Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Το καλύτερο ελαιόλαδο, made in China


Σάββατο, 4η Ιουλίου, 2020

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ


Ενα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κίνα αναδείχθηκε το καλύτερο ανάμεσα σε εκατοντάδες ισπανικά, ιταλικά και ελληνικά ελαιόλαδα σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα… Πρόκειται για το κινεζικό Xiangyu Coratina, της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development, από την Gansu (Γκανσού) της Longnan (Λονγκνάν) που προέρχεται από την ποικιλία ελιάς κορατίνα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία στον κόσμο. Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας παράγεται πλέον σε όλο και περισσότερες χώρες, αναφέρουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού και εξηγούν ότι παίζουν ρόλο η ποικιλία, το μικροκλίμα αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες.
Στον φετινό 5ο διαγωνισμό «Athena International Olive Oil Competition» που διοργάνωσε η εταιρεία Vinetum και λόγω κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, στα Σπάτα στον Πύργο Πετρέζα, έφθασαν δείγματα από 430 ελαιόλαδα από 17 χώρες του κόσμου. Εκτός από τις παραδοσιακές ελαιοπαραγωγικές χώρες, φέτος συμμετείχαν στον διαγωνισμό και «εξωτικά» ελαιόλαδα από τη Βραζιλία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Τουρκία. Η Ισπανία βέβαια κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία κερδίζοντας 19 διπλά χρυσά μετάλλια –αποτελούν και την ανώτερη ποιοτική κατάταξη– και ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ επίσης διπλά χρυσά πήραν η Τυνησία, η Πορτογαλία, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Σλοβενία και η Γαλλία.

Φέτος, λόγω κορωνοϊού όλοι οι κριτές ήταν Ελληνες. Υπό κανονικές συνθήκες, τα 2/3 των κριτών του διαγωνισμού προέρχονται από άλλες χώρες.
Αυξημένη ήταν φέτος η συμμετοχή ελληνικών ελαιολάδων, κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, οπότε τα δείγματα από την Ελλάδα έφτασαν το 59% του συνόλου. Τα ελληνικά ελαιόλαδα κατάφεραν πολύ καλές επιδόσεις σε αυτόν τον διαγωνισμό και συγκέντρωσαν 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και – για πρώτη φορά– 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια.
Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο, από τον Εβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά ελληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος διπλό χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα ελληνικό ελαιόλαδο τη φορά  είχε καταφέρει να εξασφαλίσει διπλό χρυσόμετάλλιο. Την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού (2016) κανένα ελληνικό ελαιόλαδο δεν είχε καταφέρει να κερδίσει διπλό χρυσό μετάλλιο.
Το 2019-2020 η ελληνική αλλά και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου ήταν εξαιρετική ποιοτικά και ποσοτικά. Χαρακτηριστικά στον φετινό «Athena» ελάχιστα ελαιόλαδα βγήκαν ελαττωματικά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Αντίθετα το 81% των συμμετεχόντων κατάφερε να διακριθεί σε κάποια κατηγορία.
Ο διαγωνισμός «Athena» διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας και φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο στις αρχές Απριλίου. Αναβλήθηκε  όμως λόγω της πανδημίας και μεταφέρθηκε γεωγραφικά, στην Αθήνα, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψουν ελαιόλαδα και κριτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω COVID-19 όλοι οι κριτές φέτος, συνολικά 20 άτομα, ήταν Ελληνες με επικεφαλής της ομάδας τον κ. Κωνσταντίνο Λύρη. Υπό κανονικές συνθήκες τα 2/3 των κριτών του διαγωνισμού προέρχονται από άλλες χώρες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παγκόσμια αποδοχή των αποτελεσμάτων του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου