Με ψευτοδιλήμματα ενόψει των επικείμενων εκλογών, μετά τη συντριβή του κόμματος του στις εκλογές της Κυριακής, κινήθηκε στην ομιλία του, προς τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή άφησε αιχμές κατά του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι ξέρουν καλά ότι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δεν μπορούν να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από το χώρο του κέντρου. Γιατί ο μόνος που κέρδισε ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα πρέπει να επανατοποθετηθούν»
«Είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας. Χάσαμε μια μάχη. Αλλά έχουμε μπροστά μας το πόλεμο. Και δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω. Έχουμε μάθει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να βγαίνουμε μπροστά, Το ίδιο κάνουμε και τώρα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας, ξέρω ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Αλλά ένας αγώνας που μπορεί να κερδηθεί», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο στη ζωή δεν είναι αν θα πέσεις, αλλά αν θα σηκωθείς». Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: «σας ζητώ λοιπόν σήμερα μαζί να σηκωθούμε ν' ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε».
Λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε: Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοi είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε.
Το δίλημμα των εθνικών εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον κο Γεωργιάδη, τον κο Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς.
Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Προγραμματικά, συνέχισε, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα των εκλογών είναι η προκήρυξη εθνικών εκλογών είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: "Δεν επέλεξα τελικά να επιμείνω στον αρχικό μας στόχο και σχεδιασμό, να εξαντλήσουμε πλήρως την τετραετία αλλά αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές,ως απόδειξη σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία και στα μηνύματα των πολιτών.
Έκανε σύγκριση με το 2014 και την στάση τότε του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι αυτή είναι μια βασική ποιοτική διαφορά δική μας με τους προηγούμενους, μια βασική διαφορά ήθους.
Αιχμές κατά του ΚΙΝΑΛ αλλά και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων για την στάση τους στις ευρωεκλογές άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ "έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άκουγε στωικά τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει "χαμένη ψήφο" την ψήφο στο κόμμα τους. Τώρα ξέρουν καλά ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. Στο αντισύριζα μέτωπο του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από την Αριστερά και το Κέντρο.
Και ειδικά οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη τη Δεξιά στην Ελλάδα.
«Δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες», απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας και ανέπτυξε τον διλημματικό χαρακτήρα των επικείμενων εθνικών εκλογών: οι εθνικές εκλογές μπροστά μας έχουν εκ των πραγμάτων διλημματικό χαρακτήρα για το ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει τον τόπο. Η ΝΔ του Μητσοτάκη ή η Δημοκρατική παράταξη με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
«Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν έχουν κριθεί», είπε ο πρωθυπουργός κοιτάζοντας τα στελέχη του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους αντιπάλους του "να μην συμπεριφέρονται ωσάν να είναι εξουσία, ας συγκρατήσουν την αλαζονεία τους, το παιχνίδι δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο".