ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου τις οριστικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Μεγαλονήσου με την Κρήτη. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα πρέπει να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για το εάν στηρίζει το συνολικό έργο PCI ηλεκτρικής διασύνδεσης Aττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ. Η Κύπρος έχει στηρίξει σε αυτή τη διασύνδεση το τέλος της ενεργειακής της απομόνωσης από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και τη βελτίωση του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού της.
Ο σχεδιασμός αυτός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα στην περίπτωση που η Ελλάδα αποσύρει τη στήριξή της από το PCI Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και προχωρήσει τελικά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό έργο, όπως δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού κανονισμού και με μονομερείς αποφάσεις της ΡΑΕ που η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει παράνομες και έχει ζητήσει την ακύρωσή τους. Η αγωνία στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες έχει κορυφωθεί κυρίως λόγω των γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα σηματοδοτήσει μια αρνητική εξέλιξη. Ο γεωπολιτικός παράγοντας δεν είναι εύκολο να παρακαμφθεί από την ελληνική πλευρά στην παρούσα μάλιστα συγκυρία κλιμάκωσης των εντάσεων από την Τουρκία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου καταβάλλονται προσπάθειες για μια σύγκλιση μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κυπριακής κοινοπραξίας ΕuroΑsia Interconnector, προκειμένου η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει ως τμήμα του διακρατικού PCI, όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Γι’ αυτή την τελευταία προσπάθεια αξιοποιείται και το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αθήνα τόσο ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, όσο και ο κ. Γιάννης  Κασουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και πρόεδρος του συμβουλίου στρατηγικής της EuroAsia Interconnector.
Η πλευρά του EurοΑsia εμφανίζεται ανοιχτή στο να προχωρήσει η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής κατά προτεραιότητα και με όχημα τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη interconnection» υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλισθεί τεχνικά η διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών. Το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει αποκλείσει την προοπτική συνεννόησης με την κυπριακή πλευρά, έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι βασικό κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων είναι η ταχύτατη υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Μιλώντας προσφάτως στο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιταχυνθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, ενώ ενημέρωσε ότι αυτή την εβδομάδα γίνονται συζητήσεις για να κλείσει η εκκρεμότητα που αφορά τον συνδυασμό της με τη διασύνδεση της Κύπρου. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου