Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019

Γεωπολιτικές διαστάσεις στο ουκρανικό ζήτημα

gkat_02_0510_page_1_image_0001TOY ΣΤΑΥΡΟT ΤΖΙΜΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπογράφει το διάταγμα που παραχωρεί ανεξαρτησία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, παρουσία του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφανίου (πίσω).


Από το Φανάρι, τη Μόσχα και το Κίεβο, η ενδοεκκλησιαστική σύγκρουση για τη χορήγηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας εξαπλώνεται στην «καρδιά» της Αφρικής και ταυτόχρονα λαμβάνει γεωπολιτικές διαστάσεις με ανοικτή πλέον εμπλοκή του Κρεμλίνου. Η ρωσική πλευρά προσπαθεί να αποτρέψει την αναγνώριση της νεοϊδρυθείσας Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και να απομονώσει έτσι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του οποίου τα πρωτεία αμφισβητεί.
Μέχρι στιγμής, δείχνει να το επιτυγχάνει, αφού καμία από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχει αναγνωρίσει τη χορηγηθείσα αυτοκεφαλία στους Ουκρανούς, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, η ιεραρχία των οποίων συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανό, μολονότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, να συζητηθεί το «ουκρανικό». Οι αποφάσεις των δύο αυτών συνόδων εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την εν εξελίξει διελκυστίνδα γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, που ταλαιπωρεί τούτη την εποχή την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.
Το Πατριαρχείο Μόσχας επιτίθεται με όλα τα μέσα εναντίον του Φαναρίου, «επιστρατεύοντας» και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ασκούν πίεση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, και, όταν δεν βλέπουν την επιθυμία να υπακούσουν, προσπαθούν μέσω απειλών να διασπάσουν την τοπική τους Εκκλησία». Η παρέμβαση Λαβρόφ, που βάζει ανοικτά πλέον το ενδοεκκλησιαστικό ζήτημα στο πεδίο της γεωπολιτικής αναμέτρησης Ρωσίας και Αμερικής, έρχεται σε συνέχεια εκείνης του προέδρου Πούτιν, ο οποίος σε πρωτοφανή δήλωσή του είχε υποστηρίξει ότι ο κ. κ. Βαρθολομαίος χρηματίστηκε(!) για να δώσει την αυτοκεφαλία στους Ουκρανούς.
Αντιδράσεις, και ισχυρές μάλιστα, έχουν όμως προκαλέσει στους κόλπους του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής οι ρωσικές επεμβάσεις στα εσωτερικά του. Σε επιστολή τού επί των εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνος προς τον μητροπολίτη Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο, διά της οποίας η ρωσική πλευρά τον επέπληττε(!) διότι συλλειτούργησε με Ουκρανό «σχισματικό» επίσκοπο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον δύο ιεράρχες της Αφρικής απάντησαν σε υψηλούς τόνους. Ο μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, στον οποίο εστάλη μάλλον από λάθος η επιστολή που προοριζόταν για τον Μοζαμβίκης, στην απαντητική επιστολή του προ τον Ρώσο ιεράρχη τον χαρακτηρίζει παντελώς αναρμόδιο να επεμβαίνει «με αυτό το ύφος, ωσάν “θεόθεν απεσταλμένος” στα εσωτερικά άλλης Εκκλησίας».
Σε ακόμα πιο σκληρό ύφος, ο μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος κατηγορεί τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας ότι διέπραξε ατόπημα για το οποίο πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. «Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ούτε ο Μακαριώτατος, μήτε οι αρχιερείς του θρόνου θα γίνουμε “φόρου” υποτελείς», αναφέρει στην επιστολή του και δηλώνει πως «το ατόπημα του σεβασμιωτάτου Ιλαρίωνος θα πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά για πολλούς από εμάς, όχι μόνο για τη στάση μας στο θέμα της ουκρανικής  αυτοκεφαλίας, αλλά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον διαρκώς αυξανόμενο επιθετικό ρωσικό ιμπεριαλισμό και την αντικανονική διείσδυση σε άλλες δικαιοδοσίες».
Σε μια άλλη δημόσια παρέμβασή του, με στόχο την Εκκλησία της Ελλάδος, παραμονές της συνόδου της ιεραρχίας της, το Πατριαρχείο Μόσχας διά του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο συζητείται από την Εκκλησία της Ελλάδας το θέμα της σχισματικής “Εκκλησίας” καταμαρτυρεί την πίεση που της ασκείται», δίχως να αποσαφηνίζει από ποιον.
Εν μέσω του ουκρανικού «ναρκοπεδίου» που έχει διαμορφωθεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται τις επόμενες ημέρες το Αγιον Ορος, όπου και εκεί επικρατεί προβληματισμός σε κάποιες μονές γύρω από το θέμα της αυτοκεφαλίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου