Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η Μητρόπολη Βοστώνης ματαίωσε την τελευταία στιγμή την Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Μητρόπολη Βοστώνης ματαίωσε την τελευταία στιγμή την Κληρικολαϊκή της Συνέλευση που είχε ορισθεί για το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και στην οποία κεντρικός ομιλητής επρόκειτο να ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη Βοστώνη, καθότι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα προστεί της Λειτουργίας στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Weston της Μασαχουσέτης.
Ο λόγος που επικαλούνται οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης Βοστώνης για τη ματαίωση της Κληρικολαϊκής είναι πως το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου θα γινόταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου και οι συνεδριάσεις γενικώς αντιμετωπίζει «επείγοντα δομικά-ηλεκτρικά προβλήματα».
Συγκεκριμένα, ο πρωτοσυγκελεύων Θεόδωρος Μπάρμπας έστειλε μήνυμα μέσω e-mail αργά το εσπέρας της Τρίτης στους ιερείς και τα μέλη των κοινοτήτων λέγοντας πως «το Μαλιώτειο Κέντρο δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολής μας το ερχόμενο Σάββατο», ενώ τόνισε ότι «επειδή είναι αργά δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος».
Από την άλλη μεριά, το Μαλιώτειο Κέντρο αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «ο π. Θεόδωρος Μπάρμπας επισκέφτηκε το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και έμεινε ικανοποιημένος για την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου. Η μόνη προετοιμασία που απέμενε ήταν η αντικατάσταση των λαμπτήρων στις φωτεινές επιγραφές EXIT. Χθες, έγινε νέα επίσκεψη από προσωπικό του Κολεγίου και δήλωσαν ότι υπάρχουν σοβαρά οικοδομικά-ηλεκτρικά προβλήματα. Δεν έχουμε κανένα σοβαρό οικοδομικό πρόβλημα. Αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα θα το είχαμε φροντίσει αμέσως για την ασφάλεια των φοιτητών και των πολλών ατόμων που φιλοξενούμε καθημερινά. Δεν καταλαβαίνω γιατί έκαναν τη δήλωση αυτή την τελευταία στιγμή πριν από την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου. Ο διακεκριμένος μηχανικός κ. Βεληβασάκης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου και θα τον παρακαλέσω να εξακριβώσει εάν η δήλωση του Κολεγίου είναι σωστή».
Υπογραμμίζεται ότι δεν ορίσθηκε καινούργια ημερομηνία για την Κληρικολαϊκή, παρά μόνο η πληροφορία ότι θα γίνει κανονικά την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Γούμπερν το σεμινάριο, με θέμα την οικονομική συνεισφορά των πιστών στις κοινότητες, με ομιλητή τον Βασίλειο Μαριάνη.
Επισημαίνεται ότι υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι για τη διεξαγωγή της Κληρικολαϊκής. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε η κεντρική ομιλία του Αρχιεπισκόπου στο ευρύχωρο Γυμναστήριο της Σχολής, εκεί που γίνεται η τελετή της αποφοίτησης και οι επί μέρους συνεδριάσεις στις αίθουσες διδασκαλίας που είναι εν αγαστή με το Γυμναστήριο. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη Σχολή και οι επί μέρους συνεδριάσεις στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στο κτίριο της Μητρόπολης το οποίο είναι δίπλα.
Τονίζεται ότι η Μητρόπολη Βοστώνης προέβη στη διοργάνωση της Κληρικολαϊκής της έπειτα από παρέλευση τριών ετών, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο «Εθνικός Κήρυκας», ενώ δεν έχει δοθεί ούτε οικονομική αναφορά για τα έσοδα και έξοδα της Μητρόπολης, του Οίκου Φιλοξενίας, των Κατασκηνώσεων, αλλά και γενικότερα για τα οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων και των δωρεών που έχουν γίνει σ’ αυτή και οι οποίες ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια. Δειγματοληπτικά αναφέρουμε τη μεγάλη δωρεά ύψους 1.183.486,14 δολαρίων προς τη Μητρόπολη Βοστώνης από τον άκληρο ομογενή Γεώργιο Γκρίνη τον Οκτώβριο του 2015.
Η Μητρόπολη Βοστώνης ζητούσε δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, υποδεικνύοντας το ποσό των $25 δολαρίων ανά άτομο.
Υπογραμμίζεται ότι αρκετές κοινότητες στην Νέα Αγγλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ποικίλης φύσεως προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και μη συμμετοχής πιστών στις Ακολουθίες.
Μία χαίνουσα πληγή διαρκείας που υπάρχει στη Μητρόπολη Βοστώνης, είναι η περίπτωση της αποπομπής του π. Νικολάου Καστανά τον Ιούλιο του 2017 από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον, ο τρόπος που έγινε, οι αιτιάσεις, αλλά και οι επιπτώσεις στην κοινότητα, από την οποία υπήρξε ομαδική έξοδος πολλών οικογενειών.
Ο π. Καστανάς επί διετία και πλέον έχει τεθεί από τον τοπικό ιεράρχη σε αργία με το αιτιολογικό ότι κατέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα μέσω της Δικαιοσύνης, αιτώντας την επιστροφή του ηλεκτρονικού του υπολογιστή και προσωπικών εγγράφων και αντικειμένων τα οποία κατακρατεί η Μητρόπολη. Τονίζεται ότι δεν λαμβάνει μισθό από πουθενά, δεν έχει ιατρική ασφάλεια, ενώ η συνεχιζόμενη μακροχρόνια αργία χωρίς τελεσίδικη απόφανση αντίκειται στο Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας. Ο π. Καστανάς δεν μπόρεσε να τελέσει τη γάμο του γιου πριν μερικούς μήνες, αλλά ούτε και τη βάπτιση του εγγονού του.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου