Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Βάραγκας 2023: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του πολιτισμικού θεσμού

 Σάββατο, 23-9-23

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Το μεγαλύτερο εθιμικό γεγονός της περιοχής»

Με κάθε λαμπρότητα, παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των τριήμερων πολιτισμικών εκδηλώσεων του πανηγυριού στο Βάραγκα, το βράδυ της Πέμπτης (21/9). Ο θεσμός που συνδέει το «χθες με σήμερα» και αναδεικνύει την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής, επέστρεψε και φέτος με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται το Σάββατο 23/9. Την διοργάνωση υπογράφει ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού  

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’ ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και όλους όσοι συντέλεσαν στην διεξαγωγή της εκδήλωσης που, όπως τόνισε «προσφέρει αγάπη, πολιτισμό, τόνωση στην ψυχή του καθενός μας». 

  Αναφερόμενος στο θεσμό, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθιμικό γεγονός της περιοχής. Αυτοί οι θεσμοί πρέπει να μείνουν ζωντανοί, γιατί ο λαός μας έχει διαβεί τους αγώνες μέσα από αντιξοότητες με τρία στοιχεία που τον κρατούσαν ενωμένο: την Ορθοδοξία, την γλώσσα και τα έθιμα». Ο Δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού με τις κοινωνικές και οικονομικές του προεκτάσεις σημειώνοντας ότι αποτελούσε ένα κύτταρο ζωής για την περιοχή. Κατάληξε λέγοντας ότι δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ώστε να ανταποκριθεί ο θεσμός στο βασικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, που ήταν κυρίως η εμπορία ζωικού κεφαλαίου. 

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με ομιλία της κ. Όλγας Βενιζέλου-Ρουβά για τα οφέλη των παραδοσιακών σπόρων και χορούς από το παιδικό και εφηβικό τμήμα του χορευτικού ομίλου Γουμέρου «Αγία Παρασκευή». Τέλος, για άλλη μια χρονιά ξεχωριστή θέση στην έναρξη του τριήμερου πανηγυριού είχαν τα πανέμορφα άλογα με τους αναβάτες του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος», αλλά και αναβάτες από την Δ.Ε. Μουζακίου να εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου