Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Φαρμακεία: Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας τoυς


Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2019




Τα φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο (ωράριο πέραν του υποχρεωτικού), οφείλουν να δηλώσουν ωράριο για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή έως 21:00, και για την ημέρα του Σαββάτου έως 20:00
Σε ισχύ τέθηκε το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Υγείας, όπως αυτός αναρτήθηκε σε ΦΕΚ.
Περιφέρεια και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να επικαιροποιηθούν τα σχετικά προγράμματα των φαρμακείων σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, και να ενημερωθούν οι πολίτες.
Πλέον το όριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία, διευρυμένων και μη, καθορίζεται από το ωράριο των λοιπών εμπορικών καταστημάτων στις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως τα λεγόμενα διευρυμένα φαρμακεία επέλεγαν το ωράριό τους, και πέραν της λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων -έτσι τα περισσότερα λειτουργούσαν μέχρι τις 10 ή 11 το βράδυ.
«Το διευρυμένο ωράριο δεν καταργείται αλλά εξορθολογίζεται. Ο φαρμακοποιός με το διευρυμένο ωράριο, έχει υποχρέωση να δηλώνει συγκεκριμένο και όχι άναρχο διευρυμένο ωράριο, στην πλατφόρμα του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στην Περιφέρεια» υπογραμμίζει σε ανακοινωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογις Αττικής (ΦΣΑ).
Εφεξής το ωράριο θα δηλώνεται κατά βούληση από τους φαρμακοποιούς, αλλα με τον περιορισμό της έναρξης και της λήξης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Συνεπώς, τα διευρυμένα φαρμακεία δεν θα λειτουργούν μετά τις 9 το βράδυ.
Τα φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο (ωράριο πέραν του υποχρεωτικού), οφείλουν να δηλώσουν ωράριο για τις ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή έως 21:00, και για την ημέρα του Σαββάτου έως 20:00. Κανένα φαρμακείο δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα όρια αυτά στη δήλωση του για διευρυμένο ωράριο.
Μάλιστα, η παράλειψη δήλωσης αλλά και η υπέρβαση των δηλωθέντων ωραρίων, συνεπάγεται πρόστιμο έως 3 .000 ευρώ από τον Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας όπου υπάγεται το φαρμακείο.
Οι 14 επίσημες αργίες και οι εξαιρέσεις 
Με το νέο πλαίσιο για το ωράριο των φαρμακείων καθορίζεται ρητώς πως η Κυριακή παραμένει αργία για όλα ανεξαιρέτως τα φαρμακεία. Τις Κυριακές, τις μεγάλες γιορτές και τις επίσημες αργίες του έτους επιτρέπεται να λειτουργούν μονο τα φαρμακεία που εφημερεύουν ή διανυκτερεύουν όπως αυτά έχουν οριστεί από τους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Τόσο τα διευρυμένα όσο και τα λοιπά φαρμακεία παραμένουν κλειστά τις εξής επίσημες αργίες: 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, 15η Αυγούστου, 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 1η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.
Το πλαίσιο για τις αργίες έχει εξαιρέσεις για φαρμακεία που λειτουργούν στα αεροδρόμια της χώρας και για φαρμακεία νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων, όπου με απόφαση του Περιφερειάρχη μπορούν να λειτουργούν και πέραν από τις υποχρεωτικές ώρες λειτουργίας και για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου