Κοροναϊός : 6 στους 10 δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα αλλά τον μεταδίδουν στους άλλους | tanea.grΑυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι πως σύμφωνα με νέα έρευνα το ποσοστό των ασυμπτωματικών μπορεί να έχει φτάσει ακόμη και το 60%.
Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στo Nature έξι στους δέκα ανθρώπους μπορεί να έχουν κοροναϊό και να μην το ξέρουν.

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί ασυμπτωματικοί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το συμπέρασμα οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός οι περισσότεροι άνθρωποι που μπορεί να φέρουν τον κοροναϊό δεν έχουν ταξιδέψει στις χώρες από όπου ξεκίνησε η επιδημία, αφετέρου δεν ήρθαν σε επαφή με άτομα που χαρακτηρίζονται ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε να εμφανίσουν τα ανάλογα συμπτώματα.
Μια νέα μελέτη υποδεικνύει μάλιστα ότι υπήρχαν 37.400 άνθρωποι στην επαρχία Γουχάν οι οποίοι είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα αλλά μπορούσαν να μεταδώσουν κανονικά τον ιό.
Ο Wu Tangchun, ειδικός της δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Huazhong στη Γουχάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε στο Nature: «Tουλάχιστον το  59% των μολυσμένων ατόμων στη Γουχάν ήταν ασυμπτωματικοί και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι με αποτέλεσμα να μολύνουν κι άλλους. Αυτό ίσως μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ιός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα  στο Χουμπέι και κατ΄επέκταση σε όλον τον κόσμο».
Η έρευνα αυτή βασίστηκε στο σύνολο δεδομένων που διατίθεται επί του παρόντος για τον κοροναϊο, δηλαδή στα δείγματα από 26.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Γουχάν.

Infected people without symptoms might be driving the spread of coronavirus more than we realized


cnn.com

Μελέτη vs ΠΟΥ

Το γεγονός αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα και σύμφωνα με την οποία οι μολύνσεις από άτομα χωρίς συμπτώματα είναι «σχετικά σπάνιες» και δεν φαίνεται να οδηγούν στη μετάδοση της νόσου.
Μάλιστα υπάρχουν ακόμη δύο έρευνες που αν και αφορούν μικρότερες περιπτώσεις, οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.

Μικρότερες μελέτες με το ίδιο συμπέρασμα

Η πρώτη μελέτη αφορά το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν 3.711 επιβάτες (μαζί με το πλήρωμα), οι οποίοι επανειλημμένα ελέγχονταν και παρακολουθούνταν στενά. Από αυτούς λοιπόν μόνο οι 700 μολύνθηκαν, ενώ το 18% των ασθενών δεν παρουσίασε ποτέ συμπτώματα.Ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Gerardo Chowell, ένας μαθηματικός επιδημιολόγος στο Georgia State University, επεσήμανε ότι υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι στο πλοίο, οι οποίοι υπέφεραν περισσότερο από την ασθένεια, ενώ οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις στον ευρύτερο πληθυσμό θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερες.
Η δεύτερη μελέτη  διεξήχθη σε 565 Ιάπωνες πολίτες που εκκενώθηκαν από την Γουχάν στις αρχές Φεβρουαρίου. Από αυτούς, 13 μολύνθηκαν, ενώ τέσσερις από αυτούς, δηλαδή το 31%, δεν ανέπτυξε ποτέ συμπτώματα.
Τέλος, μία άλλη μελέτη περιγράφει λεπτομερώς την περίπτωση ενός μολυσμένου ατόμου δεν ανέπτυξε ποτέ συμπτώματα αλλά είχε μολυνθεί ακριβώς το ίδιο από τον ιό με άλλους που εμφάνισαν συμπτώματα.