Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019

198 χρόνια από τη Ναυμαχία Κατακόλου: Η ελληνική «πονηριά» νίκησε τη μάχη…


Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2019
Με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κατακόλου και μια λιτή εκδήλωση η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας τίμησε χθες για 8η συνεχή χρονιά την επέτειο της ναυμαχία του Κατακόλου. Φέτος συμπληρώθηκαν 198 χρόνια από την ναυμαχία του Κατακόλου (σ.σ. 30η Σεπτεμβρίου 1821), που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της ελληνικής επανάστασης.


Στην ναυμαχία στον κόλπο του Κατακόλου και στις εκβολές του Αλφειού, ενεπλάκησαν 12 ελληνικά πλοία και 11 βαριά εξοπλισμένα τουρκικά πλοία υπό τον Τούρκο ναύαρχο Καρά Αλί (που στη συνέχεια έκαψε την Χίο και μετά από δυο μήνες τον έκαψε ο μπουρλοτιέρης Κανάρης). Με βάση τις καταγραφές ο Σπετσιώτης Νικόλαος Μπότασης έκανε έναν πανέξυπνο ελιγμό ξεγελώντας τους Τούρκους, που πίστεψαν ότι το πλοίο που ερχόταν καταπάνω τους ήταν πυρπολικό με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή. Ο Μπότασης πυρπόλησε μια βάρκα με εύφλεκτες ύλες δημιουργώντας προπέτασμα καπνού και δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα Ελληνικά πλοία να διαφύγουν. Η ναυμαχία είχε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της επανάστασης, αφού ανέδειξε τον μετέπειτα ηγέτη της Ανδρέα Μιαούλη, από τους πρωταγωνιστές της απελευθέρωσής της Ελλάδας…
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της ΕΑΑΝ Ζώης Υφαντής τόνισε πως «Με τον δήμο Πύργου και τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο έχουμε μια συνεργασία, που έχει ξεκινήσει από την κοινή μας επίσκεψη στη φρεγάτα Σπέτσαι, ώστε το λιμάνι του Κατακόλου να είναι ασφαλές. Επίσης συνεργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάδειξη της ναυμαχίας του Κατακόλου ενώ προετοιμάζεται και η έκδοση βιβλίου σχετικά με την ζωή του Μίλτωνα Ιατρίδη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού  Θεόδωρος Γερούκης «Η Ένωση μας προσπαθεί να εκπροσωπείται σε εκδηλώσεις, σε όλη την Ελλάδα, για γεγονότα που έχουν συμβάλλει στο να βρισκόμαστε εμείς εδώ. Ευχαριστούμε όλους σας για την παρουσία».
Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος είπε πως «Η εκδήλωση έρχεται να αποκαταστήσει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην περιοχή κι έχει να κάνει με την φτωχή παρουσία στις μεγάλες στιγμές του έθνους. Υπάρχει ιστορία που όμως δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί. Ας κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία που έχει ξεθωριάσει. Εμείς θα βοηθήσουμε για την ανάδειξη της και πιστεύω πως από την επόμενη χρονιά θα έχουμε τριήμερες εκδηλώσεις και θα προχωρήσουμε και σε κατασκευή μνημείου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης δήλωσε πως «Την ημέρα της ναυμαχίας του Κατακόλου θα προσπαθήσουμε να την εντάξουμε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821».
Ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος συμπλήρωσε πως «Πρέπει να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας και να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν. Είναι χρέος μας».
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου