Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

«Θύελλα» στην Κίνα: Πτώση χωρίς σταματημό στο κινεζικό χρηματιστήριο


Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2015
Μπορεί στα δυτικά ΜΜΕ να είναι το ελληνικό ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ως κίνδυνος για τη διεθνή οικονομία, ωστόσο όλο και περισσότεροι στρέφουν το βλέμμα τους στην Κίνα, όπου αυτό που ξεκίνησε τον Ιούνιο ως μια συνεχιζόμενη πτώση στο χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική «θύελλα», που προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η πτώση συνεχίζεται και την Τρίτη. Σύμφωνα με τους Securities Times (Shenzhen Stock Exchange) 760 εταιρείες- πάνω από το 1/4 των «A-share» εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν- έχουν παύσει το trading από την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» equity (συνολικής αξίας μετοχών) ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, βάσει υπολογισμών του Bloomberg- δηλαδή σχεδόν του 1/5 της συνολικής αξίας του κινεζικού χρηματιστηρίου.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, πρόκειται για τη χειρότερη πτώση εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, η οποία δεν έχει σταματήσει ακόμη και κατόπιν παρεμβάσεων της κινεζικής κυβέρνησης. Το «sell-off» το οποίο άρχισε στις 12 Ιουνίου υπολογίζεται ότι είχε ως αποτέλεσμα τη «διαγραφή» αξίας περίπου 3 τρισ. δολαρίων από το χρηματιστήριο. Σύμφωνα με το Reuters, από τα μέσα Ιουνίου η πτώση αγγίζει το 30%. Ο CSI 300, των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών σε Σαγκάη και Σεντζέν, έκλεισε την Τρίτη με 1,8%, έχοντας φτάσει στο 5%. Ο Shenzhen Composite είχε απώλειες 5,3%. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στον Hang Seng China Enterprises (μεγάλες κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χονγκο Κονγκ), με πτώση 3,3%. Επίσης, τη Δευτέρα ο China-US Equity Index έπεσε 5,1%- η χειρότερη συνεδρία από τον Σεπτέμβριο του 2011.Όπως επισημαίνει το Bloomberg, o Shanghai Composite έχει σημειώσει πτώση 28% από την κορυφή του στις 12 Ιουνίου.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα μέτρα που έχει λάβει το Πεκίνο σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε ένα κινεζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Υπάρχει πανικός, αλλά όσο και να παρεμβαίνουν οι αρχές, αυτό το πράγμα δεν σταματά να πέφτει» λέει στους FT ο Ντονγκ Τάο, της Credit Suisse στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η πτώση του χρηματιστηρίου να επηρεάσει και την πραγματική οικονομία. Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο περισσότερο προσπαθεί να επεμβαίνει το Πεκίνο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος της δημιουργίας μιας εικόνας απελπισίας- ειδικά αν οι προσπάθειες δεν έχουν αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα φαίνονται να αποτελούν οι εταιρείες του χώρου της ενέργειας (κυρίως κρατικές) και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πηγή: Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου