Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δίχως φρένα η κατρακύλα

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023


Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις «κόκκινες ζώνες» της λήξης της πολύμηνης bull market και της έναρξης μιας νέας περιόδου εσωστρέφειας και απωλειών


Αλεξάνδρα Τόμπρα

Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι οι πωλήσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη πλέον να βρίσκεται στις «κόκκινες ζώνες» της λήξης της πολύμηνης bull market και της έναρξης μιας νέας περιόδου εσωστρέφειας και απωλειών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,45% στις 1.182,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.881,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,92% στις 906,42 μονάδες.

Αναιρείται η μετεκλογική πρόοδος

Τα τελευταία κλεισίματα του Γενικού Δείκτη τον έχουν φέρει κοντύτερα στα προεκλογικά επίπεδα του Μαΐου, όπερ και σημαίνει στα χαμηλά τετραμήνου του, με την επόμενη μεγάλη στήριξη να εντοπίζεται στα υψηλά του Μαρτίου και στα επίπεδα από τα οποία έλαβε χώρα η πτώση μετά την τραγωδία των Τεμπών, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Αρνητικός πρωταγωνιστής και «βαρίδι» των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ οι τράπεζες, με τον δεικτοβαρή κλαδικό δείκτη να βαίνει προς ακύρωση του ανοδικού gap των πρώτων εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, οι πολυθρύλητες αναβαθμίσεις από DBRS και Moody’s «ήσαν μια κάποια λύσις», αλλά τώρα που «έφυγαν από το τραπέζι», επιβεβαίωσαν το χρηματιστηριακό ρητό «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», με την αγορά να στερεύει (εκτιμούμε) για την ώρα από σημαντικούς μεσοπρόθεσμους καταλύτες ανόδου.

Με βάση τις εξελίξεις αλλά και την προεξόφληση αυτών, η υπεραπόδοση του ΧΑ από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αρχίζει να «κάνει φτερά», ενώ για τα υψηλά 9 ετών του ΓΔ δεν θα κάνουμε λόγο για αρκετές εβδομάδες ακόμη, καθώς «εξαφανίζονται από τον καθρέφτη μας», καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean συνεχίζει να βρίσκεται σε “κενά αέρος” με βουτιά 4,22%, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Cenergy να την ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%. Στο -2,11% είναι η ΔΕΗ, ενώ η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Alpha Bank, Quest, Titan, Autohellas και ΕΛΧΑ ξεπερνά το 1%.

Υπό έλεγχο ακόμη συντηρούν τις πιέσεις τους οι Λάμδα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, με τις Motor Oil και ΟΤΕ να έχουν χάσει τα πρωινά τους κέρδη. Διασώζεται η Jumbo με το +1,05% που καταγράφει και η Εθνική με το μόλις +0,41%, από το πρωινό +2,71%.

Στο -27,67% και στα 8,39 ευρώ βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Epsilon Net, με τον τζίρο στην έντονα πτωτική της πορεία να έχει ήδη ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Αφορμή σαφώς στάθηκε η ανακοίνωση της εταιρείας για τη διορθωτική” μείωση των κερδών εξαμήνου 2022 λόγω ΔΠΧΑ.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου