Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Olympia Forum IV: «Το βλέμμα όλων στραμμένο στο πρόγραμμα “Ηλεία 2030”»

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Η διαδικασία ανασυγκρότησης της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, ήταν μια από τις βασικές θεματικές ενότητες της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV.
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία ανασυγκρότησης της Ηλείας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, ήταν μια από τις βασικές θεματικές ενότητες της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV, του μεγαλύτερου συνεδρίου για την περιφερειακή ανάπτυξη, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της diaNEOsis, συμμετείχαν ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού, ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής diaNEOsis και ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Σύμβασης Σύμπραξης.

Ο κ. Νικολάου, ανέπτυξε τη μελέτη της diaNEOsis, τονίζοντας πως είναι αισιόδοξος για το πλάνο αυτό, καθώς έχει τα στοιχεία εκείνα που του επιτρέπουν και να εφαρμοστεί αλλά και να αποδώσει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Γενικός Διευθυντής της diaNEOsis, επισήμανε τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος, και εξήρε τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και τον καθηγητή Γιώργο Πετράκο, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει αποδώσει τα μέγιστα. Παράλληλα, όπως είπε χωρίς την κοινωνική αποδοχή δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα, και γι αυτό δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος με την υποστήριξη της κοινωνίας της Ηλείας στο πλάνο της ανασυγκρότησης. Επίσης, σημείωσε πως πολύ σημαντικές είναι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους δήμους και τους βουλευτές της Ηλείας.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της μελέτης είπε πως προβλέπεται η δημιουργία ενός τοπικού συμβουλίου των δημάρχων το οποίο θα συνεργάζεται με το Επιμελητήριο του νομού, αλλά και με τοπικούς παράγοντες, και ότι την επόμενη δεκαετία αναμένεται μια εισροή πόρων που φτάνει τα 100 δις, από όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, για την τεράστια στήριξη του στην προσπάθεια αυτή.

Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης, συνεχάρη τους ανθρώπους της diaNEOsis, για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν ώστε σήμερα, να έχει εκπονηθεί αυτή η μελέτη, η οποία ουσιαστικά μέτρησε και ποσοτικοποίησε το έλλειμμα της περιοχής.

Όπως είπε το βλέμμα της περιφερειακής αρχής είναι στραμμένο στο πρόγραμμα «Ηλεία 2030», με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, τονίζοντας πως αυτό που μένει σε κάθε περίπτωση είναι τα χρήματα αλλά όπως ανέφερε, εδώ υπάρχει ένα καλό “timing” μιας και η νέα προγραμματική περίοδος συμπίπτει με την έναρξη του ΕΣΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο ταμείο ανάκαμψης, ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αλλά στην ανάγκη προτεραιοποίησης ως προς την εύρεση πόρων και την κάλυψη αναγκών, ώστε το μοντέλο που σχεδιάζεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ηλεία.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Φλουρής, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη μελέτη της diaNEOsis, η οποία όπως είπε είναι σε απόλυτη αρμονία με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις προβλέψεις που έχουν γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού σημείωσε πως η Ηλεία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον τουρισμό, ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, και σε συνδυασμό με μια σειρά από ενέργειες και χρηματοδοτήσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό succes story, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το υπουργείο Τουρισμού έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, και σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια, είναι εφικτή η υλοποίηση της μελέτης, που θα οδηγήσει σε μια τεράστια ανάπτυξη για την περιοχή.»

Τελευταίος πήρε το λόγο, ο κ. Σκάλκος, ο οποίος μίλησε για τις ευκαιρίες που ανά διαστήματα έχουν χαθεί όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και τη σημασία της πολιτικής βούλησης, όταν πραγματικά υπάρχει η θέληση για να πετύχει ένα σχέδιο. Όπως είπε, η μελέτη της diaNEOsis, θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ηλεία, όπως και το αντίστοιχο πιλοτικό σχέδιο που εφαρμόζεται στην Εύβοια.

Το παν, όπως τόνισε είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η πολιτική βούληση, και η άντληση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν σωστά. «Ξεκινάμε με ένα καλό σχεδιασμό, έχουμε τη διαβούλευση, και βέβαια είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τα σχέδια που θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα δεκαετιών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου