Ουάσινγκτον: Έφοδος της αστυνομίας στην πρεσβεία της Βενεζουέλας | tanea.gr
Έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συλλάβει διαδηλωτές.
Η αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει ομάδα διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το κτήριο από τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με έναν εκ των ιδρυτών της αντιπολεμικής ομάδας Code Pink, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εφόδου.
Πριν από δύο ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, αρμόδιος για θέματα που εφάπτονται της Βόρειας Αμερικής, σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει καμία εξουσιοδότηση για την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στην πρεσβεία.
Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι άνδρες της βοήθησαν τους πράκτορες της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση του Γκουαϊδό ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απομακρυνθούν οι καταληψίες από την πρεσβεία.
Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν και ποιες κατηγορίες θα ασκηθούν στους τέσσερις διαδηλωτές.
Από τα μέσα Απριλίου, μέλη τριών ομάδων ακτιβιστών πραγματοποιούν κατάληψη στην πρεσβεία, ένα κτίριο από κόκκινα τούβλα στη συνοικία Τζορτζτάουν.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι είναι προσκεκλημένοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και διαμαρτύρονται για την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα αυτή με σκοπό την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε νωρίτερα την «παραβίαση» της πρεσβείας της χώρας του στην Ουάσινγκτον στην οποία εισήλθαν Αμερικανοί αστυνομικοί για να γνωστοποιήσουν σε ακτιβιστές υπέρ της κυβέρνησης Μαδούρο που κάνουν κατάληψη στο κτίριο ότι θα τους διώξουν από εκεί.
«Παραβίασαν τον χώρο της πρεσβείας», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «είναι αυτός που ευθύνεται βάσει του διεθνούς δικαίου γι’αυτήν την σοβαρή παραβίαση, όχι μόνον σε νομική αλλά και σε ηθική βάση», πρόσθεσε.