Νέοι απολογισμοί, νέα μέτρα, σημαντικά και αξιοπερίεργα γεγονότα: μια ματιά στις τελευταίες εξελίξεις με τον κοροναϊό σε όλον τον κόσμο.

Πάνω από 40.000 νεκροί στον κόσμο, οι περισσότεροι στην Ευρώπη | tanea.grΠερισσότεροι από 40.000 νεκροί

Τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν ξεπεράσει τις 838.000 κρούσματα σε 185 χώρες και εδάφη σε όλον τον κόσμο.
Οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 41.261, τα τρία τέταρτα εκ των οποίων στην Ευρώπη.
Η Ιταλία μετρά 12.428 θανάτους, η Ισπανία 8.269, η ηπειρωτική Κίνα 3.305, οι ΗΠΑ τουλάχιστον 3.580 και η Γαλλία 3.523.

Μια 12χρονη, το νεώτερο θύμα στην Ευρώπη

Ένα κορίτσι 12 ετών πέθανε στο Βέλγιο από την ασθένεια Covid-19. Είναι πολύ σπάνιοι οι θάνατοι μικρών παιδιών και εφήβων σε όλον τον κόσμο.

Ένας χρόνος απαιτείται μέχρι να παραχθεί εμβόλιο

Για να διατεθεί στο ευρύ κοινό ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τον νέο κοροναϊό μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό στην Ευρώπη

Εννέα μεγάλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία έκαναν έκκληση για βοήθεια σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε φάρμακα για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.
Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν «για να διασφαλίσουν τον τακτικό εφοδιασμό» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ιατροφαρμακευτικά προϊόντα.

Η καραντίνα σώζει ζωές

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έσωσαν τη ζωή σε τουλάχιστον 59.000 ανθρώπους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου
Στην Κίνα, με την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα για δύο μήνες η πόλη Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, πιθανότατα αποφεύχθηκαν άλλα 700.000 κρούσματα, εκτιμά άλλη έρευνα Αμερικανών, Κινέζων και Βρετανών ειδικών, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Σε όλον τον κόσμο, περισσότεροι από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Φόβοι για νέο κύμα στη Σαγκάη

Πολλοί τουριστικοί χώροι στη Σαγκάη, που είχαν ανοίξει και πάλι στα μέσα Μαρτίου, έκλεισαν ξανά καθώς εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Κίνα, λόγω των αλλοδαπών που έρχονται στη χώρα.

Εναλλάξ θα κυκλοφορούν άνδρες και γυναίκες στον Παναμά

Στον Παναμά, τα μέτρα καραντίνας ενισχύονται από αύριο Τετάρτη και για τις επόμενες 15 ημέρες.
Οι άνδρες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι για να ψωνίζουν κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ οι γυναίκες την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Τις Κυριακές, απαγορεύεται σε όλους να κυκλοφορούν έξω.

Εκπτώσεις για τους φτωχούς

Πολλές αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ιταλία αποφάσισαν να κάνουν έκπτωση 10% στους ανθρώπους που πληρώνουν τα ψώνια τους με κουπόνια διατροφής, τα οποία μοιράζονται στους απόρους.
Στη Βρετανία, οι πωλήσεις στα σουπερμάρκετ εκτοξεύτηκαν τον Μάρτιο, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ, λόγω της φρενίτιδας των καταναλωτών να κάνουν αποθέματα.

Οριακή ανάπτυξη

Η ανάπτυξη στην Κίνα ενδέχεται φέτος να πέσει στο +0,1%, από +6,1% που ήταν το 2019, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακυρώσεις και αναβολές

Στην Αιθιοπία, οι βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 29 Αυγούστου, αναβάλλονται επ’ αόριστον.
Το περίφημο φεστιβάλ Όπερας του Μπαϊρόιτ, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 25 Ιουλίου, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.
Οι εξετάσεις για το Baccalaureat αναβάλλονται για τις αρχές Ιουλίου, αντί για τον Ιούνιο.

«Δελτίο» στο κρασί

Στην Αυστραλία, η ένωση καταστημάτων που πωλούν αλκοολούχα ποτά αποφάσισε ότι στο εξής οι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν το μέγιστο μέχρι 12 φιάλες κρασί και δύο κάσες με 24 μπίρες ο καθένας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ