Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Τα χρυσά προνόμια των ευρωβουλευτών


Πόσος θα είναι ο μισθός και ποια τα επιδόματα των νικητών των Ευρωεκλογών 2019

AddThis Sharing Buttons

Share to TwitterΤο δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνουν γνωστά ονόματα της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019, με καταμετρημένο το 79,81%.

Τα χρυσά προνόμια των ευρωβουλευτώνΗ ΝΔ λαμβάνει το 33,24% των ψήφων και 7 έδρες, στις οποίες την πρωτοκαθεδρία λαμβάνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ακολουθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ «προ των θυρών» είναι Γιώργος Αμυράς και Δημήτρης Καιρίδης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 6 έδρες και το 23,77% των ψήφων, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να έρχεται πρώτος, να ακολουθεί η Ελενα Κουντουρά, ο Κώστα Αρβανίτης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Αλέξης Γεωργούλης και ο Πέτρος Κόκκαλης. Αν αναδιαμορφωθούν τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας ενδεχομένως να εκλεγούν σε δυο θέσεις των προηγουμένων οι Γιάννης Μουζάλας και Σπύρος Δανέλλης.
Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε το 7,56% των ψηφισάντων και τις 2 έδρες του συνδυασμού φαίνεται να λαμβάνουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. Ακολουθούν, σε μικρή απόσταση οι Νίκος Παπανδρέου και Γιώργος Καμίνης.
Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,51% και δυο έδρες, επίσης, τις οποίες, μέχρι στιγμής, φαίνεται να καταλαμβάνουν οι Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Ακολουθούν οι Σεμίνα Διγενή και Λίλα Καφαντάρη.
Η Χρυσή Αυγή, επίσης, λαμβάνει 2 έδρες και ακολουθεί με το 4,86% των ψήφων. Με μεγάλη διαφορά προηγείται, ο Ιωάννης Λαγός και ακολουθεί ο Θανάσης Κωνσταντίνου. Ακολουθεί ο Γιάννης Παππάς και ο Ευάγγελος Μπαρμπούρης.
Μια έδρα λαμβάνει η Ελληνική Λύση (4,12%) του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος φαίνεται να εκλέγεται ευρωβουλευτής.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2019 έχουν ως εξής:
Η παρουσία τους στην Ευρωβουλή πληρώνεται αδρά αφού ο ευρωβουλευτής παίρνει καθαρά 6.824 ευρώ (ετησίως το ποσό αγγίζει τα 81.888 ευρώ!), παίρνει επίδομα στέγασης και γραφείου, ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ και ταξιδεύει με πληρωμένα τα έξοδα.

Μισθός

Ο μηνιαίος μεικτός μισθός είναι 8.757,70 ευρώ, πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές της Ε.Ε., μετά τις οποίες το καθαρό ποσό φτάνει τις 6.824,85 ευρώ. Τα κράτη-μέλη μπορεί επίσης να φορολογήσουν περαιτέρω τον μισθό. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούνται το 38,5% του μισθού των δικαστών.

Σύνταξη

Οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε έτος θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο, με ανώτατο όριο το 70% του μισθού.

Αποζημίωση γενικών εξόδων

Η αποζημίωση γενικών εξόδων, όπως αποκαλείται, ανέρχεται για το 2019 σε 4,513 ευρώ.
Αυτό το ποσό δίνεται, όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα κόστος γραφείου, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη καθώς και για τη λειτουργία και συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Το ποσό αυτό μειώνεται στο μισό σε περίπτωση που οι ευρωβουλευτές, χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, δεν συμμετέχουν στις μισές συνόδους Ολομέλειας μέσα σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, που ορίζεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο.

Δαπάνες ταξιδιών

Οι ευρωβουλευτές ταξιδεύουν συχνά. Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων γίνονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.
Με την προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών τους επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στη χώρα συνεδρίασης.
Το ποσό που δίνεται αφορά business class στο αεροπλάνο, πρώτη θέση στο τρένο ή 0,53 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε ταξίδι με αυτοκίνητο (μέγιστη απόσταση τα 1.000 χλμ).
Δίνεται επίσης κατ’ αποκοπή αποζημίωση που βασίζεται στην απόσταση και τη διάρκεια του ταξιδιού για να καλυφθούν έξοδα όπως διόδια σε αυτοκινητόδρομους, επιπλέον χρεώσεις για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.
Οι ευρωβουλευτές συχνά καλούνται να ταξιδεύουν εντός και εκτός του κράτους μέλους στο οποίο εκλέχθηκαν, τόσο για την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, όσο και για άλλους σκοπούς (για παράδειγμα να παραστούν σε κάποια διάσκεψη ή να συμμετέχουν σε επίσκεψη εργασίας). Για τις δραστηριότητες εκτός του κράτους-μέλους εκλογής τους δίνεται στους ευρωβουλευτές το ανώτατο ετήσιο ποσό των 4.454 ευρώ. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις τους σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο μπορούν να χρησιμοποιούν τα οχήματα που διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο.

Επάνδρωση γραφείου

Οι ευρωβουλευτές επιλέγουν τους συνεργάτες τους μέσα στα όρια του προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο. Το 2019 το μέγιστο διαθέσιμο ποσό γι’ αυτό τον σκοπό ανέρχεται σε 24.943 ευρώ ανά ευρωβουλευτή, ο οποίος όμως δεν λαμβάνει αυτά τα χρήματα. Το ποσό δίνεται εν μέρει ως μισθός στους υπαλλήλους του γραφείου που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και εν μέρει στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων-βοηθών:
Α) Οι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο ή στο Στρασβούργο. Για τη μισθοδοσία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να απασχολεί τρεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τέσσερις συνεργάτες.
Β) Οι τοπικοί βοηθοί. Οι συνολικές δαπάνες για αυτούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 75% του επιδόματος κοινοβουλευτικής συνδρομής
Για τους τοπικούς βοηθούς των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι ανώτατες αμοιβές δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 5.480 ευρώ μεικτά.

Προσωπικά έξοδα

Το Ευρωκοινοβούλιο καταβάλλει ημερήσια αποζημίωση 320 ευρώ που αφορά τα έξοδα διαμονής, σίτισης και άλλων δαπανών με την προϋπόθεση ότι οι ευρωβουλευτές καταθέτουν τα αντίστοιχα παραστατικά εξόδων.
Εάν ένας βουλευτής δεν συμμετέχει σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες που γίνονται με ονομαστική κλήση τότε το ποσό των 320 ευρώ μειώνεται στο μισό. Σε περίπτωση συνεδριάσεων που διοργανώνονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποζημίωση ανέρχεται σε 160 ευρώ, ενώ τα έξοδα διαμονής επιστρέφονται ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου