Ελληνες επιστήμονες δοκιμάζουν φάρμακα για να πολεμήσουν τον κοροναϊό | tanea.gr
Στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσπάθειας εντοπισμού θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid- 19 και των επιπλοκών που προκαλεί, βρίσκονται και οι έλληνες επιστήμονες, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τη φαρμακευτική απάντηση στην επιδημία.
Οπως έγινε γνωστό ερευνητική ομάδα - υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 37 διακεκριμένοι Ελληνες στον τομέα τους λοιμωξιολόγοι, καρδιολόγοι, εντατικολόγοι, επιδημιολόγοι και πνευμονολόγοι ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Τσιόδρας - βάζει στο… μικροσκόπιο τη δραστική ουσία κολχικίνη.
Η ουσία αυτή δεν είναι νέα αλλά αντιθέτως δοκιμασμένη στον χρόνο καθώς έχει διακριθεί για την αντιφλεγμωνώδη δράση της. Γι' αυτό και η ομάδα των ελλήνων επιστημόνων - που σημειωτέον στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας κατά του κοινού εχθρού - «επενδύει» στην κολχικίνη, ώστε να προστατεύσει τους ασθενείς από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού (που σημειωτέον έχει αποδειχτεί καρδιοτοξικός).
Μάλιστα, αντίστοιχη μελέτη διεξάγεται και στον Καναδά, όπου το φάρμακο θα χορηγηθεί σε 6.000 ασθενείς (θετικοί στον ιό), ώστε να διαπιστωθεί η προστατευτική της δράση έναντι του νέου ιού που ευθύνεται για την πανδημία.
Δυο ακόμη ερευνητικά πρωτόκολλα έχουν ήδη εγκριθεί στη χώρα μας, αμφότερα υπό τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων Βαγγέλη Γιαμαρέλλο. Το πρώτο αφορά τη δραστική ουσία φωσφορική χλωροκίνη, για την οποία οι επιστήμονες έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο και έχει χυθεί αντίστοιχα πολύ ερευνητικό μελάνι, καθώς φαίνεται να μειώνει τις ημέρες ασθενείας και να βελτιώνει την έκβαση της πνευμονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma,  προχώρησε στην αγορά ποσότητας 5 τόνων από την Ινδία, παρασκευάζοντας στις εγκαταστάσεις της 24 εκατομμύρια δόσεις τις οποίες και προσφέρει δωρεάν στο ελληνικό κράτος.


Η δοσολογία

Μάλιστα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δισκία που θα διατίθενται στους ασθενείς είναι των 200 mg, των 250 mg και των 500 mg, δεδομένου ότι δρομολογείται η χορήγηση και  σε πολίτες που ασθενούν με Covid-19 αλλά παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Πιο συγκεκριμένα και όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, το εν λόγω φάρμακο «δίνεται με ειδικά κριτήρια με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Δημιουργείται η πλατφόρμα για να δημιουργηθεί και για την κοινότητα».
Εν, τω μεταξύ, εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και ξεκινά άμεσα η διεξαγωγή της κλινικής δοκιμής  «ESCAPE» (επίσης υπό τον Βαγγέλη Γιαμαρέλλο) σε έξι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΑΤΤΙΚΟΝ, Σωτηρία, Νοσοκομείο Ρίου, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Λάτσειο).
Ειδικότερα, ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι λόγω πνευμονίας από Covid-19 θα υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις, με στόχο να ξεκλειδώσουν οι ερευνητές τον μηχανισμό που προκαλεί τη  διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.  Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η ερευνητική αυτή προσέγγιση είναι «προσωποποιημένη», καθώς ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανά ασθενή θα χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία (ανοσοθεραπεία) κατά περίπτωση.
Υπενθυμίζεται, ότι ανάμεσα στις προσφερόμενες θεραπείες για τους έλληνες ασθενείς είναι και η ρεμντεσιβίρη, που είχε χρησιμοποιηθεί (και αποτύχει) κατά του ιού του Εμπολα.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της μαζικής κλινικής μελέτης «SOLIDARITY»,  σε τέσσερις πολλά υποσχόμενες θεραπείες, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτές μπορούν να μειώσουν τους θανάτους που προκαλεί ο κορωνοϊός παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, η  μελέτη που θα διεξαχθεί σε 10 χώρες βάζει στο μικροσκόπιο τέσσερα διαφορετικά φάρμακα αλλά και συνδυαστικά κοκτέιλ (ρεμντεσιβίρη, ο σταθερός συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη,  η χλωροκίνη και ο προαναφερθείς  σταθερός συνδυασμός μαζί με  ιντερφερόνη-βήτα), θα προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα ισχυρά στοιχεία για την πλέον αποτελεσματική ή αποτελεσματικές θεραπείες.
Εν τω μεταξύ, διεξάγεται και ένας παράλληλος αγώνας δρόμου για την εύρεση προστατευτικού υλικού. Ειδικότερα,  σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τη συνδρομή της Golden Cargo αναμένονται αύριο  στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δύο αεροπλάνα, το ένα ναυλωμένο από το Ιδρυμα Ωνάση και το δεύτερο με χορηγία της Aegean Airlines, που μεταφέρουν 13,5 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες ευρωπαϊκού τύπου της κινεζικής εταιρείας CNBM International.
TA NEA