Στρατιωτική Αστυνομία φυλάει τανκς τύπου «Abrams» που θα παρελάσουν στην Ουάσιγκτον την 4η Ιουλίου. (AP/Patrick Semansky)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τελικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε να περάσει η άποψή του και ο εορτασμός της 4ης Ιουλίου, Ημέρας Ανεξαρτησίας, θα έχει και στρατιωτική παρέλαση.
Οπως είπε ο ίδιος με έμφαση, θα υπάρξει επίδειξη τανκς στον ειδικό εορτασμό της 4ης Ιουλίου, στην Αστυνομία και μάλιστα φωτογράφος του «Associated Press» είδε τουλάχιστον δύο τανκς «M1A1 Abrams» και δύο μαχητικά στρατιωτικά οχήματα «Bradley» σε ένα οικόπεδο του σιδηροδρόμου νοτιοανατολικά της Ουάσιγκτον, που φύλαγαν άνδρες της Στρατιωτικής Αστυνομίας.
Αξιωματούχος μιλώντας στο «ΑΡ» επιβεβαίωσε ότι τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην εκδήλωση της 4ης Ιουλίου.
Ο Τραμπ ήθελε μία κανονική στρατιωτική παρέλαση με τανκς και άλλα όπλα και μέσα από τότε που παραβρέθηκε το 2017 σε μία παρέλαση στο Παρίσι την Ημέρα της Βαστίλης. Το σχέδιό του σταδιακά εγκαταλείφθηκε εν μέρει, λόγω κόστους, αν και ο Τραμπ τελικά έδειξε να επιμένει στην πραγματοποίησή του.
Τοπικοί αξιωματούχοι, επίσης, είχαν αντιρρήσεις εξαιτίας των βλαβών που θα προκαλούσαν τα βαριά τανκς στους δρόμους της πόλης.
«Θα έχουμε μερικά τανκς να σταθμεύουν έξω», είπε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα, δείχνοντας ότι κατανοούσε τις ανησυχίες των τοπικών Αρχών.
Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες για το πού θα στάθμευαν τα τανκς. «Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα τανκς γιατί οι δρόμοι έχουν μία τάση να μην τους αρέσουν τα βαριά τανκς», είπε. «Ετσι θα πρέπει να τα βάλουμε σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά θα έχουμε το νέο τανκ ‘Sherman’ και το πολύ νέο  τανκ ‘Abrams’».
Εκτός από τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όπως τα «Bradley» θα παρελάσουν στην Ουάσιγκτον την 4η Ιουλίου, σύμφωνα με την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ. (AP Photo/Patrick Semansky)

Τα τανκς «Sherman» ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαν αποσυρθεί για δεκαετίες. Τα νέα «M1A1 Abrams» είναι αυτά που κυρίως χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ σε μάχες.
Δύο «M1A1 Abrams» τανκς (βάρους 60 τόνων το ένα) και δύο «Bradley» μαχητικά οχήματα θα εκτεθούν ως μέρος της εκδήλωσης του Τραμπ «Χαιρετισμός στην Αμερική», σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο «ΑΡ» ανώνυμα.
Οπως είπε ο Τραμπ, «θα έχουμε μία σπουδαία 4η Ιουλίου όπως καμία προηγούμενη. Θα είναι πολύ διαφορετική και ελπίζω να έλθει πολύς κόσμος. Θα πω λίγες λέξεις και θα έχουμε αεροπλάνα από πάνω μας, τα καλύτερα μαχητικά στον Κόσμο και άλλα αεροπλάνα».
Πληροφορίες αναφέρουν όντως ότι η στρατιωτική επίδειξη περιλαμβάνει τα αεροσκάφη «Navy Blue Angels» και άλλα.
Να σημειωθεί ότι η 4η Ιουλίου θεωρείται μια μη πολιτική ημέρα στη διάρκεια της οποίας οι Αμερικανοί γιορτάζουν την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία το 1776.
Αν και οι προκάτοχοί του τηρούν χαμηλό προφίλ, ο Τραμπ σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλία από το Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική, στρατιωτικές επιδείξεις και υπερπτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα των Βετεράνων τον Νοέμβριο του 2018 όταν το κόστος εκτοξεύθηκε στα 90 εκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αυτή τη φορά το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη για τις εκδηλώσεις, δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίσουν οι εορτασμοί. Δύο εταιρείες πυροτεχνημάτων όμως έχουν ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσουν ένα σόου 35 λεπτών δωρεάν, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 700.000 δολάρια. Κι αυτή τη φορά θα εκτοξευθούν πιο κοντά στο Μνημείο Λίνκολν αντί του καθιερωμένου Μνημείου Ουάσιγκτον.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι εκμεταλλεύεται την 4η Ιουλίου για να προωθήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Εξάλλου, μια οργάνωση κατά των πολέμων, η Code Pink, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει άδεια για να πετάξει ένα τεράστιο μπαλόνι που παρουσιάζει τον Τραμπ ως μωρό που φορά πάνες, το Baby Trump, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνεί την ομιλία του.
Πέρυσι, ο Τραμπ και η Μελάνια είχαν προσκαλέσει στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους σε ένα πικ νικ στο προαύλιο του Λευκού Οίκου και ο Πρόεδρος είχε απευθυνθεί σε αυτούς από το μπαλκόνι. Φέτος δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»