Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Παρασκήνιο με στόχο επιλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ELPIDOFOROS 1
BARTHOLOMEW HALKI 1Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πριν από λίγο καιρό βολιδοσκόπησε τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο εάν θα ήθελε να γινόταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, πλην όμως αρνήθηκε επικαλεσθείς λόγους υγείας. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος αρνείται την Αρχιεπισκοπία. Η πρώτη φορά ήταν τον Αύγουστο του 1999 προτού το Πατριαρχείο καταλήξει στον σημερινό Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. Τότε, ο Πατριάρχης είχε καλέσει τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο στο Φανάρι και του πρότεινε να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, πλην όμως αρνήθηκε επικαλεσθείς λόγους υγείας, ενώ συνέτρεχαν κι άλλοι λόγοι που είχαν σχέση με την σύνθεση της τότε Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Λαμπρινιάδης), ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καταβάλει προσπάθειες να είναι ο μελλοντικός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σε διαδοχή του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, σύμφωνα με πηγές του «Εθνικού Κήρυκα» από Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Νέα Υόρκη.
Εν τω μεταξύ, τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ούτε παραιτήθηκε, αλλά ούτε προτίθεται να παραιτηθεί, όπως αναγράφεται λεπτομερώς πιο κάτω.
METHODIOS MONOS 7Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος είπε στον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο ότι οι αρχιερείς της Αμερικής τον θέλουν για Αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος το είπε στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, του οποίου η πρώτη αντίδραση φέρεται να ήταν «να δούμε», ενώ στη συνέχεια φέρεται να του είπε «αν νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, προχώρησε το θέμα».
Αυτό δεν θεωρείται και ως τελεσίδικη απόφαση υπέρ του Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρου εκ μέρους του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αλλά ως βολιδοσκόπηση της υποψηφιότητάς του.
Ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από αρχιερείς του Φαναρίου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του για την Αμερική, ενώ παράλληλα έχει κάνει επαφές με ανώτερα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, με άρχοντες οφικιάλιους και ευεργέτες του Φαναρίου εξ’ Αθηνών, με ισχυρούς εκδοτικούς παράγοντες της Ελλάδος και άλλους παράγοντες.
Ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος τον οποίον οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι ικανός και ευρυμαθής υποσχέθηκε στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια για πάντα.
Ηδη οι αρχιερείς, οι ιερείς και γενικότερα οι υπάλληλοι του Πατριαρχείου έχουν να λάβουν μισθό εδώ και τρεις μήνες.
Ομως η υποψηφιότητά του αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις, τόσο από παράγοντες του Πατριαρχείου, όσο και εκτός.
Παράγοντες της Ομογένειας, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία για προφανείς λόγους, θεωρούν διακινδυνευμένη την υποψηφιότητά του με παραλληλισμούς την επιζήμια επιλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, τόσο για το Πατριαρχείο όσο και για την Ομογένεια.
Επίσης έχει προβληματίσει η εκ μέρους του Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρου εκστρατεία με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του φτάνοντας μέχρι του σημείου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να αποδίδει εσφαλμένα την εξασφάλιση υποστήριξής του από παράγοντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείτο ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, η υποψηφιότητα του οποίοι παραμένει ενεργή.
Υπογραμμίζεται ότι το μεγάλο ερώτημα σ’ όλα αυτά τα παρασκηνιακά τεκταινόμενα είναι εάν ο τωρινός Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έχει υποβάλλει την παραίτησή του ή ακόμα εάν προτίθεται να την υποβάλλει στο εγγύς μέλλον.
PERIODIKO 27-28 DECEMBER DSC_0046
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο αρνήθηκε τα πάντα κατά απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Στην ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» παραιτηθήκατε Σεβασμιότατε, είπε, «όχι, απολύτως όχι» και συμπλήρωσε «είναι μέρος της ψευδολογίας και της μυθοποιίας αυτό το πράγμα». Οταν τον ρωτήσαμε είναι στις προθέσεις σας να παραιτηθείτε σύντομα, απάντησε: «Να ξέρετε ότι υπάρχει ένα όχι για ό,τι έχει σχέση με παραίτηση. Οσο ζω και είμαι στην κατάσταση που είμαι ο Θεός δίνει την υγεία και τη δύναμη και εργάζομαι. Δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε κείμενο, ούτε τίποτε». Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως «αυτά είναι θέματα όταν θέλει ο Θεός όχι όταν θέλουν οι άνθρωποι».
Το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου είχε έλθει και πάλι στην επικαιρότητα πριν από τρεις μήνες, ενώ τονίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαξοαρχιεπισκοπίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μιλώντας στις 21 Μαΐου 2015 στην αποφοιτήσασα τάξη της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης που τον είχε επισκεφθεί στο Φανάρι.
Πηγές ωστόσο που γνωρίζουν από την διπλωματία και τους τακτικισμούς του Φαναρίου, παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» ότι περιμένουν στο Φανάρι να εξασφαλιστεί πρώτα η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη κ. Ελπιδοφόρου και κατόπιν να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου