Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Η Αριστερά στην κυβέρνηση «οχυρό μάχης» που δεν εγκαταλείπω



«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ» 
«Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία και παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι και ομαλές οι συνθήκες».
«Να μην βλέπουμε μόνο το γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η ουσία είναι ότι στις 12 Ιουλίου οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε.
«Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της Ευρώπης απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των πολιτών» είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχτηκε ότι «σε αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη».
«Αλλά όχι μόνο δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή τη σκληρή μάχη, αλλά είμαι περήφανος που σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του ελληνικού λαού και ακούστηκε η φωνή του» είπε και συμπλήρωσε:
«Κάποιος θα μπορούσε να πει ‘ναι, αλλά ηττηθήκατε;’ Πράγματι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εξαιρετικά ετεροβαρείς, είμαι όμως πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος» είπε.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη ημέρα. «Ήδη η Ευρώπη δεν είναι μετά την 12η Ιουλίου. Συνεχίζουν βέβαια να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις, που επιμένουν στα σχέδιά τους, αλλά ο διάλογος έχει αρχίσει για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της».
Είναι μία διαρκής μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και τις δυνάμεις της συντήρησης. Δεν είμαι βέβαιος για την κατάληξη. Είναι μία διαρκής μάχη. Όμως η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει, είπε.
«Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα. Αλλά έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη» εκτίμησε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μετά από όσα συνέβησαν κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η έμπνευση, η ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.
Είναι γνωστό -επανέλαβε- ότι οι εναλλακτικές την 12η Ιουλίου ήταν το σχέδιο Σόιμπλε και της άτακτης χρεοκοπίας. «Δεν θα αποτελούσε περήφανη επιλογή να αφήσουμε το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει. Καμία κυβέρνηση δεν θα το επέλεγε. Επιλέξαμε το συμβιβασμό για να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης» τόνισε.
Αυτή η διεκδίκηση δεν τελειώνει εδώ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Αμέσως μετά είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά για την επόμενη δανειακή σύμβαση. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις «ρωγμές» στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα δεν είχε ως αποτέλεσμα μία χειρότερη συμφωνία από το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου και επιχειρηματολόγησε ότι η τωρινή συμφωνία είναι καλύτερη.
«Η συμφωνία που από αύριο θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε περιλαμβάνει και την αναδιάταξη του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Σήμερα δεν συζητείται εάν θα γίνει, αλλά σε τι βάθος θα γίνει» υπογράμμισε.
Τους επόμενους μήνες, είπε ο πρωθυπουργός, οι τέσσερις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι:
  • Καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού
  • Μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων
  • Αμεση προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το φθινόπωρο -πρόσθεσε- θα έρθει το νομοσχέδιο που θα αφορά αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ρύθμιση κόκκινων δανείων. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής» είπε.
«Η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς αυτή την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουμε» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου