Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

«Κρύβουν» τα Λουτρά Κυλλήνης – Άγνωστη στο ευρύ κοινό η θεραπευτική τους αξία




Τα Ρωμαϊκά Λουτρά σήμερα 

Διαμαρτυρία ασθενών για την απαξίωση του ιαματικού θησαυρού

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί στους Ηλείους και όχι μόνο η απουσία ενημέρωσης από την πλευρά του Κράτους για τη θεραπευτική αξία των ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης (Λίτζι).
Κάτοικοι της περιοχής αλλά και ασθενείς εκτός νομού που έχουν ιδία άποψη για τη θεραπευτική αξία των Λουτρών αφού οι ίδιοι έχουν βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών, εκφράζουν την απορία αλλά και διαμαρτυρία ταυτόχρονα για την παντελή απουσία ενημέρωσης από την πλευρά του Κράτους για τα οφέλη των Λουτρών Κυλλήνης.
Η περιοχή των Λουτρών της Κυλλήνης (Λίτζι) είναι φημισμένη από την αρχαιότητα για τις ιαματικές της πηγές που τα νερά τους, οι αναθυμιάσεις και η λάσπη τους θεραπεύουν αρθριτικά, άσθμα και δερματικά. Η πρώτη αναφορά για τη Λουτρόπολη της Κυλλήνης γίνεται από τον Αριστοτέλη. Ενώ, ακόμα και σήμερα υπάρχουν ερείπια από εγκαταστάσεις Ρωμαϊκών λουτρών.

Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες των Λουτρών Κυλλήνης από το Υπουργείο Υγείας

Γιάννης Σούλης: «Δεν έχει γίνει ποτέ ενημέρωση»
Ο κ. Σούλης Ιωάννης, ενεργός πολίτης και κάτοικος της περιοχής, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε: «Θέλω να παρακαλέσω τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα Λουτρά Κυλλήνης, διότι είναι μια θεραπεία που γίνεται με τις εισπνοές και 2.500 χρόνια υπήρχε Ασκληπιείο εδώ όπως το περιγράφει ο Παυσανίας και αυτή τη στιγμή έχει εγκαταλειφθεί τελείως η όλη θεραπεία και έχουν απαξιωθεί κατά μεγάλο μέρος τα λουτρά διότι δεν υπάρχει από την επιστημονική κοινότητα καμία πληροφόρηση για τη δράση αυτών των λουτρών», δηλώνει ο κ. Σούλης και συνεχίζει με νόημα: «Απεναντίας έχουν προωθήσει τα εισπνεόμενα φάρμακα που έχουν κατασταλτική δράση και όχι θεραπευτική. Είμαι παθών και έχω ιδία άποψη. Έρχομαι κάθε χρόνο, κάνω 10-12 θεραπείες το καλοκαίρι και το χειμώνα είμαι σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να κάνω χρήση εισπνεόμενων. Δεν μου το συνέστησε κανένας γιατρός, ήρθα μόνος μου γιατί αποτελούν παράδοση τα λουτρά. Δυστυχώς κανένας γιατρός δεν μου το συνέστησε και από τη στιγμή που το ξεκίνησα βρήκα την υγεία μου. Όσα χρόνια είμαι εδώ στην περιοχή δεν έχει γίνει καμία επιστημονική ημερίδα, συνάντηση για τη θεραπευτική αξία των λουτρών, αλλά αντιθέτως έχει γίνει ημερίδα για φαρμακευτικά σκευάσματα που κοστίζουν και δεν θεραπεύουν. Το υπουργείο Υγείας όταν έπαιρνα εισπνεόμενα πλήρωνε 250 ευρώ το μήνα για μένα ενώ τώρα που κάνω εισπνοές στα Λουτρά, δεν πληρώνει τίποτα. Ζητώ λοιπόν να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας από τους γιατρούς για τη θεραπευτική αξία των ιαματικών λουτρών».

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά το 1970

«Έρχομαι από τη Γερμανία»
Ο 21χρονος Διονύσης Γκενές, κάτοικος Γερμανίας, επισκέπτης των ιαματικών λουτρών δήλωσε: «Το 2013 μίλησε η μητέρα μου με μία φίλη της για τα Λουτρά Κυλλήνης. Εγώ έχω άσθμα από τριών μηνών. Η φίλη της μητέρας μου βρήκε θεραπεία εδώ, έκοψε τα χάπια και το συνέστησε και στη μητέρα μου για μένα. Τελικά το 2013 ξεκίνησα τη θεραπεία  με την παρουσία γιατρού την πρώτη φορά και από τότε είδα καλό. Την επόμενη χρονιά το 2014 έτρεξα δέκα χιλιόμετρα. Είχα άσθμα σοβαρό και θεραπεύτηκα. Έρχομαι το καλοκαίρι αρκετές φορές πληρώνω καθημερινά 8,30 ευρώ και έχω δει μεγάλη βελτίωση. Φυσικά έχω εγκαταλείψει τα φάρμακα».
«Βρήκα θεραπεία»
Ο Ανδρέας Μπράτης επισκέπτης των λουτρών δήλωσε: «Γεννήθηκα με άσθμα και ο πνευμονολόγος μου συνέστησε τα Λουτρά. Οι εισπνοές με έχουν βοηθήσει πολύ. Εδώ βρήκα θεραπεία. Κάνω κάθε καλοκαίρι και ο χειμώνας που ακολουθεί δεν με ταλαιπωρεί. Πέρυσι που δεν έκανα, το χειμώνα είχα θέμα και χρειάστηκα φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία είναι περίπου μισή ώρα κάθε μέρα και πληρώνω  8.30 ευρώ την επίσκεψη».
«Ενημέρωση»
Ο κ. Ρέγκλης Σπύρος από την Δήμητρα δήλωσε: «Εγώ έχω πρόβλημα με τη μέση μου και έρχομαι πολλά χρόνια εδώ και έχω δει θετικά αποτελέσματα. Τα Λουτρά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και για ορθοπεδικά προβλήματα. Πρέπει το Κράτος να ενημερώσει τον κόσμο για τις θεραπευτικές ιδιότητες των Λουτρών. Κάνω δέκα επισκέψεις το χρόνο και αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τη θεραπευτική αξία των λουτρών».
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου