Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: «Ναι» σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Τετάρτη, 25η Μαρτίου, 2020
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Εγκρίθηκε από το άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Εξαιτίας της άτυπης φύσης της συνεδρίασης, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί μέσω γραπτής διαδικασίας, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
Μετά την αλλαγή στάσης των τριών χωρών (Γαλλία, Ολλανδία, Δανία) που είχαν μπλοκάρει την απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, το τελευταίο αγκάθι ήταν η επιμονή της Ελλάδας να τεθούν πιο επιτακτικά δύο επιπλέον προϋποθέσεις στην Αλβανία στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πακέτου της ενταξιακής διαδικασίας: η αλλαγή της νομοθεσίας περί απογραφής, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα των μελών της ελληνικής μειονότητας να αυτοπροσδιορίζονται χωρίς φόβο κυρώσεων· και η προστασία των περιουσιακών τους δικαιωμάτων έναντι αυθαιρεσιών, σε μία χώρα με προβληματική νομική κατοχύρωση της ιδιοκτησίας.


Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τηλε-συνεδρίασης, ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι είπε ότι «σήμερα η διαδικασία της διεύρυνσης μπαίνει ξανά στις ράγες». Ειδικά για την Αλβανία, ανέφερε ότι έχει «πετύχει πολύ μεγάλη πρόοδο», μνημονεύοντας ειδικά τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις  και τα θετικά βήματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει πετύχει η Αλβανία, αλλά εστίασε στις προϋποθέσεις στις οποίες επέμεινε η χώρα του για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία (δεν υπάρχουν αντίστοιχες προϋποθέσεις για τη Βόρεια Μακεδονία). Σχετικά με την Αλβανία, οι όροι αφορούν μεταρρυθμίσεις σχετικές με το δικαστικό σύστημα και ειδικά το συνταγματικό δικαστήριο, τη νομοθεσία για την ελευθεροτυπία, την εκλογική διαδικασία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ να τονίζει την ανάγκη «να υπάρξουν καταδίκες πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο κ. Μπλοκ είπε ότι οι όροι που τέθηκαν στην Αλβανία – οι ολλανδικοί αλλά και αυτοί στους οποίους επέμεινε η Αθήνα – «είναι λογικοί για οποιαδήποτε χώρα [που θέλει να γίνει μέλος] της Ε.Ε. γιατί είναι τόσο θεμελιώδεις για τη σωστή λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους Δικαίου». 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου