Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Εκλογές Ηλείας 2019-Εκλογές 2023: Οι «μνηστήρες» του χθες και του σήμερα!

Σάββατο, 23-9-23

Η εφ. Πατρίς κάνει αναδρομή στις δημοτικές εκλογές του 2019 και ψάχνει ομοιότητες & διαφορές του χθές και του σήμερα

Λιγότερες από είκοσι μέρες έμειναν πλέον μέχρι τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και το σκηνικό έχει φουντώσει πλέον και στους επτά δήμους της Ηλείας με τους νυν δημάρχους αλλά και τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου να μπαίνουν στην τελική ευθεία παίζοντας πια και τα τελευταία τους χαρτιά.

Συζητήσεις, κόντρες, εκτιμήσεις για τον κόσμο που είχε ο ένας ή ο άλλος στις ομιλίες του αλλά και προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο συνθέτουν το άκρως προεκλογικό τοπίο, το οποίο ωστόσο δεν μας είναι πρωτόγνωρό αφού λίγο – πολύ το είχαμε ζήσει και τέσσερα χρόνια πριν με τα ίδια ή με σχεδόν τα ίδια πρόσωπα είτε σε πρωταγωνιστικό είτε σε πιο δευτερεύοντα ρόλο.

Η εφ. «Πατρίς» επιχειρεί σήμερα μια αναδρομή στις εκλογές του 2019 στους επτά δήμους της Ηλείας και ψάχνει ομοιότητες και διαφορές σε πρόσωπα, συμμαχίες και καταστάσεις ενόψει της κάλπης στις 8 Οκτωβρίου.

Μάχη μέχρι εσχάτων στον δήμο Πύργου

Στον δήμο Πύργο, το 2019 ο νυν δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος είχε κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή με 27,6% αφήνοντας δεύτερο τον Κώστα Νίκολούτσο με 17,13% και τρίτο τον Στάθη Καννή με 15,87%. Στον δεύτερο γύρο ο κ. Αντωνακόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 67,19% έναντι 32,19% του κ. Νικολούτσου και εκλέχθηκε δήμαρχος.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, από τις εννιά παρατάξεις έχουμε πλέον φτάσει στις πέντε. Σε σχέση με το 2019 την δημαρχία την διεκδικούν ξανά ο νυν δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος και ο Στάθης Καννής αφού οι υπόλοιποι επικεφαλής είτε δεν κατεβαίνουν ξανά, είτε έχουν εισχωρήσει σε άλλη παράταξη ή στηρίζουν καινούριο υποψήφιο και έχουμε ως διεκδικητές τρία νέα πρόσωπα, τον Διονύση Μπέλτσο, τον Σπύρο Λιατσή και τον Χρήστο Αθανάσουλα που πήρε την σκυτάλη από τον Χρήστο Γιάνναρο στην Λαϊκή Συσπείρωση.

Από τους υποψήφιους του 2019, ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα, ο Αντώνης Καράμπελας στηρίζει την υποψηφιότητα Μπέλτσου όπως είδαμε και στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του δεύτερου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος έχει συμπορευτεί και συνεχίζει με τον Τάκη Αντωνακόπουλο όντας Αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Λάμπης Αριστειδόπουλος είναι εκτός, όπως και ο Ανδρέας Δημητρόπουλος ενώ ο Χάρης Μιχαλακόπουλος και η παράταξή του με δημόσια τοποθέτηση στηρίζουν την υποψηφιότητα Καννή.

Μεγάλωσε η «παρέα» στον δήμο Ήλιδας

Στον δήμο Ήλιδας, στο δίδυμο Λυμπέρη – Χρηστοδουλόπουλου έχουν προστεθεί ακόμα τρεις υποψηφιότητες ανεβάζοντας τις παρατάξεις που διεκδικούν την δημαρχίας στις πέντε, μία παραπάνω δηλαδή από ότι το 2019.

Πριν τέσσερα χρόνια, ο κ. Λυμπέρης με 49,79% πήρε τη νίκη στον πρώτο γύρο, αφήνοντας πίσω του τον και δήμαρχο τότε Χρήστο Χριστοδουλόπουλο με 40,02%. Τρίτος ήταν ο Άγγελος Κολόσακας της Λαϊκής Συσπείρωσης με 5,43% και τέταρτος ο Δημήτρης Κράλλης με 4,76%. Στον δεύτερο γύρο, ο Γιάννης Λυμπέρης με ποσοστό 57,3% επικράτησε του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου που συγκέντρωσε 42,7% και επέστρεψε στον δημαρχιακό θώκο.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, δίπλα στην «παρέα» των Λυμπέρη – Χριστοδουλόπουλου έχουν προστεθεί και οι Ανδρέας Παπαδάκος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πλέον ο Βησαρίων Πολύδωρος ενώ ο Δημήτρης Κράλλης που δεν κατέβει εκ νέου υποψήφιος έχει δηλώσει την στήριξή του στον κ. Χριστοδουλόπουλο.

Ένας εναντίον… τεσσάρων στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Αρχαία Ολυμπία, οι υποψηφιότητες σε σχέση με το 2019 έχουν μειωθεί κατά μία (τρεις έναντι τεσσάρων). Τότε ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος έκοψε πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή με 41,95% αφήνοντας πίσω του τον τότε δήμαρχο Ευθύμιο Κοτζά με 29,37% και τον Γιώργο Αηδόνη με 25,29%. Τη δεύτερη Κυριακή, ο κ. Γεωργιόπουλος με 51,51% έναντι 48,49% επικράτησε του κ. Κοτζά και εκλέχθηκε δήμαρχος.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου, μπορεί τα πράγματα να είναι πιο «μαζεμένα» όμως τα πρόσωπα που συμμετέχουν είναι στην πλειοψηφία τους σχεδόν ίδια. Ο Γ. Γεωργιόπουλος διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των δημοτών της Αρχαίας Ολυμπίας έχοντας απέναντι του τον Άρη Παναγιωτόπουλο αλλά και τους Κοτζά και Αηδόνη αφού ο μεν έχει δώσει την στήριξη του στον νεαρό δικηγόρο και ο δε κατεβαίνει υποψήφιος με την παράταξή του. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τον Σωτήρη Παπαηλιού που είχε ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές αλλά στην πορεία συμπορεύτηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Στην Λαϊκή Συσπείρωση που το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 3,39% έχουμε αλλαγή στον επικεφαλής αφού ο Γιώργος Τζαβάρας έδωσε την σκυτάλη στην Ελένη Τσίγκλα.

«Μπρα ντε φερ»ξανά στον δήμο Ανδρίτσαινας –Κρεστένων

Στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων οι εκλογές που έρχονται θυμίζουν…. φωτοτυπία της εκλογικής διαδικασίας του 2019 με τον Σάκη Μπαλιουκο και τον Τάκη Δημητρουλόπουλο να τίθενται για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι, έχοντας ως τρίτο πόλο την Λαϊκή Συσπείρωση.

Το 2019, ο νυν δήμαρχος είχε βγει πρώτος την α’ Κυριακή με 49,73% με τον κ. Δημητρουλόπουλο δεύτερο με 45,48%. Στο θρίλερ του β’ γύρου ο κ. Μπαλιούκος επικράτησε ξανά με 50,93% έναντι 49,07% του πρώην Νομάρχη Ηλείας και επανεξελέγη δήμαρχος.

Στην Λαϊκή Συσπείρωση που το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 4,79% έχουμε αλλαγή στον επικεφαλής αφού ο Νίκος Γκότσης έδωσε την θέση του στον Αντώνη Μαρκουλίνο.

Φαβορί και τότε φαβορί και τώρα στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το σκηνικό από το 2019 έχει αλλάξει μεν σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των παρατάξεων αφού από τις έξι πέσαμε πλέον στις τρεις, παραμένει ίδιο δε, σε ό,τι έχει να κάνει με το φαβορί που δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Λέντζα.

Ο νυν δήμαρχος είχε μπει με… φόρα πριν τέσσερα χρόνια τερματίζοντας πρώτος στον α’ γύρο με 40,73% και αφήνοντας δεύτερο τον Διονύση Μάλλιαρη με 25,02% και τρίτο τον τότε δήμαρχο ΝαμπίλΜοράντ με 20,36%. Στην β’ Κυριακή ο κ. Λέντζας επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση του αντιπάλου του και με 60,83% έναντι 39,17% εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος.

Στις 8 του Οκτώβρη, στο παραβάν θα δούμε μόνο τρία ψηφοδέλτια αφού μετά την αδυναμία του συνδυασμού του Νεόφυτου Παπαδόπουλου να κατέβει τελικά στις εκλογές, την δημαρχία θα διεκδικήσουν ο νυν δήμαρχος που και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι το ακλόνητο φαβορί, ο Βασίλης Τσιρίκοςπου έχει βέβαια και την στήριξη των Μάλλιαρη και Μοράντκαι η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιώργο Μοσχονά όπως και το 2019.

Το «δίπολο» του δήμου Πηνειού

Στον δήμο Πηνειού, το 2019 είχαμε και την μοναδική ανατροπή αφού την α’ Κυριακή ο Διονύσης Γεωργόπουλος είχε κόψει πρώτος το νήμα με 36,46% έναντι 33,35% του Ανδρέα Μαρίνου και 25,47% του Πάνου Θεοδωρακόπουλου όμως στον β’ γύρο ο νυν δήμαρχος έφερε «τούμπα» την κατάσταση και επικράτησε με 57,86% έναντι 42,14% του αντιπάλου του.

Στις εκλογές του 8ης Οκτωβρίου όπου θα λάβει μέρος μια παράταξη λιγότερη σε σχέση με το 2019 (τρεις από τέσσερις), ο νυν δήμαρχος διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των πολιτών έχοντας όμως απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Αλέξη Καστρινό ο οποίος μετά από διάλειμμα τεσσάρων ετών επιστρέφει στην αυτοδιοίκηση, έχοντας στο πλευρό του και τον Διονύση Γεωργόπουλο.
Στην Λαϊκή Συσπείρωση που το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 4,72% επικεφαλής παραμένει ο Αλέξης Τσαουσάκης.

Κανονικές εκλογές φέτος στον δήμο Ζαχάρως

Τέλος, στον δήμο Ζαχάρως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου δεν θυμίζει σε τίποτα τον… περίπατο που είχε κάνει το 2019 ο νυν δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος ο οποίος έχοντας τότε αντίπαλο τελικά μόνο την Λαϊκή Συσπείρωση, εκλέχθηκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με 76,85%.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο κ. Αλεξανδρόπουλος διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας όμως απέναντί του τόσο τον Τάσο Κάπο και τον Κώστα Μητρόπουλο. Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης παραμένει – όπως και το 2019- ο Χρήστος Γιαννόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου