Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Κλίντον σε Τσίπρα: Ό, τι και αν συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ' ουδενί από το δωμάτιο

Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2015Ο αμερικανικός παράγοντας και ο ρόλος του στην εξέλιξη του ελληνικού δράματος που οδήγησε στη συμφωνία, η επιστράτευση όλων των διπλωματικών και πολιτικών κεφαλαίων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και το τηλεφώνημα Κλίντον στον Τσίπρα
Η Καθημερινή της Κυριακής παραθέτει πληροφορίες που θέλουν εκτός φυσικά από την παρέμβαση Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για να αποφευχθεί το Grexit και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να έρχεται σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα. "Ό, τι και αν συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ' ουδενί από το δωμάτιο" φέρεται να συμβούλεψε ο κ. Κλίντον τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγες μέρες πριν το κρίσιμο τετ-α-τετ στη Σύνοδο Κορυφής.
"Είχαμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε μήπως τελικά ήταν η στρατηγική του να φύγει από το ευρώ" σημειώνει στην Καθημερινή Αμερικανός αξιωματούχος παραπέμποντας και στην πληροφορία που είχε μεταδώσει ο Ντόναλντ Τουσκ, πως ο κ. Τσίπρας έφτασε ως την πόρτα της αίθουσας των διαπραγματεύσεων το πρωί της Δευτέρας της 13ης Ιουλίου. Η αμερικανική διοίκηση ενεπλάκη στην επίλυση της κρίσης, θεωρώντας την ζήτημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Στον Λευκό Οίκο με το θέμα ασχολούνταν η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, Σούζαν Ράις. Στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιού είχε τη στήριξη ενός επιτελείου που διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, όπως ο αναπληρωτής υφυπουργός Νταλίπ Σινγκ. Στο ΔΝΤ από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Αμερικής πίεσε για τη δημοσιοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, με την εκτίμηση ότι αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση. Ακόμη και στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί στρατηγοί και αμυντικοί σύμβουλοι προειδοποιούσαν τους ομολόγους τους για τους κινδύνους ενός αποτυχημένου κράτους-μέλους της συμμαχίας, όταν μάλιστα αυτό βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.
Κερδίσαμε Χρόνο
Οι Αμερικανοί πάντως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν θεωρούν πως έληξε το ζήτημα. "Κερδίσαμε τριάντα, ίσως εξήντα μέρες. Χρειαζόμασταν αυτό, να πάρουν όλοι μια ανάσα, να αναπνεύσει και ο κόσμος στην Ελλάδα" αναφέρει πηγή ελληνικής καταγωγής, που τονίζει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή γεωπολιτική, είναι και ψυχολογική.
Άλλωστε αυτή την εκτίμηση επιβεβαιώνει και το ταξίδι του Τζακ Λιού στην Ευρώπη μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν την Ευρώπη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνει η Ευρωζώνη είναι να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου