Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Cosco - κυβέρνησης

Του Ηλία Μπέλλου
Η σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, όχι μόνον δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά μάλλον δημιούργησε και νέα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε οριακό σημείο απειλούνται να βρεθούν οι σχέσεις Cosco και κυβέρνησης λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, καθώς η άτυπη σύσκεψη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με μέλη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), που έγινε την Παρασκευή, όχι μόνον δεν έλυσε τα προβλήματα για την αποδέσμευση των επενδύσεων της Cosco αλλά μάλλον δημιούργησε και νέα.
Ειδικότερα, στην σχεδόν ολοήμερη σύσκεψη που συμμετείχαν δύο στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, ένα στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας μαζί με τους μετόχους του ΟΛΠ, δηλαδή Cosco και ΤΑΙΠΕΔ, συζητήθηκε το μνημόνιο που είχε καταθέσει η Cosco πριν από το Πάσχα, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που έχουν εγερθεί στο επενδυτικό της σχέδιο ύψους 612 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό, γνωστό και ως master plan, πρέπει να συνοδευτεί από αποφάσεις για όρους χρήσης γης και όρους δόμησης και μαζί με την περιβαλλοντική μελέτη να γίνει προεδρικό διάταγμα. Ομως εκτός από τις διάφορες ενστάσεις και τους όρους του υπουργείου Πολιτισμού, παραμένουν σημαντικά προβλήματα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως τα στελέχη του αντιμετωπίζουν τη χερσαία ζώνη λιμένα ως πόλη και όχι ως λιμάνι, σημειώνουν στην «Κ» πηγές που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία. Ετσι, υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα αλλά και ουσιώδης άρνηση και καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας.
Επιπλέον, επιμένουν στη μη έγκριση των σχεδίων για την ανάπτυξη κέντρου Logistics, ναυπηγείων και εμπορικού κέντρου, ενώ μείζον ζήτημα συνιστά και η αξίωση του υπ. Πολιτισμού να απομακρυνθούν τα νομίμως αδειοδοτημένα και λειτουργούντα ναυπηγεία από τη ζώνη παραχώρησης του ΟΛΠ στην Κυνόσουρα, αν και χωρίς να τίθεται συγκεκριμένη προθεσμία. Μάλιστα, το ζήτημα προκαλεί ασυμφωνία και μεταξύ υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, αφού το τελευταίο οφείλει να ανανεώνει την περιβαλλοντική μελέτη με βάση άλλη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία λειτουργούν σύννομα οι εκεί μονάδες που είναι εκμισθωτές χώρων του ΟΛΠ. Κάποια από τα παλαιά και νέα ζητήματα που έχουν ανακύψει, θα επιχειρηθεί να λυθούν σε μια νέα συνάντηση, την Πέμπτη, του επενδυτή με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του υπουργείου, αλλά ουδείς πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ειδικά ενόψει των εθνικών εκλογών και ότι αυτές συνεπάγονται για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Καθίσταται έτσι σαφές και γιατί η Cosco ζήτησε προ ολίγων ημερών την παράδοση επιπλέον 16% του ΟΛΠ που έχει πληρώσει αλλά δεν της έχει αποδοθεί μέχρι την ολοκλήρωση των επενδύσεων. Με δεδομένο πως έχουν περάσει τρία χρόνια παρά τρεις μήνες από τη στιγμή που η Cosco εξαγόρασε το 51% του ΟΛΠ χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί οι επενδύσεις και απομένουν περίπου δύο χρόνια μέχρι την προθεσμία, δύσκολα θα ολοκληρωθούν. Και η Cosco αποδίδει βεβαίως αυτή την ευθύνη στο Δημόσιο.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου