Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Εκλογές 2019: Πού και πώς ψηφίζετε σε δημοτικές και ευρωεκλογές


Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2019

Ένας πλήρης οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Η 26η Μαΐου, κατά την οποία θα στηθούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά τέσσερις κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες), απέχει ελάχιστες ημέρες, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ούτε πού ψηφίζουν στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές ούτε τον τρόπο που απαιτεί η κάθε διαδικασία για να είναι έγκυρη η ψήφος.

Σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε

Οι ψηφοφόροι μπορούν εύκολα να μάθουν το εκλογικό τους κέντρο μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις 2019». Για να μάθει κάποιος που ψηφίζει πρέπει απλώς να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην σελίδα του ΥΠ.ΕΣ.
Τα στοιχεία που ζητούνται είναι:
  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα, από το πρώτο Όνομα)
  • Όνομα πατέρα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Ημερομηνία γέννησης (4 αριθμοί)
Μόλις συμπληρώσει τα παραπάνω στοιχεία, ο ψηφοφόρος θα μάθει σε ποιο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να πάει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 26 Μαΐου.

Πώς ψηφίζετε σε κάθε εκλογική διαδικασία 

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

-Στους δήµους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, μπορείτε να βάλετε μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν, παρόλ’ αυτά, βάλετε περισσότερους από τρεις σταυρούς, το ψηφοδέλτιο εξακολουθεί να θεωρείται έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται όµως υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης.
-Στους δήµους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, βάζετε σταυρό ως εξής:
  • σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι µονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική
  • σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και
  • σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήµου.
Αν, ωστόσο, βάλετε περισσότερους σταυρούς από όσους προβλέπεται παραπάνω, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης για τους υποψήφιους του µέρους αυτού.
Επίσης, ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συµβουλίου της δηµοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύµβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Στις Ευρωεκλογές

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Τα παράδοξα της κάλπης 

Δεκαοκτώ εκατοµµύρια Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν συνολικά σε δημοτικές εκλογές και Ευρωεκλογές. ∆εν αυξήθηκε ξαφνικά ο πληθυσµός της χώρας, αλλά, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, το 85% των εκλογέων θα περάσει δύο φορές την πόρτα εκλογικού τµήµατος και αυτό είναι από τα πρωτόγνωρα της επικείµενης ψηφοφορίας, η οποία χαρακτηρίζεται από σειρά σηµαντικών καινοτοµιών.
Όλες οι καινοτομίες της εκλογικής διαδικασίας του 2019: 
  • Το 85% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει σε δύο τµήµατα (Α και Β) µε τον ίδιο αύξοντα αριθµό µπροστά. Στο Α θα βρίσκονται δύο κάλπες (ευρωεκλογών-περιφερειακών) και στο Β άλλες δύο (δηµοτικών-κοινοτικών). Με εγγεγραµµένους περίπου 10 εκατοµµύρια ψηφοφόρους, αυτό σηµαίνει ότι τις πόρτες των διαχωρισµένων τµηµάτων µπορεί θεωρητικά να περάσουν 17 εκατοµµύρια πολίτες.
  • Το υπόλοιπο 15% των εγγεγραµµένων θα εξυπηρετηθεί από ενιαία εκλογικά τµήµατα. Περίπου 5.200 τµήµατα παραµένουν ενιαία είτε διότι δεν υπάρχει τέταρτη κάλπη (διότι βρίσκονται σε δήµους χωρίς τοπικές κοινότητες) είτε διότι έχουν κάτω από 300 εκλογείς.
  • Διανέµονται 12.000 συσκευές τάµπλετ σε ισάριθµους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς ενισχύεται σηµαντικά το σύστηµα ασφαλούς ηλεκτρονικής µετάδοσης (SRT) που µειώνει τον χρόνο για την εξαγωγή µιας ασφαλούς εκτίµησης αποτελέσµατος. Μαζί µε 4.700 κινητά τηλέφωνα που είχαν χρησιµοποιηθεί και σε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις, θα επιτρέψουν περίπου στις 9.30 µ.µ. µια πληροφόρηση ως προς το εκλογικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, όπως είπε ο κ. Πουλάκης. Αµέσως µετά, θα επιδιωχθεί µετάδοση ασφαλούς εκτίµησης αποτελεσµάτων για τους δήµους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα. Πάντως, οι υπεύθυνοι της Singular Logic αποφεύγουν προς το παρόν να δεσµευθούν για την ώρα ανακοίνωσης µιας ασφαλούς εκτίµησης γενικότερων αποτελεσµάτων.
  • Το κεντρικό σύστηµα των εκλογών έχει επικαιροποιηθεί σύµφωνα µε τον νέο εκλογικό νόµο και τη νέα διοικητική διαίρεση σε 332 δήµους, έναντι 325 το 2014. Επίσης, αναβαθµίστηκε η διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), όπου λειτουργεί και η εφαρµογή «Μάθε πού ψηφίζεις».
  • Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα µπορέσουν µέσα στις επόµενες µέρες να κατεβάσουν ηλεκτρονικά τις πρότυπες φόρµες των εκλογικών βιβλίων ώστε να ξεκινήσουν την προετοιµασία. Λόγω του πρωτοφανούς αριθµού των δικαστικών αντιπροσώπων που απαιτούνται, σήµερα θα πραγµατοποιηθεί δεύτερη κλήρωση ανάµεσα στους διαθέσιµους δικηγόρους και δικαστικούς, προκειµένου να ακολουθήσει επιλογή µεταξύ δηµοσίων υπαλλήλων.
  • Οι υπεύθυνοι της Singular Logic ανέφεραν ότι γίνονται συνεννοήσεις µε τα κόµµατα προκειµένου να εµφανίζονται, όπως τις προηγούµενες φορές, η πολιτική στήριξη και η κοµµατική προέλευση των υποψήφιων δηµάρχων και περιφερειαρχών. Επεσήµαναν πάντως ότι φέτος είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι, αλλά και όσοι εξ αυτών θέλουν να δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Τα κόμματα που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο

Εννέα, από τα 49 συνολικά κόμματα- συνδυασμούς «κόπηκαν» από το Α1 Πολτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου μετά την ολοκλήρωση της ανακήρυξης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:
  • ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ
  • ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  • ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ
  • ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΛΛΑΣ
  • ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • ΟΡΑΜ. Α.ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΚΕ
  • ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
Επίσης αποκλείονται 3 υποψήφιοι από τον Συνδυασμό ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ένας από τον συνδυασμό «ΜΕΡΑ 25» καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές.

Ποιοι δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας από την εργασία τους 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, κατά τις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019.
Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους και την επιστροφή του από αυτόν καθορίζεται, ως ακολούθως:
Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Γ. Για όσους εκ των μισθωτών που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ή/και η Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (ημέρες διεξαγωγής ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη/ες ημέρα/ες, αυτή/ές θεωρείται/ούνται ως ημέρα/ες ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας απόφασης.
Δ. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου