Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Μανώλης Καπνισάκης: Ποιο είναι το «σιωπηλό πρόσωπο» πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη – Η σχέση με Πολάκη

, Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιάννης Ζωιτός

Ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη και όσα λέγονται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου - Ποια στοιχεία τον χαρακτηρίζουν, που «δούλεψε» με τον Παύλο Πολάκη και με ποιο πρόσωπο από την εποχή Τσίπρα τον συγκρίνουν.

ΟΣτέφανος Κασσελάκης δεν θα ανέθετε ρόλους – κλειδιά για τη λειτουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη που δεν ήταν ήδη εξ απορρήτων του σε αυτή τη σύντομη, πλην άκρως επιτυχημένη, διαδρομή ανέλιξής του στην προεδρία. Ο νομικός Μανώλης Καπνισάκης ανήκει σε αυτούς ακριβώς.

Ως νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ο Κρητικός δικηγόρος θα είναι ο άνθρωπος του προέδρου σ’ ένα ούτως άλλως νευραλγικό πόστο που αποτελεί πηγή ισχύος για κάθε κόμμα.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, ένας κομβικός ρόλος δεδομένου ότι πρόκειται για στέλεχος που γνωρίζει τα πάντα για τον εκάστοτε πρόεδρο, οργανώνει το πρόγραμμά του, κανονίζει τα ραντεβού του και βρίσκεται διαρκώς στα τηλέφωνα, επικοινωνώντας με στελέχη για εκκρεμότητες και διευθετήσεις. Δουλεύει για τον έναν, αλλά ξέρει τα πάντα και για όλους.

Και γι’ αυτό απαιτείται να είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης, χωρίς απαραίτητα να διαθέτει αναγνωρισμένο πολιτικό υπόβαθρο. Το σημαντικότερο είναι να ‘ναι οργανωτικός, αποφασιστικός και επεμβατικός όπου χρειάζεται.

Πότε ο Κασσελάκης γνώρισε τον Καπνισάκη

Τους δύο άνδρες δεν τους συνδέει μονάχα η κοινή καταγωγή τους από τη Μεγαλόνησο. Τους συνδέει μια πολύ μακρά σχέση 20ετίας. «Τον γνωρίζω από 14 ετών και συζητούσα μαζί του όσο διάστημα ήταν στην Αμερική», είχε υποστηρίξει στο Live News του MEGA ο Μανώλης Καπνισάκης μιλώντας για τους δεσμούς με τον Στέφανο Κασσελάκη και πώς αυτοί αναπτύχθηκαν.

Υπήρξε, άλλωστε, ο δικηγόρος της οικογένειας στη δικαστική περιπέτεια που είχε ο Θεόδωρος Κασσελάκης, αναλαμβάνοντας εξ αρχής την υπεράσπισή του.

Γνωρίζοντας μάλιστα τις απόψεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμπλακεί στην πολιτική.

«Είναι μία συνειδητή απόφαση και μία απόφαση μέσω της οποίας θέλει πρώτα να αλλάξει το κόμμα», συμπλήρωνε ο Κρητικός δικηγόρος, εξηγώντας ότι «τον έπεισε το γεγονός ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και του έκανε μεγάλη τιμή ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντάς τον στην εκλογική επιτροπή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας».

Η σχέση του Καπνισάκη με τον Παύλο Πολάκη

Ως μάλιστα στενός συνεργάτης του Παύλου Πολάκη ο Κρητικός νομικός, ήταν αυτός που τους γνώρισε, τους έφερε πολύ κοντά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια «σκιώδη» κοινή σύμπραξη στις εσωκομματικής διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον αψύ Σφακιανό γιατρό και πρώην υφυπουργό Υγείας, ο Καπνισάκης συνυπήρξε στον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από συγκεκριμένη πηγή, «έψαχναν παρέα να βρουν σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Άρα έχουν τη δυνατότητα και να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν. Μιλούν ξεκάθαρα την ίδια γλώσσα.

Οι ενστάσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Αναπόφευκτο είναι να εγείρονται ενστάσεις γύρω από την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να διορίσει τον Μανώλη Καπνισάκη ως διευθυντή του γραφείου του. Υποστήριξαν στελέχη της Κουμουνδούρου, κυρίως δε εσωκομματικοί αντίπαλοί του, πως απλώς διάλεξε για τη θέση αυτή «τον προσωπικό δικηγόρο του», αφήνοντας υπονοούμενα για την έλλειψη πολιτικού background που δεν συνάδει με ένα τέτοιο καθοριστικής σημασίας πόστο.

Άλλοι, πιο μετριοπαθείς, αναγνώρισαν στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη την ανάγκη του να στηριχθεί τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη φάση της θητείας του σε πρόσωπα που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, σκέφτονται ανάλογα και πρόκειται να τον στηρίξουν εμπράκτως στο εγχείρημά του χωρίς να του βάζουν εμπόδια.

Ο Καπνισάκης δεν ξεχωρίζει για την πολιτική σκέψη του, διαρρέει από τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, ούτε αυτή παρουσιάζει κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Καπνισάκης ως νέος… Καλογήρου

Επειδή όμως είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και αρκετά λιγομίλητος, προτιμά να εκφράζεται με μεθοδικότητα, οργανωτικότητα και αποφασιστικότητα.

Αν έπρεπε να τον συγκρίνουν και να τον παρομοιάσουν με κάποιο πρόσωπο της εποχής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα διάλεγαν να τον περιγράψουν ως «Μιχάλη Καλογήρου του Κασσελάκη». Δικηγόρος επίσης που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και από το 2019 διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. Ήταν μάλιστα μαζί με τον νέο πρόεδρο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στη διπλή εκλογική μάχη Μαΐου – Ιουνίου, στην 5η θέση ο ένας και στην 9η ο άλλος.

Ας μην αποκλειστεί ανάλογη πολιτική διαδρομή για τον Μανώλη Καπνισάκη.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου