Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ο Τραμπ έδωσε φιλί ζωής στον Ερντογάν – Τι φοβάται η Αθήνα για Αιγαίο, Μεσόγειο

Παρ όλα όσα λέγονται και γράφονται το ύφος και μόνο του Τράμπ εννοεί άλλα πράγματα για την Τουρκία.  Το θέμα είναι πότε;
Επιρρίπτοντας ευθύνες στον Μπ. Ομπάμα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων (και γιατί δεν επέλεξαν το αμερικανικό σύστημα Patriott) ο Τραμπ ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν για να κάνει ό,τι θέλει, κυρίως για να συνεχίσει την επιθετική ρητορική του
Ο Τραμπ έδωσε φιλί ζωής στον Ερντογάν – Τι φοβάται η Αθήνα για Αιγαίο, Μεσόγειο | in.grΕνας απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το φιλί της ζωής στον Ταγίπ Ερντογάν διαψεύδοντας τις προσδοκίες εκείνων που περιμέναν ότι θα… του τραβήξει το αυτί.
Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των S-400 δεν έχει λήξει ακόμη, αν και ο τούρκος πρόεδρος συνέχισε τους λεονταρισμούς του, η ουσία είναι ότι η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν ήταν η επιβεβαίωση της «κωλοτούμπας» που κάνει συχνά ο αμερικανός πρόεδρος.
Επιρρίπτοντας ευθύνες στον Μπ. Ομπάμα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων (και γιατί δεν επέλεξαν το αμερικανικό σύστημα Patriott) ο Τραμπ ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν για να κάνει ό,τι θέλει, κυρίως για να συνεχίσει την επιθετική ρητορική του.
Όπως λένε διπλωματικοί αναλυτές, το πόκερ των αμερικανοτουρκικών σχέσεων συνεχίζεται και ίσως δούμε πολλά επεισόδια το επόμενο διάστημα.
Όμως, από την επιθετική ρητορική που χρησιμοποίησε η Ουάσιγκτον, με την ψήφιση του σχεδίου για τη Μεσόγειο, με το οποίο έκανε αυστηρές συστάσεις στην Αγκυρα, φτάσαμε στον διαλλακτικό Τραμπ. Και κανείς δεν ξέρει πλέον αν οι Αμερικανοί θα αλλάξουν στάση όταν έρθει η ώρα της παραλαβής των S-400 σε συνδυασμό με την αγορά των F-35 από τους Τούρκους.
Σε κάθε περίπτωση η καθ’ όλα φιλική στάση που κράτησε ο Τραμπ έναντι του Ερντογάν, θεωρείται ότι ευνοεί τον Σουλτάνο. Επειτα από τη δεινή ήττα του τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμάται ότι η χωρίς συνέπειες συνάντηση με τον Τραμπ ευνοεί τον Ερντογάν σε μια πολύ δύσκολη χρονικύ συγκυρία για τον ίδιο.
Σύμφωνα με τον πρέσβη επί τιμή, Γ. Κακλίκη που έγραψε στο hellas journal, «ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επηρέασε τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατ’ ανάγκην προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών αντιβαλλιστικών συστοιχιών S-400. Το τουρκικό τέχνασμα φάνηκε αποτελεσματικό και ο Αμερικανός πρόεδρος, μη απομακρυνόμενος από την πάγια αμερικανική θέση περί γεωστρατηγικής χρησιμότητας του τουρκικού εδάφους  και περί της σημασίας της Τουρκίας σε σχέση με τις οικονομικές, εμπορικές και άλλες συναλλαγές της με τις ΗΠΑ, φαίνεται να μη χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να μεταστραφεί.  Ήταν αρκετή η προβολή, από τον κ. Ερντογάν, της άρνησης του προέδρου Ομπάμα να προμηθεύσει στην Άγκυρα το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot ώστε  να μεταπεισθεί ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος ότι η Τουρκία είχε βρεθεί σε αδιέξοδο. Για τη στιγμή τουλάχιστον, η ενόχληση της αμερικανικής γραφειοκρατίας για την προτίμηση, από την Άγκυρα, του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, δείχνει να έχει μετριαστεί. Με τον πρόεδρο Trump να δηλώνει ότι “το πρόβλημα των S-400 θα εξεταστεί” και, παράλληλα, να αφήνει στην  πλευρά του περιθώρια ελιγμών προκειμένου να μη κλονιστούν περισσότερο οι σχέσεις με την Τουρκία.
Η τοποθέτηση  του κ. Τραμπ διατυπώθηκε και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χωρίς να προβληθεί, όπως εικαζόταν από τους διεθνείς παρατηρητές, νέα έκφραση δυσφορίας. Εκμεταλλευόμενη την ήπια αμερικανική στάση στην Οσάκα,  η Τουρκική προεδρία, σε μια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους του κ. Ερντογάν που πρόσφατα μειώθηκε από  τη διατεταγμένη επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπως και από την όλη η φιλολογία για τρώση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων λόγω των S-400, υπογράμμισε και αυτή  την επιθυμία του προέδρου Τραμπ για λύση του προβλήματος χωρίς να ζημιωθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Παράλληλα, όμως,  φρόντισε να προβληθεί δεόντως ο προβληματισμός του Τούρκου προέδρου για  ενδεχόμενες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ “που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διμερή στρατηγική συνεργασία τους».

Τι θα κάνει η Αγκυρα

Το ερώτημα είναι πλέον αν ο Ερντογάν θα αποθρασυνθεί σε τέτοιο σημείο που θα επιχειρήσει κάποιο επικίνδυνο επεισόδιο σε Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χωρίς πιέσεις ή απειλές από την πλευρά της Ουάσιγκτον, πολλοί φοβούνται και στην Ελλάδα ότι μπορεί η Αγκυρα να επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ή στην καλύτερη περίπτωση να κάνει αυτό που η ίδια επιδιώκει. Να μπει για τα καλά στην ενεργειακή μοιρασιά ως ισότιμο μέλος και ταυτόχρονα να αναγνωριστεί από την πίσω πόρτα το ψευδοκράτος της Κύπρου.
Σύμφωνα με το hellasjournal, οι επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου συνεχίζουν και επιδιώκουν να υπάρχει η μόνιμη το τελευταίο διάστημα εγρήγορση στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι να γίνουν πράξεις τα σχέδια για τα τμήματα άμεσης επέμβασης, κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τις επισκέψεις ανωτάτων, ακόμη και Αρχηγών επιτελείων σε σχηματισμούς αλλά και σε μικρότερα τμήματα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό έλεγε ανώτατη πηγή πως ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο, που σημαίνει πως οι περισσότερες από τις δραστηριότητες περιορίζονται εντός των στρατοπέδων, φέτος οι ασκήσεις συνεχίζονται σε πολλά σημεία της επικράτειας με έμφαση κοντά στα ανατολικά σύνορά μας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και πολλά ναυτικά γυμνάσια, παρά τα μποφόρ που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, με πολεμικά πλοία του Στόλου να βρίσκονται σε πολλά σημεία και τα πληρώματά τους να εκπαιδεύονται σε πολυποίκιλα σενάρια. 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου