Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019

Γλίτωσαν οι ελιές και το λάδι, την πλήρωσαν τα ροδάκινα από τους δασμούς Τραμπ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στον εξαγωγικό και στον αγροτικό κόσμο της χώρας η πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς σε σειρά ελληνικών προϊόντων, την ώρα μάλιστα που οι ελληνικές εξαγωγές προς την εν λόγω χώρα βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι ροδακινοπαραγωγοί και οι κονσερβοποιοί. Την ίδια ώρα, πάντως, η εξαίρεση από την επιβολή δασμών των επιτραπέζιων ελιών –που σημειωτέον αποτελεί το κυριότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας στις ΗΠΑ– και του ελαιολάδου όχι μόνο γλιτώνει την ελληνική οικονομία από ένα βαρύ πλήγμα, αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για τα προϊόντα αυτά, καθώς την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν δασμούς στο ελαιόλαδο και στις ελιές που παράγονται στην Ισπανία.
Στο 1,37 δισ. ευρώ
Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία από τους πρώτους υπολογισμούς των εξαγωγικών φορέων της χώρας, στους τομείς που σχεδιάζουν να επιβάλουν δασμούς οι ΗΠΑ και αφορούν και την Ελλάδα αντιστοιχούν 92 κωδικοί προϊόντων, με τους πρόσθετους δασμούς να είναι 25%. Με βάση, πάντως, τα στοιχεία εξαγωγών για το 2018, οι οποίες σημειωτέον έφτασαν το 1,37 δισ. ευρώ, τα προϊόντα που εκτιμάται ότι θα πληγούν είναι πολύ λιγότερα.
Σε δεινή θέση αναμένεται να βρεθούν οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι κονσερβοποιοί, καθώς οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ, στις οποίες επιβάλλεται ήδη δασμός 18%, μπορεί να φτάνουν ορισμένες χρονιές ακόμη και τα 50 εκατ. δολ.
Το 2018 οι εξαγωγές της κατηγορίας «Καρποί και φρούτα, παρασκευασμένα ή διατηρημένα» προς τις ΗΠΑ ήταν αξίας περίπου 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.
Αλλα προϊόντα που θα πληγούν εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους είναι τα τυριά, με την αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να φτάνει το 2018 τα 29,11 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φέτα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται περίπου το 2% των συνολικών εξαγωγών του δημοφιλούς ελληνικού τυριού. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνεται και το γιαούρτι, όμως η Ελλάδα πραγματοποιεί ελάχιστες εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Από την άλλη, ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι δεν επιβάλλονται πρόσθετοι δασμοί στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και στο ελληνικό ελαιόλαδο. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Ουάσιγκτον, το 2018 η αξία των εξαγωγών της κατηγορίας «Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξίδι», που πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητά τους για ελιές, ήταν 133,82 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ το 2018 ήταν 41,96 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας συνεχώς αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Στήριξη εξαγωγέων
«Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει στις 18 Οκτωβρίου πρόσθετους δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο ΠΣΕ εν αναμονή της οριστικοποίησης της λίστας παρακολουθεί στενά την υπόθεση και θα πιέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του να βρεθούν λύσεις για όσες εταιρείες πλήττονται. Η στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», δήλωσε στην «Κ» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου