Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την «εαρινή κόπωση»

Κυριακή, 26  Μαΐου, 2019
Aν είστε και εσείς ένα από τα θύματα της «εαρινής κόπωσης» ανακαλύψτε τι αποφορτίζει τις «μπαταρίες» του δικού σας σώματος αυτή την εποχή, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να τις επαναφορτίσετε…

Η άνοιξη δεν φέρνει μόνο αλλεργίες. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή πολυκεντρική μελέτη, ένα στα 5 άτομα (τα 3 στα 5 γυναίκες) την εποχή αυτή αντιμετωπίζουν μια ανεξήγητη κόπωση που συχνά συνοδεύεται και από κράμπες, μυρμηκιάσεις, ταχυκαρδία, ενώ τους είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν στην παραμικρή δραστηριότητα. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι με το ξύπνημα της φύσης τροποποιούνται αρκετές βιολογικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα με επακόλουθο μια παροδική υποτονικότητα.
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η πτώση των επιπέδων ενέργειας στις αρχές της άνοιξης μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αποθέματα δύο πολύτιμων ιχνοστοιχείων, του μαγνησίου (που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα) αλλά και του σιδήρου (που βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα), έχουν ελαττωθεί στον οργανισμό. Παράλληλα υπάρχουν και άλλες αιτίες, ικανές να οδηγήσουν τη ζωτική μας ενέργεια στο ναδίρ. Δείτε ποιες είναι και πώς αντιμετωπίζονται.
Τρώω στο πόδι
Εάν συνηθίζετε τις έτοιμες προπαρασκευασμένες τροφές (junk food), εγκαταλείψτε τις. Με αυτή τη διατροφή, ο οργανισμός δεν παίρνει όλα όσα χρειάζεται σε θρεπτικά συστατικά, δεν αποδίδει και κουράζεται. Αν δηλαδή τρέφεστε ανθυγιεινά και δεν πίνετε αρκετά υγρά, ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαιτούμενες βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες που χρειάζεται για να λειτουργήσει ομαλά.
Τι να κάνω: Για να διατηρείτε μια σταθερή παροχή ενέργειας στον οργανισμό σας, φροντίσετε να τρώτε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών (ψάρια, όσπρια, τυρί και πουλερικά είναι καλές επιλογές), καθώς και υδατάνθρακες βραδείας απορροφήσεως, όπως π.χ. το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά κ.ά., συμβουλεύουν οι ειδικοί. Να προτιμάτε επίσης τα υγιεινά σνακ, όπως είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα. Μην ξεχνάτε και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σε περιόδους έντονης δραστηριότητας ίσως χρειάζεστε και μια πολυβιταμίνη. Ακόμη, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα). Συμπληρώνετε επίσης την πρόσληψη υγρών πίνοντας τσάι, φρεσκοστυμμένους χυμούς και τρώγοντας φρούτα (τρία την ημέρα) και λαχανικά (δύο σαλάτες την ημέρα).
Μη στηριχτείτε επάνω μου…
Μία από τις συνέπειες της ανοιξιάτικης κόπωσης είναι και η πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση). Οταν η αρτηριακή πίεση σε ένα άτομο είναι πολύ πιο χαμηλή από ό,τι συνήθως, μπορεί να του προκαλέσει ζαλάδες, πονοκεφάλους, αδυναμία, αστάθεια, αλλά και ξαφνική κούραση. Και αυτό γιατί με τη χαμηλή πίεση μειώνεται η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.
Τι να κάνω: Δώστε έμφαση στις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (περπάτημα, μπάσκετ, κολύμπι, γιόγκα) που δρουν στην ομαλή ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα. Εάν ωστόσο νιώθετε αδυναμία και αστάθεια όταν σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι ή όταν κάνετε ένα ζεστό ντους, απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατόν στον γιατρό σας. Τελευταία, εντείνονται οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση χρόνιας κόπωσης με την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Δεν τα πάω καλά με τον ύπνο
Μια κρυφή αιτία για την κόπωση αυτής της εποχής είναι και η αϋπνία, καθώς η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ισορροπία του οργανισμού.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις της αϋπνίας επεκτείνονται και στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αφού ένας κακός ύπνος συνοδεύεται από κακή διάθεση, υπνηλία ή λήθαργο την επόμενη ημέρα, μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά κ.τ.λ.
Τι να κάνω: Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αποφύγετε πριν από τον βραδινό ύπνο την κατανάλωση ροφημάτων και ποτών που περιέχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα) και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. (Η καφεΐνη προκαλεί ταχυπαλμία και διέγερση.) Αποφύγετε επίσης το βαρύ φαγητό, καθώς και την έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί έτσι ενεργοποιείται το νευρικό σύστημα την ώρα που κανονικά πρέπει να χαλαρώνει. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Occupational and Environmental Medicine»: Ο ύπνος το μεσημέρι μετά το γεύμα για μισή ώρα δρα προστατευτικά στα άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα.
Έχω υπάρξει και καλύτερα
Η κόπωση είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα και της κατάθλιψης. Τα καταθλιπτικά άτομα αλλά και τα άτομα με κακή ψυχολογία, χωρίς να έχουν κάνει τίποτε, αισθάνονται κουρασμένα από τη στιγμή ακόμη που ξυπνούν. Πολλοί κλινικοί ερευνητές θεωρούν ότι η κόπωση αυτή σχετίζεται έμμεσα και με την άνοιξη λόγω της ηλιοφάνειας, όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο.
Τι να κάνω: Ακόμη και όταν σας φαίνονται όλα «μαύρα», η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η επαφή με τη φύση και κάποια τονωτικά είναι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχοσωματική ευεξία, αλλά και τη συναισθηματική διάθεση.
Εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν
Σιάτσου: Με την τεχνική του σιάτσου (μαλάξεις και ειδικές ασκήσεις σε διάφορα σημεία του σώματος) επανέρχεται η ισορροπία των δυνάμεων του «γιν» και του «γιανγκ» στον οργανισμό. (Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η δύναμη γιν επιταχύνει και δυναμώνει τη βιολογική μας ενέργεια και η δύναμη γιανγκ τη μετριάζει και την ανακόπτει.) Ετσι, όταν επέλθει ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές αντίπαλες δυνάμεις, τότε ο άνθρωπος είναι υγιής. Αντίθετα, όταν υπερέχει κάποια από τις δύο μέσα μας, παρουσιάζονται διάφορες διαταραχές στον οργανισμό μας.
Βελονισμός: Στην πράξη, ο βελονισμός κινητοποιεί τη φυσική αυτορρύθμιση του οργανισμού, με την εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του δέρματος (σημεία βελονισμού).
Ομοιοπαθητική: Για την αξιολόγηση της κόπωσης, ειδικά αν είναι χρόνια, η ομοιοπαθητική εξετάζει τους ψυχικούς, πνευματικούς, διατροφικούς και κλιματολογικούς παράγοντες, καθώς και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου που εμφανίζει το πρόβλημα. Ετσι, αξιολογώντας το ιστορικό και δίνοντας κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα (ανάλογα με την περίπτωση) βοηθά τον οργανισμό να αυτορρυθμιστεί και να επανακτήσει τη χαμένη του ζωτικότητα.
Ενισχύστε τον οργανισμό σας
  • Προτιμώντας τις φρέσκες, ωμές και φυσικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς). Σε σχέση με τις μαγειρεμένες και επεξεργασμένες, περιέχουν υψηλότερη αναλογία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στην τόνωση του οργανισμού.
  • Δίνοντας έμφαση στις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις (περπάτημα, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμπι) που δρουν στην ομαλή ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα.
  • Μειώνοντας ή κόβοντας το τσιγάρο. Το κάπνισμα σε μερικά άτομα δημιουργεί εντονότατη κόπωση, η οποία εξαφανίζεται αμέσως μετά τη διακοπή του.
  • Ελέγχοντας τον σίδηρο και το μαγνήσιό σας. Συχνά τα συμπτώματα γενικής αδυναμίας και εξάντλησης, ειδικά την άνοιξη, μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη αυτών των δύο ιχνοστοιχείων. Η έλλειψη σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία, όπως ονομάζεται, διαπιστώνεται με εξετάσεις αίματος, που συνήθως εμφανίζουν χαμηλό αιματοκρίτη (δηλαδή μειωμένο όγκο ερυθρών αιμοσφαιρίων). Αντιμετωπίζεται με χορήγηση σιδήρου από το στόμα και ενίσχυση του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, αβγά, ψάρια κ.ά.). Οι τροφές που θεωρούνται καλές πηγές μαγνησίου είναι τα δημητριακά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, το κακάο, η σόγια, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το ακατέργαστο ρύζι, τα ξερά φασόλια, οι μπανάνες, το ψάρι και το κρέας.
Τόνωση στη στιγμή
Η κόπωση αντιμετωπίζεται και με αιθέρια έλαια. Προσθέστε 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στην μπανιέρα, την οποία θα γεμίσετε με ζεστό νερό, και μείνετε στο νερό μέχρι να κρυώσει. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε αιθέρια έλαια με επίσης τονωτικές ιδιότητες (π.χ. πορτοκάλι, φασκόμηλο, θυμάρι, ροδόξυλο, λεμόνι) και να τα προσθέσετε σε ένα φυτικό λάδι (π.χ. αμυγδαλέλαιο), με το οποίο θα κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα.
Πότε να πάτε στον γιατρό
Εάν νιώθετε διαρκή κούραση και αίσθηση εξουθένωσης για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες, ακόμη και αν κοιμάστε καλά, φροντίζετε τη διατροφή σας και δεν έχετε τόση δουλειά που να δικαιολογεί την κούρασή σας, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο. Ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό υγείας και θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για την ανάδειξη του προβλήματος. Το πρόβλημα μπορεί να είναι απλό, ενδέχεται όμως να πρόκειται και για «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», όπως ονομάζεται από τους ειδικούς.
Το «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης» αποτελεί μια περίπλοκη νόσο, η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά σε ανθρώπους που εργάζονται υπό συνθήκες έντονου ψυχικού και σωματικούς στρες.
Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο οφείλεται στο κατάλοιπο μιας λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Σήμερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος. Για την ώρα ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο τεστ ή εργαστηριακές εξετάσεις που να μπορούν να διαγνώσουν με βεβαιότητα το σύνδρομο. Γι΄ αυτό η διάγνωση γίνεται με τη μέθοδο του αποκλεισμού. Αν δηλαδή ο γιατρός υποπτεύεται ότι ο ασθενής του πάσχει από «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης» θα πρέπει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που η συμπτωματολογία τους  είναι παρόμοια με το σύνδρομο αυτό, την ύπαρξη π.χ. κάποιας ασθένειας που προκαλεί κόπωση (όπως είναι η αναιμία, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, ο αλκοολισμός, τα μεταβολικά νοσήματα κ.ά.).
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου