Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Χαρδαλιάς: Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό – Οι στιγμές είναι κρίσιμες


«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ήταν ξεκάθαρος και κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσο τηρούνται οι κανόνες  δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα.
«Εάν όμως  κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα  μέτρα. Αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ,είναι κάτι που αναγκαστικά θα συμβεί  αν δεν αντιληφθούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά , όμως είμαστε  ακόμα στην αρχή και πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο: Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις.
«Αντιλαμβάνομαι την εσωτερική ανάγκη να βγούμε έξω αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι το λάθος, αυτό βοηθάει τη νόσο . Έχουμε κάνει τόση προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήματα πίσω, μένουμε πιστοί στο στόχο:  Μένουμε σπίτι και κινούμαστε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας και για ώρες απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ίδιο τον ιό».
Αναστολή λειτουργίας του εργοταξίου της μονάδας 5  της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την σύμπραξη Πολιτείας και πολιτών γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα κάθε περιοχής σε όλη την επικράτεια και λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Στο πλαίσιο αυτό και αξιολογώντας,  «ως υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», αναστέλλεται για προληπτικούς λόγους  η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5  της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα  για 30 ημέρες. Επίσης όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ήδη με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε, να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους χώρους.
Στοιχεία για ελέγχους και ιχνηλατήσεις
Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς  στην προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού συμβάλλουν και οι τακτικοί έλεγχοι και οι ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούνται  στη χώρα. Μέχρι και χθες το βράδυ το Κέντρο επιχειρήσεων  Πολιτικής Προστασίας είχε ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα,  καθώς και 513 στενές επαφές τους . Την ίδια στιγμή έχουν καταχωρηθεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωση τους να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα , καθώς και για τα μέτρα πρόληψης ατομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν. Μέχρι χθες το βράδυ ελέγχονταν 6229 άτομα από το κέντρο της ΓΓΠΠ για την τήρηση του κατ΄ οίκον περιορισμού τους. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι  από τους οποίους οι 3109 στη περιοχή της Αττικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων βρέθηκαν 22 πολίτες να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας  και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα .
Επίσης υπάρχουν 83 πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων 22 βρέθηκαν θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι  61 επέλεξαν οικιοθελώς να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα.  Άλλοι 160 πολίτες  στην Θράκη αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Αυξάνονται οι προσφορές υγειονομικού υλικού
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στις προσφορές υγειονομικού υλικού, οι οποίες  αυξάνονται, σημειώνοντας ότι  η αγορά και μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι δύσκολη διαδικασία  αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να  εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση. «Γίνεται  μια πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά.  Πρόσθεσε ότι η χώρα μας με συντονισμένες  προσπάθειες έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες  ενισχύοντας το  σύστημα υγείας .
Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών , το οποίο διαθέτει  δωρεάν στο υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως είπε ο  πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Βασίλη Αποστολόπουλο και τον ευχαρίστησε για την προσφορά.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου