Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη νύχτα στον Βόλο, χιλιάδες κάτοικοι χωρίς ρεύμα - Ώρες αγωνίας σε Πήλιο, Θεσσαλία και Εύβοια

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι πεζοναύτες θα κοιμηθούν στο δημαρχείο - Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης και απόγνωση για τους κατοίκους - Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα ξανά σε Μαγνησία, Βόρεια Εύβοια, Λάρισα και Καρδίτσα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, 20 μόλις μέρες μετά τον καταστροφικό Daniel. Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, σπίτια και επιχειρήσεις «βυθίστηκαν» στα λασπόνερα, χωριά αποκόπηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Ο Βόλος «πνίγεται» από χθες το βραδύ, ενώ χωρίς οδική πρόσβαση είναι το Νότιο Πήλιο.

Στον Βόλο χιλιάδες οικογένειες θα περάσουν δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χωρίς ρεύμα και νερό, πολλές επιχειρήσεις που είναι βουλιαγμένες στην λάσπη δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να φτάσουν στις δουλειές τους λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης.
 Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες και η πόλη βούλιαξε στη λάσπη. Μόνο στην πόλη του Βόλου χθες το βράδυ έγιναν 257 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο. Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο.

Οι πεζοναύτες θα κοιμηθούν στο δημαρχείο της Αργαλαστής

Στο Νότιο Πήλιο, πεζοναύτες από το 521 Τάγμα Πεζοναυτών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

Με απόφαση του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικού οι πεζοναύτες θα στεγαστούν στο γραφείο του, στο Δημαρχείο, στην Αργαλαστή.


ThessToday.gr - Στρατός στα πληγωμένα χωριά του νοτίου Πηλίου

Τα χωριά του Βόλου θα μείνουν χωρίς νερό μία εβδομάδα με 10 μέρες, λέει ο Μπέος

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την κακοκαιρία
Elias, μίλησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αχιλλέας Μπέος για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση,
 το 70% του Βόλου έχει ρεύμα, ενώ το άλλο 30% θα περάσει τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Για το
 πρόβλημα με την υδροδότηση, απάντησε πως «κατέρρευσε ό,τι φτιάξαμε έστω και πρόχειρα στον Βόλο. Το 30% περίπου έχει νερό» και προέβλεψε ότι «τα χωριά του Βόλου πριν από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, δεν θα πάρουν νερό».

Για τον λόγο αυτόν, από την Παρασκευή (29/9) «όπου δεν υπάρχει νερό, θα υπάρχουν δεκάδες παλέτες νερού για τις ανάγκες του πληθυσμού». Ερωτηθείς για τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά που υπερχείλισαν και το αν είχαν καθαριστεί, είπε αφενός ότι, είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, ζητώντας να αλλάξει το καθεστώς και να μετατεθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους και ότι τα συνεργεία της περιφέρειας έκαναν «ό,τι μπορούσαν, αλλά δεν έφτασαν οι δέκα μέρες. Τι θα έβγαζαν; Είχε εκατομμύρια τόνους φερτά υλικά». Τέλος, έστειλε μήνυμα σε όσους «κάνουν αντιπολίτευση» με τις καταστροφές, να «πάρουν ένα φτυάρι και να βοηθήσουν, αντί αν κάνουν κριτική».

Την ίδια ώρα, στο
 Πήλιο η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί πολλές καταστροφές. Σύμφωνα με το thesstoday, από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι απελπιστική: Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης, κραυγή απόγνωσης.


Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, κομβόι αποτελούμενο από κλιμάκιο του Στρατού και της Πυροσβεστικής έφθασε στο χωριό
 Πλατανιάς, με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μητζινό, να κάνει αυτοψία και να συνομιλεί με τους πληγέντες. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος στο thesstoday.gr, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε «κόκκινα» σημεία, διότι μέχρι και πριν λίγες ώρες, το Πήλιο – ειδικά η νότια πλευρά – δεν είχε καμία πρόσβαση προς τον Βόλο.

«Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… δεν υπάρχει μέλλον» τόνισε κάτοικος της περιοχής.
 «Καταστραφήκαμε» πρόσθεσε.

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα στην
 υδροδότηση καθώς και στο οδικό δίκτυο στον Βόλο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Στον
 περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις όχθες του ποταμού και βρίσκονται θαμμένα σχεδόν ολόκληρα κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου