Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία τάσσεται ο Κάρντιν, μετά την παραίτηση Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (Ben Cardin), βετεράνος Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, σηματοδότησε μία αλλαγή πολιτικής, σχετικά με την Τουρκία, εταίρο του ΝΑΤΟ που για χρόνια επιδιώκει να αγοράσει προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, αλλά έχει επανειλημμένα μπλοκαριστεί στη Γερουσία, κυρίως λόγω του φιλέλληνα γερουσιαστή,  Ρόμπερτ Μερνέντεζ. Οπως δήλωσε ο κ. Κάρντιν θα εξετάσει τη συμφωνία αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin από την Τουρκία, ύψους $20 δισ., αλλά η απόφασή του για την άρση ή μη του βέτο που έθετε ο προκάτοχός του δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να μιλήσω με την κυβέρνηση για πολλά από αυτά τα ζητήματα επειδή δεν αφορά μόνο ένα θέμα και πρέπει να το κατανοήσω αυτό», είπε ο Κάρντιν στους δημοσιογράφους, μία ημέρα αφότου ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής. Ο Κάρντιν κατέστησε σαφές ότι ήταν ανοιχτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις πωλήσεις, εάν είναι ικανοποιημένος με σημεία συμπεριφοράς της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε πρόσθετης απειλής προς την Ελλάδα, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Οπως είπε ο κ. Κάρντιν, συζήτησε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με Τούρκους αξιωματούχους σε μια συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη. «Ισχυρίζονται ότι θα γίνει (σ.σ. η επικύρωση της ένταξης από την Αγκυρα) στις αρχές του επόμενου μήνα. Εάν ισχύει αυτό, τότε τουλάχιστον θα έχουμε επιλύσει το ζήτημα του ΝΑΤΟ, όμως υπάρχουν και άλλα θέματα πέραν της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ που πρέπει να συζητήσουμε καθώς θα προχωράμε», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει συνδέσει την απόκτηση των F-16 με την απόφασή της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το δικαίωμα αρνησικυρίας που κατέχει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ για να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας στην Συμμαχία, παρ’ όλο που ΗΠΑ και Ευρώπη την θέλουν για να ενισχύσει τη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Ο κ. Μενέντεζ είχε δεσμεύσει την πώληση F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζοντας -εν μέρει- ότι ανησυχούσε για το ότι η Τουρκία είχε περισσότερη αεροπορική ισχύ από την Ελλάδα, τη γείτονα και αντίπαλό της.

Στην Τουρκία, ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης πανηγυρίζουν τις νομικές δυσκολίες του Μενέντεζ. Ενα πολιτικό πάνελ του «CNN Turk» έδειξε χαρούμενα τον κατηγορούμενο γερουσιαστή ως έναν «Μπομπ Σφουγγαράκη» που κλαίει.

Ο Αχμέτ Χακάν (Ahmet Hakan), ένας δημοσιογράφος με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε τη στήλη του στην εφημερίδα «Hurriyet» της Κυριακής για να σχολιάσει την υπόθεση κατά του Μενέντεζ, ο οποίος είπε ότι εναντιώθηκε στην Τουρκία «μέχρι θανάτου». «Μαζί μπορούμε να το γιορτάσουμε με… γέλιο: Χαχαχα!» έγραψε.

Εκτός της Τουρκίας, ο νέος πρόεδρος τής ισχυρής Επιτροπής στην Γερουσία, επισήμανε και άλλες πιθανές αλλαγές, που επηρεάζουν την Αίγυπτο, την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα σε όλον τον Κόσμο.

Ο Κάρντιν, πριν γίνει πρόεδρος, είχε καταδικάσει την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν φέτος να παρακάμψει μια απαγόρευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για 235 εκατομμύρια δολάρια της φετινής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε συμφέροντα εθνικής ασφάλειας για την παραίτηση από τους περιορισμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρ’ όλο που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι η Αίγυπτος δεν είχε σημειώσει καμία πρόοδο όσον αφορά τη κράτηση δημοσιογράφων, συγγραφέων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων, καθώς και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς την Πέμπτη εάν σκόπευε να σταματήσει τη διανομή αυτών των χρημάτων, εάν μπορούσε να σταματήσει, ο Κάρντιν είπε ότι «εξετάζει τις επιλογές του». Ανέφερε ότι ήθελε να δώσει στη διοίκηση και σε ορισμένους νομοθέτες μια ακρόαση για το θέμα πριν φτάσει σε τελικό απόφαση.

Ως πρόεδρος, ο Κάρντιν μπορεί να δεσμεύσει κάποια χρηματοδότηση και πωλήσεις σε κάποια χώρα.

Ο Κάρντιν θα έχει μια συντομευμένη θητεία επικεφαλής της Επιτροπής επειδή η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και δεν επιδιώκει να επανεκλεγεί.

Η δύναμη των προέδρων της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να δίνουν έγκριση ή απόρριψη σε ορισμένες βασικές αποφάσεις των ΗΠΑ καθιστά τους προέδρους της Επιτροπής τουλάχιστον εξίσου γνωστούς σε ορισμένες ξένες χώρες όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κάρντιν περιέγραψε ότι εργάζεται για τη διατήρηση της ροής χρημάτων και όπλων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής ως «μακράν η υψηλότερη προτεραιότητα» για αυτόν. Είναι κάτι που θεωρεί κρίσιμο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και την ικανότητά τους να επηρεάζουν τις παγκόσμιες υποθέσεις, κατέστησε σαφές. Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας στο Κογκρέσο θα πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να υποστηρίξουν αυτή την υπόθεση στους Αμερικανούς, είπε. «Η Κίνα παρακολουθεί» εάν οι Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό της άμυνας της Ουκρανίας, για να καθοδηγήσουν την απόφαση της Κίνας σχετικά με το πόσο μακριά πιέζει να διεκδικήσει την αξίωσή της στην Ταϊβάν, σημείωσε ο Κάρντιν. «Η Βόρεια Κορέα παρακολουθεί. Το Ιράν παρακολουθεί», είπε.

H πορεία του Μπεν Κάρντιν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Μπένιαμιν Λούις Κάρντιν (Benjamin «Ben» Louis Cardin) γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1943 και υπηρετεί ως Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ από το 2007.

Από τον Ιανουάριο του 2021, διατελούσε πρόεδρος της Επιτροπής Μικρών Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας της Γερουσίας, μέχρι την ανάδειξή του την Πέμπτη στην προεδρία της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του γερουσιαστή, καθώς και την «Wikipedia.Org» πριν την εκλογή του στη Γερουσία είχε υπηρετήσει ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 3η περιφέρεια του Μέριλαντ (1987-2007), ως 103ος Πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής (1979-1987), καθώς και ως πολιτειακός βουλευτής Μέριλαντ από την 42η περιφέρεια (1967-1987).

Ο γερουσιαστής Cardin είναι κορυφαίος υποστηρικτής του Chesapeake Bay, που είναι η οικονομική, ιστορική και πολιτιστική καρδιά του Μέριλαντ.

Σε εθνικό επίπεδο, είναι πρωταθλητής ακτιβισμού της προστασίας του καθαρού αέρα και του καθαρού νερού. Εχει εισαγάγει νομοθεσία για την αποκατάσταση της υγείας των μεγάλων υδάτινων μαζών της Αμερικής και είναι ο κύριος υποστηρικτής των επενδύσεων σε βελτιώσεις στο γηρασμένο σύστημα υποδομής ύδατος της Αμερικής, προετοιμάζοντάς το για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δέσμευσή του να μειώσει τη ρύπανση και να προστατεύσει το περιβάλλον μας τροφοδοτεί το έργο του για τη διεύρυνση των επενδύσεων στην ασφαλή δημόσια συγκοινωνία, καθώς και σε μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας.

Πηγή: «Associated Press» με πληροφορίες «ΑΠΕ-ΜΠΕ», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου