Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο παλμός της Ηλείας λίγες ημέρες πριν τις κάλπες – Τα φαβορί της πρώτης Κυριακής

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία εστίαζαν στην πρόθεση ψήφου για τους υποψηφίους και των επτά δήμων της Ηλείας, καθώς και για την υποψήφια περιφερειακή αρχή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες/ουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία εστίαζαν στην πρόθεση ψήφου για τους υποψηφίους και των επτά δήμων της Ηλείας, καθώς και για την υποψήφια περιφερειακή αρχή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι όπως ορίζει το άρθρο 5, οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, όπως και οι περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο 25, εάν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Επομένως, φέτος, οι κάλπες θα στηθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.

Τα συμπεράσματα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Όπως όλα δείχνουν, φαβορί και μάλιστα με μεγάλη την πιθανότητα εκλογής του από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με την παράταξη «Μπροστά για Όλους». Ο νυν περιφερειάρχης όπως φαίνεται μάλιστα θα αυξήσει κ αρκετά τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 αποδεικνύοντας την κυριαρχία του στην Δυτική Ελλάδα. Η δεύτερη θέση διεκδικείται σκληρά από τον Σπύρο Σκιαδαρέση, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», καθώς και από τον Κώστα Καρπέτα, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί αλλάζουμε – Δυτική Ελλαδα». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Τα συμπεράσματα για τους επτά δήμους της Ηλείας

Δήμος Ζαχάρως

Θολό είναι το τοπίο όσο αφορά την πρόθεση ψήφου στον δήμο Ζαχάρως, καθώς η πρώτη θέση έχει εξελιχθεί σε «μπρα ντε φερ» για τρεις και ο δεύτερος γύρος μοιάζει μονόδρομος. Όμως σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η δεύτερη θέση, θα κριθεί μόλις από μερικές δεκάδες ψήφους.

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, φαίνεται πως ο νυν δήμαρχος, Διονύσης Μπαλιούκος, κρατά τα «κλειδιά» των τοπικών κοινοτήτων, όπως όλα δείχνουν όμως, ο αντίπαλός του, Τάκης Δημητρουλόπουλος, κερδίζει έδαφος στην έδρα του δήμου. Αν ο πρώτος καταφέρει να κρατήσει δυνάμεις πιθανόν να είναι εκ νέου νικητής και μάλιστα, από τον πρώτο γύρο.

Δήμος Πύργου

Ταγκό για τρεις, η εκλογική αναμέτρηση στον δήμο του Πύργου, αφού η πρώτη θέση έχει τρεις διεκδικητές, οι οποίοι παλεύουν με ισάξιες δυνάμεις για τη μεγάλη νίκη. Όπως φαίνεται ο δεύτερος γύρος στον συγκεκριμένο δήμο θα εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη για γερά στομάχια.

Δήμος Ήλιδας

Σε αχαρτογράφητα νερά «πλέουν» οι υποψήφιοι στον δήμο Ήλιδας, αφού μετρούν τις δυνάμεις τους καθημερινά, και οι εναλλαγές των εν δυνάμει ψηφοφόρων, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου πρόκειται να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα σκληρό «ρινγκ».

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Ο νέος είναι ωραίος, όμως ο παλιός είναι αλλιώς… Αυτή η λαϊκή ρήση, φαίνεται πως χαρακτηρίζει απόλυτα την εκλογική αναμέτρηση στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο νυν δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και εκ νέου υποψήφιος, Γιώργος Γεωργιόπουλος, φαίνεται να ανακτά το έδαφος που για μια περίοδο είχε κατακτήσει ο μεγάλος του αντίπαλός, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, όμως όλα δείχνουν πως ο τελευταίος δεν παραδίδει τα όπλα. Ειδικά αν οι δύο υποψήφιοι οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο, η μάχη θα είναι σκληρή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Ιωάννης Λέντζας, φαίνεται να είναι το απόλυτο φαβορί. Τα συμπεράσματα της έρευνας όμως δείχνουν πως δεν πρέπει να βιαστεί να πανηγυρίσει, καθώς ο μεγάλος του αντίπαλος, Βασίλης Τσιρίκος, κερδίζει καθημερινά δυνάμεις, ενώ είναι κοινή παραδοχή πως αν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του νωρίτερα, θα αποτελούσε ακόμη μεγαλύτερη απειλή.

Δήμος Πηνειού

Μια εξίσου σκληρή μάχη θα δοθεί στον δήμο Πηνειού, όπου φαίνεται πως θα έχουμε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Ο πρ. δήμαρχος Αλέξης Καστρινός, επέστρεψε δυναμικά και παρότι ο αντίπαλός του και νυν δήμαρχος, Ανδρέας Μαρίνος, τον νικά στο Βαρθολομιό, φαίνεται πως ο πρώτος καθημερινά ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος.

Οι ανησυχίες των πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα στη θεματική που αφορά τις ανησυχίες των πολιτών, και την προτεραιοποίηση τους. Στην ερώτηση ποιο ζήτημα αποτελεί γι αυτούς μείζονα προτεραιότητα. Το 14,6% απαντά καθαριότητα, το 13,7% ύδρευση-αποχέτευση, το 13,5% αγροτικό οδικό δίκτυο-οδοποιία, το 10,7% τουριστική ανάπτυξη, το 8,9% κατάσταση οδικού δικτύο και πεζοδρομίων, το 7,2% ασφάλεια, το 7% πλατείες-πράσινο και το 5,8% τουριστική προβολή.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου