Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Αποκλειστικό: Αναβάλλονται η Πατριαρχική επίσκεψη και η Κληρικολαϊκή Συνέλευση


Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους ιερείς και ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής, ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Φωτογραφία GOA
ΒΟΣΤΩΝΗ. Αναβάλλονται για του χρόνου η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, απαντώντας σε ερώτηση του ιερέα Νικολάου Μπακάλη για την Κληρικολαϊκή, στη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τηλεδιάσκεψη με τους ιερείς και Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημείωσε ωστόσο ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για αμφότερα τα θέματα την ερχόμενη εβδομάδα.
Η επίσκεψη του Πατριάρχη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τη Βοστώνη την Πέμπτη 7 Μαΐου και συγκεκριμένα από τη Θεολογική Σχολή όπου το Σάββατο 9 Μαΐου θα προϊστατο της τελετής της απονομής των πτυχίων της και θα ολοκληρωνόταν στις 17 Μαΐου. Η Κληρικολαϊκή είχε ορισθεί να συγκληθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2020, στην πόλη Κλήβελαντ του Οχάιο.
Ο π. Νικόλαος Μπακάλης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το Ρίτσμοντ Βιρτζίνια υπέβαλε την εξής ερώτηση: Λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μας και τα μέλη τους ποίο είναι το σχέδιο για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Κλήβελαντ αυτό το καλοκαίρι;
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι άλλο ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε. Κάθε εβδομάδα σχεδόν και μερικές φορές δύο φορές την εβδομάδα συνεδριάζουμε με την επιτροπή η οποία διοργανώνει την Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Βάσει των πληροφοριών και των συνομιλιών που έχουμε αυτή τη στιγμή το βλέπουμε ως εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση φέτος και προσπαθούμε να βρούμε ημερομηνίες για να την κάνουμε το ερχόμενο έτος, στο ίδιο μέρος, αλλά όπως το βλέπω θα γίνει το επόμενο έτος. Θα έχω νέα την ερχόμενη εβδομάδα, προσπαθούμε να βρούμε ημερομηνίες και μόλις έχομε τις τελικές αποφάσεις θα σας ενημερώσουμε».
Ο π. Ιωάννης Μάνιουελ, από την κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην πόλη Virginia Beach ρώτησε τι θα γίνει με την τελετή της αποφοίτησης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής; Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «αυτή η ερώτηση συμπίπτει και με την επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθεί για το επόμενο έτος. Συνδέεται με την δυσκολία που έχομε να συγκεντρώνουμε ανθρώπους μαζί για οποιονδήποτε λόγο, βάσει των μέτρων που έχουν ληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε πως «το ίδιο ισχύει και για τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Χτες (Παρασκευή) μίλησε με τον Πρόεδρο μας, τον κ. Καντώνη, ο οποίος είχε πληροφορίες πως όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια στη Μασαχουσέτη έχουν ακυρώσει τις εκδηλώσεις της αποφοίτησης. Σκεπτόμαστε για κάποιο είδος ηλεκτρονικής εκδήλωσης για την αποφοίτηση, αλλά φυσικά η παρουσία του Παναγιωτάτου είναι εκτός συζητήσεως, όχι μόνο για λόγους υγείας των φοιτητών και των ανθρώπων μας, αλλά και για τον Παναγιότατο Πατριάρχη μας, ο οποίος είναι οδόντα ετών και οφείλουμε να προστατεύουμε την υγεία του επίσης. Και πάλι λέγω ότι θα έχετε τις τελικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα».
Ο Αρχιεπίσκοπος απεκάλυψε ότι χτες (Παρασκευή) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αλεξ Αζάρ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αζάρ είναι Ορθόδοξος και ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου τον περασμένο Ιούνιο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη.
Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και δέκα πέντε λεπτά. Συγκεκριμένα άρχισε στις 2 μ. μ. και ολοκληρώθηκε στις 3:15. Συμμετείχαν 325 ιερείς και όλοι οι Μητροπολίτες εκτός από τον Βοστώνης Μεθόδιο. Οι Μητροπολίτες Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Σικάγου Ναθαναήλ, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας συμμετείχαν στη συζήτηση με σχόλια και τοποθετήσεις για την ροή του εκκλησιαστικού βίου. Επίσης παρών στην τηλεδιάσκεψη ήταν και ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος, Αρχιερατικός Προϊστάμενος του Ενικού Προσκυνήματος του Ιερού Φωτίου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.
Την έναρξη της τηλεδιάσκεψης έκανε ο π. Μάρκος Λεοντής, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Μάρκου στην πόλη Boca Raton της Φλόριδας και πρόεδρος του Συνδέσμου Πρεσβυτέρων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρακτικές διαδικασίες και λεπτομέρειες της σύνδεσης. Ακολούθησε η εισηγητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και στη συνέχεια υποβλήθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο σε ζωντανή αναμετάδοση ερωτήσεις από ιερείς από ολόκληρη την Αμερική.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Αγαπητοί αδελφοί εν Κυρίω, Χαιρετώ όλους σας και τον καθένα χωριστά εν αγάπη Χριστού και εκφράζω τη βαθειά μου εκτίμηση για όλα όσα κάνετε για τους πιστούς μας εν μέσω τούτης της παγκόσμιας πανδημίας. Ολοι μας έχομε πιαστεί εξ απήνης και γνωρίζω πως κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συνεχίσετε της ζωτικής σημασίας διακονίες σας με κάθε δυνατό τρόπο».
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ελπιστικό και ενθαρρυντικό τόνο λέγοντας στους ιερείς πως «αδελφοί θα την ξεπεράσουμε τούτη την κρίση με τη χάρη του Θεού και δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και όλων των Αγίων. Αυτή είναι η ώρα η οποία προκαλεί την πίστη μας και οι πιστοί μας προσβλέπουν σ’ εμάς για να είμαστε το στήριγμα τους και να τους δείξουμε το δρόμο. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στους ενορίες σα αυτή τη στιγμή είναι να τους βοηθήσετε να διέλθουν άλλη μία μέρα με ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον».
Εξέφρασε την ολοκληρωτική του στήριξη στους ιερείς λέγοντας πως «να γνωρίζετε ότι είμαι δίπλα σας και το ενδιαφέρον μου είναι πάντοτε μεγάλο για εσάς. Η Αρχιεπισκοπή είναι ήδη έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες σας παρέχοντας σας «ηλεκτρονικά εργαλεία» τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν δωρεές ηλεκτρονικώς, «ηλεκτρονική μετάδοση» των Ακολουθιών, ώστε να συνεχίσετε τη ζωή της κοινότητας οικονομικώς και λειτουργικώς».
Ανάμεσα στις ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι ιερείς ήταν αναφορικά για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, για τη δυνατότητα να τελεστούν κάποιες Ακολουθίες υπαιθρίως στον αυλόγυρο των ναών, για την διοργάνωση των φεστιβάλ, για το Ευχέλαιο και τη χρίση των πιστών, για τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας με την κοινή λαβίδα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απάντησε συγκροτημένα και λεπτομερώς σε κάθε ερώτηση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνει κι άλλη τηλεδιάσκεψη μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου