Σε επιπλέον εξάμηνη παράταση για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεχόταν πιέσεις τόσο από βουλευτές όσο και από φορείς απ' όλη την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κως και Ρόδος), ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές.
Προς το παρόν, για την Κάρπαθο και την Κάσο θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα υπάρξει παράταση μέχρι τις 29 Ιουνίου 2019. Χθες, αποφασίστηκε και η παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία (μέχρι τις 8 Ιουλίου), Ηράκλειο (έως τις 10 Ιουλίου) και Χαλκιδική (μέχρι τις 15 Ιουλίου).
Διευκρινίζεται πως η νέα παράταση είναι πέρα από το εξάμηνο (για τους κατοίκους του εσωτερικού) και το εννεάμηνο (για τους κατοίκους εξωτερικού) που είναι ο κανόνας. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού ελήφθη χθες απόφαση από το Κτηματολόγιο.
Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας, η αδυναμία εντοπισμού των ακινήτων, οι παράνομες κατατμήσεις στα συμβόλαια, η μεγάλη ηλικία πολλών ιδιοκτητών αλλά και η μη αποδοχή κληρονομιάς είναι μερικοί μόνο από τους λόγους της χαμηλής - μέχρι στιγμής - προσέλευσης των ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους…
Η συμμετοχή κυμαίνεται (πάνω - κάτω) στο 14,62%. Αυτό σημαίνει πως μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 1.842.941 δικαιώματα από τα συνολικά 12.608.580 που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Οι δυσκολίες
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, με συνέπεια να αποφεύγουν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους.
Το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης στην πλειονότητά του αφορά - κυρίως - αγροτικές περιοχές. Και εδώ έγκειται η δυσκολία του αφού σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακινήτων για τα οποία δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς: είτε λόγω κληρονομικής διαδοχής χωρίς αποδοχή κληρονομιάς είτε λόγω αδυναμίας εντοπισμού πολλών αγροτικών ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις ή σε άλλες χώρες, αλλά και λόγω χρησικτησίας.

Η ακτινογραφία των προβλημάτων

1. Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας. Στις αγροτικές - και κυρίως τις ορεινές περιοχές - είναι μοιρασμένα «διά λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.  Ετσι, πολλοί ιδιοκτήτες και απόγονοι δεν έχουν στα χέρια τους τίτλους για να τους δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.
2. Κάτοικοι εξωτερικού. Πολλοί μετανάστες λείπουν για χρόνια από τον τόπο καταγωγής τους και δεν ξέρουν πού είναι η περιουσία τους.
3. Αδυναμία εντοπισμού ακινήτου/ ακινήτων. Οπως προαναφέρθηκε, πολλές αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις έγιναν διά λόγου. Ετσι, οι κληρονόμοι δεν ξέρουν πού είναι τα ακίνητα που κληρονόμησαν αφού δεν υπάρχουν συμβόλαια ή δεν μπορούν να τα βρουν επειδή έχουν δασωθεί.
4. Προβλήματα με τα συμβόλαια. Σε πολλά συμβόλαια έχει παρατηρηθεί ότι αναφέρονται μη νόμιμες κατατμήσεις.
5. Η μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών. Εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας τους πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ δυσκολεύονται - κυρίως στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές - και στις μετακινήσεις προκειμένου να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.
6. Το κόστος του τοπογραφικού. Το κόστος της σύνταξης ενός τοπογραφικού κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, η προσκόμιση ενός εξαρτημένου τοπογραφικού είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα, κι αυτό διότι ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής μπορεί να μειωθεί ή και να απαγορευτεί η δόμηση. Ωστόσο, στην εποχή της κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή ενός τέτοιου ποσού.
7. Οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας. Για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα, κυρίως αγροτεμάχια, είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται αποδεκτή η δήλωσή τους στο Κτηματολόγιο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ