Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Wall Street: Οι επενδυτές άντλησαν 19 δισ. δολ. σε μία εβδομάδα

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα

Ρεκόρ έτους καταγράφηκε στις εκροές από τις μετοχές της Wall Street  την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πλέον ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, μετοχές σημείωσαν εκροές 18,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι εκροές συνδυάστηκαν με την απόφαση της Federal Reserve  και τις δηλώσεις του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ ο οποίος προειδοποίησε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια για περισσότερο από όσο περίμεναν οι αγορές.

Η αγορά δεν κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το μήνυμα από την Federal Reserve ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτά τα υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να χάνουν κατά 2,9% και 3,6% την περασμένη εβδομάδα, αντίστοιχα, κλείνοντας προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ ο Dow υποχώρησε κατά 1,9%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν λίγο μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αγγίζει το 4,49%, το υψηλότερο επίπεδό της από το 2007. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του διετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Ανησυχίες για το 2024

«Το υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», το οποίο κυριαρχεί ως άποψη αναφορικά με το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ, δημιουργεί προβλήματα για τις μετοχές, αναφέρουν οι αναλυτές, και η αγορά μπορεί να οδεύει προς ένα δύσκολο 2024 καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά.

«Η έκπληξη του πρώτου εξαμήνου ήταν ότι δεν είχαμε ύφεση. Η έκπληξη του 2ου εξαμήνου του 23 είναι τα επιτόκια «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» (σκληρότεροι οικονομικοί όροι)», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Μάικλ Χάρτνετ.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σκληρής προσγείωσης, προειδοποίησε, καθώς και τον κίνδυνο η αγορά να «σκάσει και να καταρρεύσει» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αν και η τράπεζα δεν έχει ως βασικό της σενάριο την ύφεση για φέτος, εν τούτοις εκτιμά ότι υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία οδεύει προς μια σκληρή προσγείωση το 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου