Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Το «φάντασμα» της διάσπασης, οι συμμαχίες και η κρίσιμη συμμετοχή

 Σάββατο, 23-9-23

Οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος ολοκληρώνονται την Κυριακή μέσα σε τοξικό κλίμα. Οι εκτιμήσεις για Στέφανο Κασσελάκη και Έφη Αχτσιόγλου και η επόμενη μέρα που προβληματίζει.

 

Το «φάντασμα» της διάσπασης πλανάται πάνω από την αξιωματική αντιπολίτευση και ουδείς δύναται να προβλέψει τι θα συμβεί την επαύριο των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο υποψηφίων, του Στέφανου Κασσελάκη και της Εφης Αχτσιόγλου είναι μεγάλο τεστ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα της κάλπης και η ανάδειξη της νέας ή του νέου αρχηγού θα κρίνει πολλά.

Ο αυριανός δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας είναι η D-Day του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα που το κόμμα θα αλλάξει σελίδα.

Η συνύπαρξη για πολλούς, είτε κερδίσει η μια πλευρά είτε η άλλη, φαντάζει δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα. Η αγωνία όλων είναι έκδηλη καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό σε σημείο που πάρα πολλά στελέχη, μεταξύ αυτών και αρκετά έμπειρα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάσπασης.

Εξάλλου η Αριστερά πάντα είχε «παράδοση» στις διασπάσεις και μάλιστα σε περιόδους με πολύ χαμηλά ποσοστά. Άρα, υπό τις παρούσες συνθήκες και με όσα έχουν λεχθεί στο δημόσιο διάλογο, ειδικά τις τελευταίες μέρες, ενισχύεται η εκτίμηση ότι «οι δρόμοι πολλών θα χωρίσουν», όπως έλεγε στο Βήμα κεντρικός παράγοντας.

Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα δεν υπάρχει για να εγγυηθεί την ενότητα του χώρου, που αναμένεται να περάσει μεγάλες περιπέτειες. Όλοι το βλέπουν. Το παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Το αναλύουν με συγκεκριμένα ονόματα και σενάρια.

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα.

Ο Στ. Κασσελάκης έχει τον αέρα της πρωτιάς και η Εφη Αχτσιόγλου πρέπει να καλύψει σημαντική απόσταση.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο ψήφισαν 147.821 άτομα, τα λευκά ήταν 293 και τα άκυρα 1.220. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 44,91% και 66.156 ψήφους. Η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε δεύτερη με 53.292 ψήφους και ποσοστό 36,18%.

Τρίτος, αλλά με μικρή διαφορά από τον Νίκο Παππά ήρθε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13.156 ψήφους και 8,93%. Ο Νίκος Παππάς συγκέντρωσε 8,68% και 12.787 ψήφους, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας συγκέντρωσε 1.917 ψήφους και 1,3%.

Από τις συμμαχίες που έγιναν, τις μετακινήσεις στελεχών και μελών και την αυριανή κινητοποίηση θα κριθούν πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου