Δύο νέα συμπτώματα που ίσως υποδεικνύουν μόλυνση από τον ιό | tanea.gr
Δύο νέα συμπτώματα φαίνεται να προστίθενται σε αυτά της νόσου από τον κοροναϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται αναφορές γιατρών από Βρετανία, ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου.
Πρόκειται για την απώλεια όσφρησης και γεύσης, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν πιθανές ενδείξεις μόλυνσης με τον νέο κοροναϊό.
Την Παρασκευή, βρετανοί γιατροί, επικαλούμενοι αναφορές από συναδέλφους τους ανά τον κόσμο, ζήτησαν από ενήλικες που χάνουν τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης να αυτοπεριοριστούν για επτά ημέρες, ακόμα και αν δεν έχουν άλλα συμπτώματα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19. Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα, ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν αρκετά για να προβούν σε προειδοποιήσεις.
«Θέλουμε πραγματικά να καταστήσουμε γνωστό πως είναι μια ένδειξη μόλυνσης και πως οποιοδήποτε παρουσιάζει απώλεια της αίσθησης της όσφρησης θα έπρεπε να αυτοπεριοριστεί» σημείωσε η καθηγήτρια Κλερ Χόπκινς, πρόεδρος της British Rhinological Society .«Θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση της μετάδοσης και να σώσει ζωές».
Μάλιστα, στην απώλεια όσφρησης αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Πολλοί ασθενείς του κοροναϊού αρχικά χάνουν την όσφρησή τους. Είναι τελικά ένα σύμπτωμα. Δεν το περιμέναμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης.
«Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση συνεχώς. Είναι ένας άγνωστος ιός και πολλά είναι άγνωστα ακόμη» πρόσθεσε.

Η στρατηγική των βρετανών γιατρών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η καθηγήτρια Κλερ Χόπκινς και ο Νιρμάλ Κούμαρ, πρόεδρος του ENT UK, οργάνωσης που αντιπροσωπεύει γιατρούς ΩΡΛ στη Βρετανία, έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία συστήνεται στους υγειονομικούς η χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού κατά την περίθαλψη ασθενών που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης και αποθαρρύνεται η διενέργεια μη απαραίτητων διαδικασιών ενδοσκόπησης στη μύτη σε οποιονδήποτε, επειδή ο ιός αναπαράγεται στη μύτη και στον λαιμό και μια εξέταση θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα ή φτερνίσματα που εκθέτουν τον γιατρό σε υψηλά επίπεδα ιού.
Δύο ωτορινολαρυγγολόγοι στη Βρετανία που έχουν μολυνθεί είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η Χόπκινς. Προηγούμενες αναφορές από τη Γουχάν της Κίνας, όπου είχε εμφανιστεί αρχικά ο ιός, προειδοποιούσαν πως ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι μολύνονται και πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς, τόνισε η Χόπκινς.
Οι βρετανοί γιατροί επικαλούνται αναφορές από άλλες χώρες που υποδεικνύουν ότι σημαντικοί αριθμοί ασθενών με κοροναϊό βίωσαν ανοσμία, σημειώνοντας πως στη Νότια Κορέα, όπου γίνονται δοκιμές σε ευρεία κλίμακα, το 30% από 2.000 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί είχαν βιώσει ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα (επρόκειτο για ήπιες περιπτώσεις).

Στοιχεία από τις ΗΠΑ

Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας ανήρτησε στην ιστοσελίδα της πληροφορίες όπου αναφερόταν πως αυξανόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η απώλεια ή η μείωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης αποτελούν σημαντικά συμπτώματα που συνδέονται με τον Covid-19 και ότι έχουν εντοπιστεί σε ασθενείς που εν τέλει βρέθηκαν θετικοί χωρίς άλλα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα αυτά, απουσία αλλεργιών ή ρινίτιδας, θα έπρεπε να σημάνουν «συναγερμό» για τους γιατρούς προκειμένου να εξετάζουν ασθενείς για τον ιό και να λαμβάνει χώρα απομόνωση και εξέταση αυτών των ατόμων, ανέφερε η ακαδημία.
«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία πως οι ωτορινολαρυγγολόγοι είναι μεταξύ των ομάδων υψηλότερου κινδύνου όταν πραγματοποιούν επεμβάσεις και εξετάσεις στο ανώτερο αναπνευστικό» τονίζεται. «Υψηλός βαθμός εξάπλωσης του Covid-19 σε ωτορινολαρυγγολόγους έχει αναφερθεί από την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν, σε πολλές περιπτώσεις καταλήγοντας σε θάνατο».
Την ίδια ώρα, έρευνα από τη Νότια Κορέα διαπίστωσε πως το 30% περίπου 2.000 ασθενών που βρέθηκαν θετικοί είχαν αναφέρει ανοσμία. Ακόμη, ο Χέντρικ Στρέεκ, γερμανός ιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βόννης που έκανε συνεντεύξεις με ασθενείς, έχει πει ότι τουλάχιστον τα 2/3 άνω των 100 ατόμων με τα οποία μίλησε, που περνούσαν ήπια την ασθένεια, ανέφεραν απώλεια όσφρησης και γεύσης για αρκετές ημέρες.