Στην Αθήνα προσγειώθηκε το τζετ που θα φυγάδευε τον Μαδούρο | tanea.grΝέες αποκαλύψεις σχετικά με το περίφημο πια αεροσκάφος που φέρεται να επρόκειτο να φυγαδεύσει τον Νικολάς Μαδούρο από τη Βενεζουέλα την ημέρα του πραξικοπήματος εις βάρος του έρχονται στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ιδιωτικό λιαρ τζετ με τα διακριτικά TC-TSR, που ανήκει σε τουρκική εταιρία, προσγειώθηκε υπό άκρα μυστικότητα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου στις 10:30 το βράδυ.
Το μυστήριο με την έλευση αυτή έχει να κάνει με τον χρόνο που το αεροσκάφος παρέμεινε ελλιμενισμένο στην Αθήνα. Το γεγονός ότι το λιαρ τζετ αναχώρησε από το «Ελ. Βενιζέλος» μετά από 14 ολόκληρες ώρες αποκλείει το ενδεχόμενο ανεφοδιασμού του, για τον οποίο άλλωστε δεν απαιτούνται πάνω από δύο ώρες.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως μεταξύ των επιβατών του ήταν και ένας στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διανυκτέρευσε στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ποιο ή ποια πρόσωπα συνάντησε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Καράκας η επίσκεψη αυτή ήταν σε πλήρη γνώση της ελληνικής κυβέρνησης».
Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ακόμα τουλάχιστον 8 πτήσεις αεροσκαφών της Βενεζουέλας, τα περισσότερα από τα οποία έφεραν τα διακριτικά της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και καταγράφηκαν να προσγειώνονται τους τελευταίους μήνες σε Αθήνα, Καβάλα και Ηράκλειο.
Σε μία από τις πτήσεις αυτές επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο Χόρχε Αρεάσα, την άφιξη του οποίου έχει επιβεβαιώσει η ίδια η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Μάλιστα, ο Αρεάσα έφθασε στην Αθήνα με αεροπλάνο το οποίο δεν έφερε τα διακριτικά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, γεγονός που επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι το καθεστώς Μαδούρο το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει, χρησιμοποιώντας ιδιωτικά αεροσκάφη τρίτων χωρών (κυρίως τουρκικάκαι ρωσικά) να παραβιάζςει το εμπάργκο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απομακρύνοντας από την χώρα της Λατινικής Αμερικής ακόμα και αξιωματούχους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, το αεροσκάφος με τα διακριτικά TC-TSR, που προσγειώθηκε στην Αθήνα, φέρεται να έχει μισθώσει από την τουρκική εταιρία MNG JET «αχυράνθρωπος» του καθεστώτος Μαδούρο, ο οποίος καταζητείται από τις αμερικανικές Αρχές για σχέση με τα καρτέλ κοκαΐνης.

Τα δρομολόγια του TC-TSR από 30/04 και μετά

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι έχει τη στήριξη του στρατού για την ανατροπή του Μαδούρο, το λιαρ τζετ με τα διακριτικά TC-TSR αναχώρησε στις 07:22 το πρωί από τη Μόσχα.
Στις 20:04 της ίδιας ημέρας το αεροπλάνο είχε προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας «Μαϊκετία», στην πίστα 4, όπου προσγειώνονται τα προεδρικά αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι το διάστημα που από την αντιπολίτευση βρισκόταν σε εξέλιξη η «Επιχείρηση Ελευθερία» (το «πραξικόπημα», όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση), σχεδόν καμία πτήση δεν πραγματοποιήθηκε στο Καράκας. Η συγκεκριμένη πτήση από τη Μόσχα ήταν από τις ελάχιστες που πραγματοποιήθηκαν.
Εκείνες τις δραματικές ώρες και ενώ είχε απελευθερωθεί ο εμβληματικός πολιτικός κρατούμενος Λεοπόλδο Λόπες, ο Νικολάς Μαδούρο δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση, παρατείνοντας το πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ. Ο Μαδούρο για 15 ώρες παρέμενε εξαφανισμένος, ενώ φήμες ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει εκείνη την ημέρα ότι ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα αλλά τον σταμάτησε την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο για να φύγει αυτό το πρωί. Ετσι το αντιλαμβανόμαστε. Οι Ρώσοι τού είπαν ότι πρέπει να μείνει», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ότι ο Μαδούρο ετοιμαζόταν να διαφύγει στην Κούβα αλλά τον σταμάτησε η Ρωσία.
Την ίδια εκδοχή παρουσίασε και ο Χουάν Γκουαϊδό. «Οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Ο σφετεριστής είχε τα πάντα έτοιμα για να διαφύγει. Ξένες δυνάμεις είναι αυτές που τον υποχρέωσαν να μείνει», δήλωσε. Πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση, που επικαλείται η εφημερίδα της Βενεζουέλας, «La Patilla», αναφέρουν ότι το αεροπλάνο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πομπέο και το οποίο ο Μαδούρο φέρεται να είχε έτοιμο για να εγκαταλείψει τη χώρα, ήταν το TC-TSR, το οποίο έφθασε στο Καράκας την ημέρα της στρατιωτικής εξέγερσης και λίγες μέρες μετά προσγειώθηκε στην Αθήνα. Ο ίδιος ο Μαδούρο πάντως, διέψευσε ότι υπήρχε σχέδιο διαφυγής του. «Κύριε Πομπέο, σας παρακαλώ, τόση έλλειψη σοβαρότητας!», είχε δηλώσει ο Μαδούρο.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έφθασε από τη Μόσχα στο Καράκας στις 30 Απριλίου και παρέμεινε στην πίστα για μόλις μιάμιση ώρα. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, αναζωπυρώνοντας τις φήμες ότι με αυτό φυγαδεύτηκε συγγενικό πρόσωπο του Μαδούρο ή αξιωματούχος της κυβέρνησης. Το αεροπλάνο, με τα διακριτικά TC-TSR, στις 2 Μαΐου αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 9 Μαΐου εντοπίστηκε στην τουρκική πόλη Εντρεμίτ (Αδραμύττιο).
Αμέσως μετά μετέβη στο Τσανάκαλε και από εκεί ξανά στην Κωνσταντινούπολη. Την Κυριακή 12 Μαΐου το ιδιωτικό λίαρ τζετ αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Βαρκελώνη. Την ίδια ημέρα απογειώθηκε από τη Βαρκελώνη και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έφθασε στις 22:30. Την επόμενη μέρα, 13 Μαΐου, στις 12:47 το μεσημέρι, το αεροπλάνο αναχωρεί από την Αθήνα και με ενδιάμεση στάση τα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας φθάνει στις 14:19 στο Κανκούν του Μεξικού. Από το Κανκούν αναχωρεί την επόμενη μέρα και στις 16:48 φθάνει στο αεροδρόμιο «Μαϊκετία» του Καράκας, στην πίστα 4 των προεδρικών αεροσκαφών.
Μία μέρα μετά, αναχωρεί και πάλι από τη Βενεζουέλα με προορισμό το Οσλο της Νορβηγίας, όπου όπως αποκαλύφθηκε πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Μαδούρο με στελέχη της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία της νορβηγικής κυβέρνησης. Το αεροσκάφος, προερχόμενο από το Οσλο, επέστρεψε στο Καράκας την Παρασκευή 17 Μαΐου και, σύμφωνα με πηγή της ΥΠΑ της Βενεζουέλας, που επικαλείται η εφημερίδα «El Pitazo», επέβαιναν ο υπουργός Επικοινωνίας του Μαδούρο, Χόρχε Ροντρίγκες και ο περιφερειάρχης της περιφέρειας Μιράντα, Εκτωρ Ροντρίγκες.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις στο Οσλο

Το αεροπλάνο με τα τουρκικά διακριτικά, που προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου, λίγες μέρες μετά φέρεται να μετέφερε στο Οσλο στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο για μυστικές, ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και τη νορβηγική κυβέρνηση.
Το Οσλο επιβεβαίωσε τις συναντήσεις αυτές, ενώ τόσο ο Νικολάς Μαδούρο όσο και ο Χουάν Γκουαϊδό παραδέχθηκαν ότι εκπρόσωποι τους βρέθηκαν στην ευρωπαϊκή χώρα για συναντήσεις, για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Από την αντιπολίτευση φέρεται να συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόγια, ο πρώην βουλευτής Χεράρδο Μπλίδε και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Στάλιν Γκονζάλες. Από την κυβέρνηση του Μαδούρο φέρεται να συμμετείχαν ο υπουργός Επικοινωνίας του Μαδούρο, Χόρχε Ροντρίγκες και ο περιφερειάρχης της περιφέρειας Μιράντα, Εκτωρ Ροντρίγκες.

Οι ιδιωτικές πτήσεις από τη Βενεζουέλα στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ

Ο επιχειρηματίας Σαμάρκ Χοσέ Λόπες Μπέγιο («αχυράνθρωπος του Μαδούρο), που μισθώνει ιδιωτικά αεροπλάνα για λογαριασμό του καθεστώτος.
Οι ιδιωτικές πτήσεις, που μισθώνουν «αχυράνθρωποι» για λογαριασμό του καθεστώτος Μαδούρο, έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών. Το πρόσωπο που απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ είναι ο επιχειρηματίας Σαμάρκ Χοσέ Λόπες Μπέγιο, ο οποίος θεωρείται ο «αχυράνθρωπος» του υπουργού Βιομηχανίας και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, τον οποίο οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν ευθέως ότι ελέγχει τα καρτέλ της κοκαΐνης. Ο Αϊσάμι έχει υποστεί κυρώσεις και από την Ε.Ε. και του έχει απαγορευτεί η είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο είχαν επιβάλει νέες κυρώσεις στον Αϊσάμι, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε προηγούμενες κυρώσεις και μαζί με τον Μπέγιο έφυγε από τη Βενεζουέλα, χρησιμοποιώντας ιδιωτικές πτήσεις. «Ο Αϊσάμι και ο Λόπες Μπέγιο χρησιμοποίησαν ιδιωτικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε διάφορα μέρη στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
TA NEA