Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Οι πρώτοι ομογενείς εξ’ Αμερικής που συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο πλαισιώνει το ζεύγος Νικολάου και Βούλας Μανώλη από την πόλη Ντράκετ της Μασαχουσέτης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μανώλη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ζεύγος Νίκου και Βούλας Μανώλη από την πόλη Ντράκετ της Μασαχουσέτης, ήταν οι πρώτοι ομογενείς από την Αμερική οι οποίοι συνάντησαν τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή του.
Συνέπεσε το ίδιο διάστημα να επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη και εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τον νέο τους Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στην επιθυμία τους, κάθισε μαζί τους επί μιάμιση ώρα, τους κέρασε καφέ και αναψυκτικά και τους «έκλεψε» την καρδιά.
Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 15 Μαΐου. Δεν στάθηκε δυνατόν να δουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να πάρουν την ευχή του διότι απουσίαζε στη γενέτειρά του την Ιμβρο.
Σε τηλεφωνική τους συνέντευξη από τον Ελλάδα όπου επισκέπτονται αυτές τις μέρες, ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μανώλης είπε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την καλοσύνη του και την ευκαιρία που μας έδωσε να συναντηθούμε και να μιλήσουμε μαζί του».
Συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε πως συναντήσαμε και μιλήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπό μας της Αμερικής. Ειλικρινά μου ήλθαν δάκρυα στα μάτια διότι δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι ήμουν κοντά σ’ έναν ταπεινό, προσηνή, άγιο άνθρωπο. Μείναμε μαζί πάνω από μιάμιση ώρα, μας έκανε και αισθανόμαστε τόσο άνετο που νομίζαμε ότι είμαστε στενοί φίλοι επί πολλά χρόνια».
Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μανώλης σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση Νίκου Μανώλη.
Οταν τον ρωτήσαμε τι θέματα συζήτησαν, ο κ. Μανώλης μας είπε ότι «μιλήσαμε για όλα τα θέματα και πρέπει να σας πω ότι ήξερε πολλά από αυτά». Πρόσθεσε ακόμη, πως «φεύγοντας ξαναμπήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο και ευχαρίστησα τον Θεό για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την Εκκλησία της Αμερικής. Πρόκειται για έναν Αρχιεπίσκοπο προσηνή, προσβάσιμο, φιλικό, πνευματικό, ταπεινό και με ευχάριστη προσωπικότητα». Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι θα είναι ο πνευματικός πατέρας ο οποίος θα οδηγήσει την Εκκλησία μας στην Αμερική στο άλλο επίπεδο με αγάπη, αρμονία και αγκάλιασμα όλων ανεξαρτήτως».
Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Μανώλης και η οικογένειά του είναι εκείνοι οι οποίοι κάθε χρόνο δωρίζουν χιλιάδες γαλοπούλες και όλα τα συστατικά για το γεύμα της Ημέρας των Ευχαριστών, μέσω του Ιδρύματός τους, The Manolis Family Foundation. Επί πλέον βοηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αναγκεμένους ανθρώπους, αλλά παρέχουν και υποτροφίες.
Μιλώντας για τα βιώματά του από την επίσκεψή τους στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση και γνωριμία τους με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, υπογράμμισε πως «αυτή η εμπειρία είναι ιστορική, συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή. Ετυχε να επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη και έγινε αυτό που έγινε λέτε και ήταν εκ Θεού. Εμείς είχαμε πάει να δούμε την Αγία Σοφία, τα άλλα Ελληνικά Ορθόδοξα Προσκυνήματα, να προσκυνήσουμε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πιστέψουμε ακόμα πως δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος να μιλήσει μαζί μας. Να είσθε σίγουρος ότι με την προσωπικότητα και την απλότητά του θα κερδίσει τους νέους κι αυτό σας το λέγω θα είναι πρώτα τα δικά μου παιδιά. Μας προσκάλεσε στην ενθρόνισή του στη Νέα Υόρκη, σας επαναλαμβάνω μας συμπεριφέρθηκε τόσο φιλικά και καταδεκτικά».
Μιλώντας για την Αγιά Σοφιά, ο κ. Μανώλης αισθάνθηκε «μεγάλη συγκίνηση, αλλά και θυμό για την μεγάλη εκκλησιά της Ορθοδοξίας. Είχα δυσκολία να το δεχθώ ότι αυτό το αριστούργημα ήταν δικό μας Ελληνικό και Ορθόδοξο και τώρα είναι μουσείο και θέλουν να το κάνουν τζαμί».
Οταν τον ρωτήσαμε αν βρήκαν την Κωνσταντινούπολη όπως την είχαν πλάσει μέσα στο μυαλό τους, καλύτερη, χειρότερη; έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν ήξερα τι να περιμένω αλλά και μόνο για την Αγία Σοφία και το Πατριαρχείο αξίζει να πάει κανείς στην Κωνσταντινούπολη. Σκεπτόμουν μόνο την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, είναι σαν να μην τα έβλεπα τα άλλα. Μας έκανε εντύπωση το καλωσόρισμα και η φιλοξενία στο Πατριαρχείο. Ηλθε κάποιος, μας έδειξε τον ναό και στη συνέχεια μας ανέβασε στην Αίθουσα του Θρόνου, ξέρετε δίπλα στο Γραφείο του Πατριάρχη». Υπογράμμισε πως «ποτέ στη ζωή μου δεν είδα και δεν ένιωσα τέτοια φιλοξενία και ζεστασιά, ιδιαίτερα από τον νέο μας Αρχιεπίσκοπο». «Θα είμαι στο πλευρό του για ό,τι χρειασθεί», συμπλήρωσε.
Η Βούλα Μανώλη επισήμανε πως «ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι ο πιο φιλικός, ο πιο προσηνής ιεράρχης που έχω γνωρίσει στη ζωή μου». Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω ποια επίθετα να χρησιμοποιήσω για να τον περιγράψω. Ανθρωπος προσγειωμένος, καταδεκτικός, απλός, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Εκκλησία μας στην Αμερική, πιστεύω πραγματικά ότι είναι Θεόσταλτος».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου